Årets ingenjör?

Som många vet utnämnde ju Dagens Juridik fejk-fluencern Linnea Claeson till Årets jurist 2018. Trots att hon inte ens är jurist. Att hon studerar juridik är nämligen inte samma sak. 

I en tidigare version angavs Advokatsamfundet som utdelare av Årets Jurist.

När hon blev Årets jurist fanns det inte en enda journalist som intresserade sig för exakt hur mycket jurist hon är. 

Enligt ett utdrag från Stockholms Universitet började Claeson studera på juridik redan 2011. Hon tog en kurs (JÖK) under hösten 2011. Hon hade när hon blev Årets jurist redan studerat sju år på ett 5-årig program. Nu är hon uppe i åtta år. 


Juristprogrammet vid Stockholms universitet omfattar 270 poäng fördelat på sju terminer obligatoriska kurser och två terminer specialkurser samt examensarbete. Den 12 januari 2017 tog hon sina senaste poäng, sedan ingenting fram till 28 oktober 2019. När hon utsågs till Årets jurist hade hon tagit 226 poäng. ”Nära” examen har aldrig varit så relativt. 

Att ha klarat 244 poäng (3 i en icke avslutad kurs så bara 241 godkända poäng) av 270 är liksom inte att vara nära färdig jurist. Och prestationen här är att hon klarat 241 poäng på 8 år. I vår inleder hon sitt nionde år som student. Långt ifrån nio terminer alltså. 

Från att hon blev opinionsbildare och hyllad har hon alltså först i höst tagit någon poäng alls. Hon slutade spela handboll och slutade plugga därefter för att ägna sig på heltid åt det hon sedan påstått inte ger nästan några pengar alls (2,2 miljoner i omsättning 2018). 

Men hon är ju bra på att hålla sig framme.

För hon har också sett till att bli anställd av ett annat universitet under tiden hon inte pluggat juridik – hon är projektkoordinator på Lunds Universitet. 

Jag begärde ut anställningsavtalet från Lunds Universitet. 

Hon är anställd på halvtid mellan maj 2019 och september 2020, det vill säga 17 månader totalt. För det får hon 10 000 kronor i månaden, som anställd. Detta ligger alltså utöver hennes bolagsintäkter eftersom hon inte fakturerar universitetet utan får lön utbetalt via A-skatt. 

170 000 kronor i lönekostnad plus sociala avgifter blir i runda slängar en kostnad för Lunds Universitet, som finansieras 100 % med skattepengar, på 230 000 kronor. 

Vad gör hon då för pengarna universitetet ger henne?

Hon är involverad i projektet #fulltäckning som fokuserar på att ge den landsbygd som inte har täckning idag detta. 

I februari 2019 medverkade Claeson i en artikel i Norran om projektet. 

Hon var med på lanseringen av projektet och hennes jobb är att skapa uppmärksamhet kring projektet. 

Claeson själv bor på i centrala Stockholm där full täckning inte är ett problem men egen erfarenhet är väl i och för sig inte en förutsättning för att vara bra på kommunikation. 

Problemet är att hon inte heller kommunicerar. 

När jag söker efter #fulltäckning på Twitter får jag upp exakt noll inlägg från Claeson där. Bara intervjun i Norran. 

Trots att hon alltså har 15 000 följare på Twitter har hon inte ännu twittrat ens en gång under den utvalda hashtaggen. 

Ett inlägg hittar jag under hash-taggen på Instagram. 

En typiskt Claeson-bild för övrigt, som skulle kunna vara vilken slags modell-sälj-bild som helst. Att det hon säljer här är ”full täckning på landsbygden” är inte riktigt lika klart som att hon säljer Linnea Claeson, influencer som gärna vill ha fler gig. 

Hon har en officiell Facebook-sida med 13 800 följare, men den har hon inte uppdaterat sedan mars så där finns inte heller något inlägg om #fulltäckning. 

Var får skattebetalarna egentligen för dessa 230 000 kronor undrar man ju? Var inte hennes jobb att marknadsföra projektet?

Men givet att man inte behöver vara jurist för att blir Årets jurist ligger det ju nära till hands att tipsa om att Claeson kan bli Årets ingenjör 2019. 

……………………..

Vill du stödja mig? Bli en Patreon

Eller Swish: 0762096244

Sajten är öppen och gratis, väljer man att donera ska detta betraktas som en gåva utan krav på motprestation.

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!