AFA bakom Konkret

Igår skrev jag om den nya vänstersajten Konkret. Den nya ”ideella” vänstersajten. Den startades visserligen ett år före valet så jätteny är den inte men den har aktiverats i höst igen, säkert för att det finns en risk för extra val. 

Ingen person vill stå för att de driver sajten utan allt är omsorgsfullt gjort totalt anonymt. 

De blev jättesura för att jag skrev om dem. 

Konspirationsteoretiker minsann.

Och tydligen ”kontrollerar jag sex bolag inom PR-branschen”. Det låter ju jättehäftigt, varför det nu är något slags relevant argument. Det skulle jag gärna göra. Problemet är att det inte stämmer. Jag och min man äger Uvell Holding som äger Uvell Opinion (makens bolag) och Uvell Kommunikation (mitt bolag).

Det blir tre bolag för alla som kan räkna men hey, om Konkret visar mig vilka andra bolag jag äger kanske jag kan utöka min lilla koncern?

Men jag medger att jag hade fel. Det är inte SSU som driver sajten.

Det är AFA.  

Mathias Wåg, mannen som startade AFA ihop med några vänner, som själv började sin militanta autonoma vänsterkarriär redan som tonåring i Socialekologisk Aktion som brände vägfordon och ockuperade trafik. Han har startat massa av de föreningar som tillhör det lösa nätverket av autonom vänster, bland annat Allt åt alla och Autonomous Revolutionary Nordic Alliance (ARNA).

Han var bland annat på plats i de våldsamma kravallerna i Hamburg under G20-mötet 2017.

Han anklagades för att där har uppmanat aktivister att misshandla journalisten Marcus DiPaola. Misshandeln finns delvis på film. 

En person till är identifierad till sajten och det är Elin Persson. 

Vem är då det?

Ett vanligt namn visserligen men en inte osökt gissning är den Elin Persson som också är med i AFA och som man hittar på Lexbase, dömd för att maskerad 2015 kastat flaskor och stenar mot polisen i Limhamn. Hon bor i Skåne.

Hon uppmanade demonstranterna att attackera polisen. 

Hon dömdes till 4 månader fängelse. 

Med reservation att det givetvis kan vara en annan Elin Persson just som jobbar med Konkret men detta löser de lätt genom att vara öppna vilka som ligger bakom sajten i så fall. 

Att det var AFA som låg bakom kan man läsa på AFA:s egen sajt.  Persson bor i Malmö men Wåg i Stockholm. 

Vad gäller Facebook-gruppens innehåll är det klassisk sosse-opinionsbildning, inte autonom vänster. Det finns en sajt som sagt men den huvudsakliga kanalen är Facebook.

Wåg startade även Researchgruppen och har blivit expert på att hitta på olika astroturf-projekt där han lajvar gräsrot och får betalt av olika organisationer i smyg. Mest av allt har han de senaste åren ägnat sig åt att vara bostadsaktivist åt Hyresgästföreningen men nu har han tydligen lyckats sälja in denna tråkiga tråkiga sajt med klassisk sosse-opinionsbildning i form av korta filmer (explainers) som marknadsförs via Facebook. 

Han måste ju också äta och kasta sten på poliser drar inte hem något bacon även om det är det roligaste en aktivist vet. Så han försörjer sig som frilansande opinionsbildare för den som vill köpa, inom vänstern. 

AFA skulle aldrig driva en sådan tråkig sida själva, detta gör de bara för att tjäna pengar. 

De påstår sig granska makten men granskar inget av regeringspartierna och ingen av den första politiken i Rosenbad. Utan samtliga inlägg på sajten kritiserar Moderaterna och SD, nationellt eller lokalt. 

De senaste publicerade inläggen ser ni nedan. 

Var är kritiken mot S, V, MP? De som de facto HAR makten? Istället är det sida upp och sida ner med kritik mot de partier som inte har makten. 

Och om det är oppositionen man ska granska, varför granskas inte oppositionen i Stockholm? Som råkar vara Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. 

Om man kollar på en känd astroturf-sida som Socialdemokraterna äger – Byt ut Moderaterna i Region Stockholm (tidigare Byt ut Moderaterna i Stockholms läns landsting) som ägs av Socialdemokraterna i Stockholms län, har Konkret som av en händelse publicerat en nästan identisk film samtidigt som Byt ut. 

Här är filmen som ligger på Konkrets sida. 

Exakt samma budskap OCH bild på Ulf Kristersson inleder filmen Byt ut M publicerade igår, bara någon dag efter Konkret. 

Filmen fokuserar enbart på Ulf Kristersson och påstådda skandaler, och har valt ut exakt samma saker. 

Slump?

I think not. Det är givetvis Socialdemokraterna som betalar även Konkret, antingen centralt eller länet. Men själva grejen med astroturfing är ju att man ska lajva ideellt initiativ, annars brister kraften i projektet. Då blir det bara ytterligare en politruck-maskin som opereras efter samma PM som Sveavägen 68 redan skickar till bland andra Aftonbladet Ledare varje vecka. 

En person som nyss kommenterat på Konkrets sida är den här killen. 

Han råkar vara just filmmakare, även om man inte behöver vara det för att göra explainers. Även han är intresserad av autonom vänster för han har precis gjort en film om AFA. 

Kopplingarna till autonom vänster är alltså tydliga. Men projektet i sig är långt ifrån AFA utan helt vanlig beige sosseopinion som jag utgår från att Wåg et al aldrig skulle jobba med om de inte fick betalt. 

Bara att ingen av dem vill erkänna vilka de är som ligger bakom bevisar mycket.

Varför inte stå för sajten och dess innehåll? Skäms de över hur pinsamt tråkiga filmerna är eller vad handlar det om? Man får knappast hatmail över en illa producerad film om NKS eller SL-kortet. 

Men jag önskar dem lycka till med sina 15 patreon och de tjugor de kan skrapa ihop via Swish. 

Hoppas sossarna åtminstone skickar en bukett röda rosor som tack för att de sliter ideellt med att gratis ge Maktpartiet sjutusen explainers med sömnig kritik mot Moderaterna.

Det är ju det minsta man kan begära nu när de så glatt och frivilligt i en mellanvalsperiod startar och driver en sosseopinionssajt. 

……………………..

Vill du stödja mig? Bli en Patreon

Eller Swish: 0762096244

Sajten är öppen och gratis, väljer man att donera ska detta betraktas som en gåva utan krav på motprestation.

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!