Fusken i systemet

Jag hade för en vecka sedan pratat med Jan Ericson om att göra ett nytt samarbete, denna gång om samordningsnummer och begära ut siffror från alla myndigheter som utfärdar dem. 

Idag kom DN ut med sitt grävjobb om precis detta. En bra genomgång. 

Där är summan jag ville ha. 872 861 stycken nummer. Utfärdade utan någon kontroll. 

För jag skrev om detta först i Sverige. 

  • Den 16 augusti 2017 skrev jag, efter tips från ett polisbefäl som var anonym, om härvor av mångmiljonbedrägerier de utredde som alla hade med samordningsnummer att göra. 

Genom att utlänningar köper bilar i Sverige får den kriminella ut samordningsnummer via Transportstyrelsen som sedan används för att fejka anställningar och få ut bidrag via såväl Arbetsförmedling som Försäkringskassan. 

  • Den 18 augusti 2017 hade jag ett nytt inlägg om detta. 
  • Jag fortsatte min granskning den 26 oktober 2017 och skrev då om precis den rapport från Skatteverket som Dagens Nyheter hänvisar till. Intressant nog har de också just som exempel på bedrägerier……bilar. Inte så att man undrar ändå om folk på DN läser min blogg. 

Rapporten från SKV hittar ni här och är en självkritisk rapport med mycket välbehövlig och deprimerande fakta, där myndigheten konstaterar att de inte har mandat att kontrollera identiteter men vill ha det uppdraget. Eftersom att de gett ut ett nummer blivit som en garanti för andra myndigheter att identiteten är säker när verket inte ens träffat personen. 

Fusket fortplantar sig i systemet och öppnar alla systemen på vid gavel. 

Jag tipsade mitt eget parti om frågan redan 2017. Det är verkligen skandal att det gått ytterligare två år av fusk, ett system som missbrukats under minst ett decennium redan. 

Men bra att det äntligen börjar röra på sig. 

Det enda sättet att komma till rätta med problemet är att avskaffa systemet med samordingsnummer helt. Och införa ett nytt system som kräver ett personligt besök hos polisen där identitet ska styrkas och fingeravtryck lämnas så att personen först kan kontrolleras mot Interpol, Migrationsverket och polisens eget register. 

Ersätt samordningsnummer med utlänningslegitimation som endast polisen kan utfärda. 

Alla som har samordningsnummer och som inte vill se sig själv raderas i offentliga system får infinna sig hos polisen personligen innan datum X. 

Sedan görs alla nummer ogilitiga i alla system. Det är inte statens ansvar om någon förlorar något förmån om man inte underkastar sig reglerna att byta ut samordning mot utlännings-ID. 

Bara så kan vi få bort alla fuskare som utnyttjat situationen när Sverige ännu en gång i raden inför ett system utan en enda tanke på konsekvenser. 

Det är skrämmande att så många system bygger på att man ska lita på personer, när det enda som händer är att det är de första som ser bristen som tjänar mest pengar.

Kunskapen överförs sedan och vips, har vi ännu ett system som blivit en stormarknad för bedragare. 

Enda sättet att få bort multipla identiteter och fusket i systemet är att börja om från början. 

Det är verkligen dags för storstädning i systemen. Börja med samordningsnummer, fortsätt med spårbyten, arbetskraftsinvandring och sedan – ta bort möjligheten till några förmåner från Försäkringskassan som enbart bygger på folkbokföring. 

Bara ett pajasland kan ha som enda krav att få tillgång till andra människors pengar via skattefinansierade välfärsförmåner att man är skriven här. 

……………………..

Vill du stödja mig? Bli en Patreon

Eller Swish: 0762096244

Sajten är öppen och gratis, väljer man att donera ska detta betraktas som en gåva utan krav på motprestation.

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!