Fusken i systemet


Jag hade för en vecka sedan pratat med Jan Ericson om att göra ett nytt samarbete, denna gång om samordningsnummer och begära ut siffror från alla myndigheter som utfärdar dem. 

Idag kom DN ut med sitt grävjobb om precis detta. En bra genomgång. 

Där är summan jag ville ha. 872 861 stycken nummer. Utfärdade utan någon kontroll. 

För jag skrev om detta först i Sverige. 

 • Den 16 augusti 2017 skrev jag, efter tips från ett polisbefäl som var anonym, om härvor av mångmiljonbedrägerier de utredde som alla hade med samordningsnummer att göra. 

Genom att utlänningar köper bilar i Sverige får den kriminella ut samordningsnummer via Transportstyrelsen som sedan används för att fejka anställningar och få ut bidrag via såväl Arbetsförmedling som Försäkringskassan. 

 • Den 18 augusti 2017 hade jag ett nytt inlägg om detta. 
 • Jag fortsatte min granskning den 26 oktober 2017 och skrev då om precis den rapport från Skatteverket som Dagens Nyheter hänvisar till. Intressant nog har de också just som exempel på bedrägerier……bilar. Inte så att man undrar ändå om folk på DN läser min blogg. 

Rapporten från SKV hittar ni här och är en självkritisk rapport med mycket välbehövlig och deprimerande fakta, där myndigheten konstaterar att de inte har mandat att kontrollera identiteter men vill ha det uppdraget. Eftersom att de gett ut ett nummer blivit som en garanti för andra myndigheter att identiteten är säker när verket inte ens träffat personen. 

Fusket fortplantar sig i systemet och öppnar alla systemen på vid gavel. 

Jag tipsade mitt eget parti om frågan redan 2017. Det är verkligen skandal att det gått ytterligare två år av fusk, ett system som missbrukats under minst ett decennium redan. 

Men bra att det äntligen börjar röra på sig. 

Det enda sättet att komma till rätta med problemet är att avskaffa systemet med samordingsnummer helt. Och införa ett nytt system som kräver ett personligt besök hos polisen där identitet ska styrkas och fingeravtryck lämnas så att personen först kan kontrolleras mot Interpol, Migrationsverket och polisens eget register. 

Ersätt samordningsnummer med utlänningslegitimation som endast polisen kan utfärda. 

Alla som har samordningsnummer och som inte vill se sig själv raderas i offentliga system får infinna sig hos polisen personligen innan datum X. 

Sedan görs alla nummer ogilitiga i alla system. Det är inte statens ansvar om någon förlorar något förmån om man inte underkastar sig reglerna att byta ut samordning mot utlännings-ID. 

Bara så kan vi få bort alla fuskare som utnyttjat situationen när Sverige ännu en gång i raden inför ett system utan en enda tanke på konsekvenser. 

Det är skrämmande att så många system bygger på att man ska lita på personer, när det enda som händer är att det är de första som ser bristen som tjänar mest pengar.

Kunskapen överförs sedan och vips, har vi ännu ett system som blivit en stormarknad för bedragare. 

Enda sättet att få bort multipla identiteter och fusket i systemet är att börja om från början. 

Det är verkligen dags för storstädning i systemen. Börja med samordningsnummer, fortsätt med spårbyten, arbetskraftsinvandring och sedan – ta bort möjligheten till några förmåner från Försäkringskassan som enbart bygger på folkbokföring. 

Bara ett pajasland kan ha som enda krav att få tillgång till andra människors pengar via skattefinansierade välfärsförmåner att man är skriven här. 

……………………..

Vill du stödja mig? Bli en Patreon

Eller Swish: 0762096244

Sajten är öppen och gratis, väljer man att donera ska detta betraktas som en gåva utan krav på motprestation.

11 kommentarer till Fusken i systemet

 1. Bra, exakt så. Det behövs en storstädning inom myndighetssverige så att dessa välfärdssystem som är gjorda för “änglar” försvinner och ersätts av system gjorda för vanliga ( ohederliga) människor som gärna lurar till sig andras pengar om tillfälle ges.

 2. Det har blivit svårare att få samordningsnummer. Vilket försvårar det för vanligt hederligt folk. När min sonson föddes i Belgien för sex år sedan var det visserligen krångligt att registrera honom som svensk medborgare (svensk pappa och belgisk mamma), men det gick med diverse dokument från belgiska myndigheter och dokument från Sverige som intygades av Notarius publicus. Kostade en bra slant gjorde det också. Notarius publicus är inte gratis och krävde ett personligt besök i Stockholm. Idag har sonsonen både belgiskt och svenskt medborgarskap. Han talar flamländska, svenska och engelska. Nu har han fått en lillasyster. Då är det inte lika lätt. Utöver födelseattest för flickan och dokumentation om att pappan är svensk medborgare kräver svenska ambassaden i Haag ett “graviditetsintyg”. Det vill säga en läkare ska intyga att mamman varit gravid. Vilket möjligen kan göras på flamländska, men det är ju inte säkert att ambassaden i Haag accepterar det. Dessutom måste en läkare som inte haft något att göra med sondottern sedan förlossningen kontaktas och övertygas att skriva ett intyg. Själv behöver jag samordningsnumret för att kunna teckna samma kapitalförsäkring som för storebror. Då, för sex år sedan, gick det bra att teckna en försäkring med angivande av namn och adress (men för säkerhets skull fick försäkringsbolaget även samordningsnumret). Idag kräver försäkringsbolaget ett samordningsnummer för att ens få göra henne till förmånstagare för försäkringen. Och något samordningsnummer har hon inte fått, fast hon är nästan ett år. Och fast hon och pappa besökt svenska ambassaden i Haag. Allt är mycket svårare än för fem år sedan.

 3. OjOJoj…
  nu rasar det . . eller snarare, tyvärr, börjar rasa…..

  tack för bra info……..

  bra dock att meddela alla om att man raderar och börjar om……

  en samordning kan ju också reda ut eventuella oegentligheter retroaktivt…
  för alla vill väl göra rätt och göra rätt för sig

 4. Bra Rebecca. Cirkus Sverige måste sluta kratta manegen för alla dessa bidragsakrobater, som har mage att trampa på svenska folket och trasa sönder alla våra, tidigare, så välfungerande skyddsnät.

  Stööörsta möööjliga tyyyssstnad om gycklarpolitikernas vanstyre och deras massimporterade multikriminella parasiter ska inte längre råda, utan de ska kastas ut ur värmen med buller och bång!

 5. Det här har varit uppenbart sedan länge. Innan EU-inträdet var det en självklar sak att alla som kom till landet hade korrekta identitetshandlingar. Jag måste styrka min identitet vid minsta handling gentemot affärer och myndigheteter. Att man skapar en parallell zon som medger bedrägerier och möjligheter till att importera människor till landet som baseras på falska uppgifter är en torped under vattenlinjen på vår tilltro till myndighetssverige.

 6. Superbra undersökning som du gjort innan DN som alltid är 2:a på bollen:)
  Nu undrar jag om detta kan vara en annan bit att kolla upp Detta med att folk kommer in i landet med falska , köpta pass. Alla dessa pass i omlopp hur ser bilden ut. Hur mycket IS-folk får vi in den vägen?

 7. Rimligen finns det även folk som numera har personnummer och en gång i tiden fått ett osäkert samordningsnummer omvandlat vid medborgarskapet. Även dessa fall borde allihop utredas. Gissningsvis har vi mängder med, numera, medborgare med mycket oklar bakgrund. Dessa medborgarskap borde också temporärt frysas till dess oklarheter retts ut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap