Superhjältar och medelålderskris

En sak med klimatdemonstrationerna och Extinction Rebellion (XR) som få verkar ha noterat är att de består av så många medelålders. 

Människor med familj och barn, mitt i livet, som plötsligt (eller återigen) ser sig själva som aktivister. Det är ingen slump att grundaren till XR, Roger Hallam är 53 år.

Det började med barn och ungdomar i de så kallade skolstrejkerna, som mestadels inte alls varit skolkande utan antingen ledigt från skolan eller på lediga dagar. Men rörelsen togs snabbt över av vuxna. Av deras föräldrar. 

Alla generationer vill tro att just de är unika. Och alla generationer har alltid hittat någon stor fiende att kämpa emot. Det finns ett skäl varför apokalypsen varit en viktig del av kulturen genom mänsklighetens historia.

För ingen vill gå genom livet och känna att vad just jag gör inte spelar någon roll, mitt liv är inte viktigt. Jag går till jobbet, jag går hem, jag pussar på mina barn och tar en öl på fredag kväll. Det är inte mer. 

Den mänskliga drivkraften att känna att ens tid på jorden måste bli historisk har drivit fram världshistoriens främsta uppfinningar och skapat oss det välstånd vi ser idag. 

Men alla de personer som inte gjort detta, som kanske inte kan eller inte vill, däribland finns det en del som känner att det de uträttat inte räcker. De har skaffat familj, de har skaffat en karriär och sedan då? Halva livet kvar. De känner sig otillräckliga, eller snarare att de inte räknas. 

Det är därför ingen slump att XR och klimatrörelsen domineras av folk över 40 år.

För medelålderskriser är inget påhitt, det är en verklig känsla hos folk som känner – skulle livet inte vara något mer? Vad har jag uträttat? 

Plötsligt presenterades för 1,5 år sedan något att tro på, en lägereld att samlas kring och ett syfte som var och en av de desillusionerade medelålderskrisande vanliga personerna kunde uppfylla. Ett sätt att känna att ”just jag gör skillnad i historien”. 

Alla kan bli en superhjälte i klimatsekten.

Det är det fina. Hela idén i den och i alla apokalyptiska sekter är nämligen att just din insats räknas. Sjung på ett kommunfullmäktigemöte i Örebro och känn hur din betydelse i världen räknas. Du skriver in dig i historien. Du är med och räddar världen. Allt räknas när jorden ska gå under. 

Någonstans kan jag sympatisera med dem, unna dem en känsla av betydelse men problemet blir när de är så många och rörelsen de tillhör är fascistisk. För det är är den. Att kräva att demokratin upphävs i klimatets namn är bara en variant av alla fascistiska rörelser världen haft. Fascister hittar nämligen alltid en yttre fiende som ska motivera varför vi måste ta bort demokratin så att besluten ”går fortare”. 

Nazismen är det främsta exemplet men parallellerna till klimatrörelsen är oväntat starka på andra håll – de var miljöpartister. 

De byggde ideologin på en naturvurm, skapade nationalparker, reservat, stiftade lagar om djurskydd och annat som var helt nytt på 1930-talet. 

Jag vill bara förtydliga att jag inte tror att vanliga miljöpartister är nazister. Eller att alla som är med i XR eller Fridays for future är det, absolut inte. Jag vill bara peka på parallellerna mellan dagens extrema klimatrörelse, som blir allt mer extrem för varje månad dessutom, och fascistiska rörelser där upphävande av demokratin går hand i hand med att peka på ett stort hot, inte sällan undergång. 

Det må se oskyldigt ut att sjunga på ett fullmäktigemöte eller måla sig röd i en demonstration men när det kommer med saker som att lamslå storstäder med inrullade båtar som blockerar vägar, utklädda vuxna människor som blockerar broar och krav på att avskaffa demokratin är vi snart i ett läge när de börjar storma nyhetsredaktioner och bränna ner valstugor och sabotera vägbyggen igen, precis som vi hade i Sverige med Socialekologisk Aktion på 1990-talet. 

Det auktoritära kommer idag inte i bruna kläder. Utan gröna. 

Stöveltrampet är inte av militär i kängor utan av dansande hippies i dyra sneakers (som man har råd att köpa när man är medelålders). Budskapet de kommer med är däremot detsamma. 

Emma Stenström är forskare på Handels och krönikör i Dagens Industri och illustrerar just den här sortens nya aktivist väl. I en krönika idag lanserar hon förslaget att införa en värnplikt för alla. En livslång. 

Artikeln är låst men jag har fått citat från den från en läsare: 

Jag trodde faktiskt inga mina ögon när jag läste det. Att landets största näringslivstidning faktiskt publicerade den. 

”Tänk om vi skulle införa en modern livslång värnplikt för alla, med målet att värna det vi tycker är viktigt. För enkelhetens skull, och de första tio åren, kunde vi utgå från FN:s mål för hållbar utveckling.

Under dem ryms det mesta och man skulle kunna välja att arbeta för en bättre integration, ökad närvaro i utsatta områden, läxhjälp till dem som behöver det, sällskap för ensamma äldre, alg- eller biodlingar, eller vad man nu tycker är viktigast. Starten skulle, precis som förr, ske när vi blev myndiga. Då skulle vi alla inleda med några månader av grundläggande utbildning och sedan val av inriktning.”

Hennes idé är att denna statliga plikt skulle vara mellan 18 år och 75 år. Intressant att det aldrig slagit henne att det är precis detta som finns i totalitära länder idag, en livslång plikt att sätta staten och ledaren först. Som i Kina och i Nordkorea. 

Hon forsätter tänka fritt i auktoritära banor: 

”Alla skulle tvingas att bo och arbeta med människor från en annan bakgrund och andra bostadsområden, med andra intressen och förutsättningar. Det känns viktigare än någonsin, eftersom vi lever så mycket i våra bubblor. Dessutom skulle det förstås ske med begränsad skärmtid, vilket skulle öka såväl mental hälsa som driv.”

Just denna idé att tvångsförflytta människor av ideologiska skäl har mången fascister testat i historien. Stalin till exempel, och Pol Pot. 

Men det är inte första gången Stenström förespråkar detta, hon har ägnat en hel krönika åt det. I juni tyckte hon att tusen boende på Södermalm borde tvångsflyttas till Rinkeby (en idé jag vet att en del SD-are också skulle kunna haka på ironiskt nog så i den skärningspunkten möts dark green och blågult).

Är det inte roligt ändå att Emma själv bor i en attraktiv del på just Södermalm, i en bostadsrätt? Varför säljer inte Emma den och flyttar till Rinkeby med sin son då? För hon har en vuxen/nästan vuxen son och är alltså själv just den här sortens medelålders som nu hittat något att fylla behovet av mening i klimatsekten.

Hon kan med bästa välmening inte betraktas som något annat än klimataktivist. Hon har även förmånen att tillhöra det mest vördade skrået inom klimatreligionen – forskare. De av rörelsen utvalda godkända forskare har status som präster. 

Hon, som forskar i ekonomi, och som skriver krönikor för landets affärsvärld, föreslår sedan att alla anställda ska vara lediga en halv dag per vecka hela sitt yrkesliv för att genomföra detta. 

Hon som forskar kan kanske räkna ut vad detta skulle kosta landets alla arbetsgivare?

Fyra timmar av en arbetsvecka på 40 timmar handlar om tio procent. Alla som jobbar ska alltså av staten få ledigt 10 % av sin arbetstid hela livet. Med andra ord, vi skulle ha en normalarbetstid på 90 %. 

”Den som är anställd skulle få göra det på arbetstid, andra skulle få medborgarersättning för sitt arbete. Skulle vi komma tillrätta med en bråkdel av våra samhälls- och planetproblem, skulle det löna sig. För arbetsgivarnas del vore det knappast ett problem att låta anställda arbeta med något annat meningsfullt en halvdag i veckan. Tvärtom. Det skulle skapa engagemang och vi vet dessutom att man ofta blir mer produktiv om man går ned i arbetstid.”

Nog för att DI givetvis får publicera vilket skräp de vill i sin tidning men jag förvånas ändå över hur lite de verkar bry sig om sina läsare och även sina intäkter när de låter en klimataktivist på deras stora plattform kräva att de ska betala. Det känns bara lite självdestruktivt, om jag får säga. 

Och hur tänker hon att skolor, lokaltrafik, äldrevård och sjukhus ska fungera om alla är lediga tio procent av sin arbetstid?

Hon avslutar med att föra fram socialisternas nya favoritförslag – New Green Deal, som bland annat är en del av Bernie Sanders kampanj. Den kokar ner till att införa socialism kort och gott, otippat nog. 

Det är lätt att tycka att det är lite sött att medelålders, och jämnåriga med mig, plötsligt insett att engagera sig politiskt är kul. Och roligt. Men leendet fryser när man inser exakt hur snabbt en grupp av mammor och pappor i foträta skor och stickad tröja med hemmålade plakat för ett år sedan har förvandlats till tiotusentals mer eller mindre skogstokiga autonom vänster-grupper. Vars påverkan och sabotage på oskyldiga människors liv som bara vill leva i fred vi inte sett slutet på länge för. 

Galenskapen är nu exponentiell. 

Detta går inte att negligera som något rand-fenomen eller ”det är en god sak” just för att de faktiskt får politisk gehör. Media granskar ingenting och låter det ena demokratiföraktande gröna populisten efter den andra lufta tankar som skulle skapat darr av mys i Mussolinis mustasch. 

De vill avskaffa demokratin. De vill avskaffa marknadsekonomi. De vill införa tvångsåtgärder och begränsa yttrandefriheten. Och de tar inga fångar. 

……………………..

Vill du stödja mig? Bli en Patreon

Eller Swish: 0762096244

Sajten är öppen och gratis, väljer man att donera ska detta betraktas som en gåva utan krav på motprestation.

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!