SVT-haveriet om apotek


Jag vet inte var jag ska börja, så dåligt är det. SVT hade en storstilad “granskning” av Apoteken på detta unikt för SVT dryga statliga media-sättet. De skulle avslöja att avregleringen är kass, att mediciner inte finns. 

En kampanj de drivit i många år för övrigt. I september 2012 hade SVT också en granskning av apoteken, då signerad Kristina Lagerström som skrev många av artiklarna. 

I januari 2019 var det dags igen. 

Och den 7 november drog SVT igen igång en “granskning av apoteken”. Då undersökte de hur lagertillgången till vissa utvalda mediciner ser ut, till vanliga stora sjukdomar som har många sjuka. 

Problemet med “granskningen” var att det inte var någon.

Utan ett slafsigt och slappt ihopkok av teser som skulle bevisas. För Carin Fock som gjorde granskningen och resten av redaktionen har alltså granskat mediciner. Inte substanser, och alla som kan ens grundläggande om mediciner vet att det alltså är substansen som botar dig. Inte särskilda läkemedel, som ska betraktas som varumärken. 

Alla känner till exempel till Alvedon. Men substansen är paracetamol. Om SVT hade undersökt tillgången på Alvedon och fått samma trista svar hade alltså rubriken kunnat vara “Stor brist på Alvedon – många med huvudvärk kommer fortsätta få lida”, utan att nämna att paracetamol finns i Orifarm och Apofri. Och att ibuprofen, som finns i medicinerna Ipren och Ibumetin till exempel, också botar huvudvärk. Det gör även acetylsalisylsyra som finns i Treo. 

Men nej, SVT valde ut läkemedel och kollade sedan lagerstatus. 

Och det är ju här granskningen faller ihop som en dålig vänstervispad sufflé. Hade SVT orkat kolla alla generika också hade resultatet blivit platt. 

Inte bara när det gäller diabetes-mediciner. Astma-medicinen Symbicort, som är vanlig, finns flera alternativ (generika) som Apoteken hellre har på lager för att de är mer lönsamma, Actrapid har ersatts av andra insulin och vad gäller Humunlin, som också är insulin, valde SVT att fråga efter den minst efterfrågade varianten för att de som sagt inte heller tog hänsyn till förpackningsstorlek. 

Det här är så hopplöst uselt.

Och av det statliga mediebolaget som bränner över 5 miljarder PER ÅR av skattepengar. Man kan ju tycka att dessa pengar skulle räcka till att anställa personer med grundläggande kunskaper, eller åtminstone lägga lite mer tid på ett jobb så att det blir rätt. Fort men fel verkar dock vara devisen på det statliga mediebolaget. 

Generika är billigare varianter på exakt samma läkemedel. Göran Persson införde substitionsreformer 2002, som har sparat 8 miljarder kronor per år i läkemedelskostnader. Inga små slantar. 

Och som alla vet som gör undersökningar måste man jämföra äpplen med äpplen, som att ta hänsyn till storlek på förpackningar men se, det orkade inte SVT göra utan blandade hipp som happ. 

När SVT nås av kritiken “håller man med” och påstår att man ska göra en uppföljning men “granskningen” publicerades 7 november så det kan vi nog förvänta oss inte blir av, för hur ska SVT då kunna driva tesen de drivit sedan 2012 att avregleringen av apoteken var skit?

Gång på gång visar SVT att det inte spelar någon roll att de får över 5 miljarder per år i skattepengar, kvalitet får vi ändå inte för pengarna. 

Vi måste föra en aktiv debatt om att lägga ner och skära ner i det statliga TV-bolagen SVT, SR och UR. Det håller som sagt inte. 

……………………..

Vill du stödja mig? Bli en Patreon

Eller Swish: 0762096244

Sajten är öppen och gratis, väljer man att donera ska detta betraktas som en gåva utan krav på motprestation.

0 kommentarer till SVT-haveriet om apotek

 1. Just astma/KOL-läkemedel är inte utbytbara på apoteket över huvud taget då även om de ingående ämnena kan vara exakt samma skiljer inhalatorn sig åt mellan de olika märkena. Och det finns vissa skillnader i handhavandet mellan de olika inhalatorerna, varför utbyte inte sker.

 2. Avregleringen av apoteken är obegripligt ansvarslös, Rebecca, det är alldeles för ofta receptbelagd medicin inte finns alls – ens på något apotek i närområdet – och måste beställas hem, vilket kan ta ett bra tag. Påpekar också, att medikamenter, utöver de aktiva substanserna, innehåller olika tillsatser, som kan ge biverkningar. Alla människor tål inte alla (billigare eller dyrare) varianter av “samma” medicin.

  Nedläggning av den svenska varianten av public service torde dock inte innebära några besvär eller framtida men för allmänheten.

 3. Håller med. Många journalister på SvT, SR och UR är aktivister snarare än journalister. Känner lite speciellt för privata apotek eftersom två av mina fastrar var duktiga apotekare på sin tid när apoteken drevs i privat regi. Jag tycker att du är en formidabel “grävare” och jag förstår inte hur du orkar och hinner med.

 4. “Generika är billigare varianter på exakt samma läkemedel.”.

  Ja du har delvis rätt, men tyvärr är det inte så enkelt som du skriver.
  Det finns flera generiska läkemedel som inte fungerar exakt som originalet.
  Substansen de innehåller är lika(?) men kapslingen varierar vilket gör att de inte tas upp på samma sätt/i samma takt av kroppen.
  Jag själv har råkat ut för 3 generiska mediciner som inte fungerat som de skulle, de kanske fungerar på andra patienter men inte på mig.
  Jag misstänker att det är kombinationen av de mediciner jag äter som är boven.

 5. Bra! MSM/Public Service behöver kalla in kunnigt folk som kan lära upp dem i journalistik. En sådan som du alltså!

 6. Jag är tyvärr ganska beroende av diverse mediciner. Nästan aldrig får jag vad son står på receptet, detta oberoende vilken apotekskedja jag väljer. Man får alltid det billigaste generikan som inhandlats. Detta gäller särskilt de mest frekventa utskrivna medicinerna där patenten gått ut.

 7. Efternamnet på researchern, Sima, är ju samma som en viss vänstersnedseglare i Aftonbladet med helt barocka åsikter. Om de är ifrån samma familj, så förklarar det rätt mycket.

 8. Dom kanske inte vill att fakta ska komma fram. Är inte strävan att införa en ny form av statskommunism där “storebror” äger och sköter allt, och då vill man svartmåla allt det privata, såklart. Passar som hand i handske skulle jag vilja säga…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap