Nya tobakslagen – en kassako för kommuner

Svenskt Snus gjorde den undersökning jag inte själv kunde göra när jag skrev om tobaksavgifterna i höstas, och hur de skiljer sig från kommuner. Framför allt också hur de leder till att små handlare tvingas slå igen, för att kommunens avgifter är för höga.

Hur sjukt är inte det?

De gjorde en genomgång av landets olika avgifter och det visar sig att det är high chaparall. 

Det skiljer alltså 10 000 kronor mellan den dyraste och billigaste kommunen.

För exakt samma jobb. Eller vad menar Ronneby kommun är så otroligt mycket dyrare just där än i Staffanstorp?

För det handlar inte om avgifter som enligt avgiftsregleringen ska återspegla faktiska kostnader utan kommunerna passar på och använda detta som en fiskal lokal skatt för att plocka företagare på pengar. 

De har gjort en jättefin karta där just du kan se hur just din kommun hanterar denna frestelse att pungslå lokala småföretagare ännu lite mer och lägga pengarna på sådant kommuner brukar gillar att slänga pengar på, som HBTQ-certifieringar, sophämtning med häst och vagn eller varför inte någon slags lyxrenovering av simhallen. 

Kartan hittar ni här. 

Jag tycker staten ska låta bli att stifta lagar kommunerna sedan får göra lite som de vill med. Avgiften borde vara enhetlig, det är inga problem att räkna ut vad en grundkostnad är för hanteringen av tillstånd är och vad tillsynen kostar. 

Jag hoppas nästan att Ronneby straffas för det här och alla andra kommuner som passar på, genom att handlare helt enkelt flyttar till en kommun som är rimlig. 

 

……………………..

Vill du stödja mig? Bli en Patreon

Eller Swish: 0762096244

Sajten är öppen och gratis, väljer man att donera ska detta betraktas som en gåva utan krav på motprestation.

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!