Bly och bly


This post is also available in English English

Nu har EU-kommissionen föreslagit att utöka förbudet mot bly i ammunition. Problemet för Sverige är att EU samtidigt verkar betrakta hela Sverige som våtmark som skulle detta gå igenom skulle de flesta jägare inte kunna använda något blyhagel. 

Bakgrunden till förbudet är olika miljöorganisationers decennier långa lobbyism, från Sveriges håll är det Naturskyddsföreningen som uppvaktat regering efter regering i Sverige (hur mycket de lagt på lobby i Sverige vet vi dock inte) och Bryssel. 

Bly är absolut farligt för miljön, vad gäller vattenlösliga blyföreningar. Problemet med blyfrågan är att man behöver ha lite kunskaper om kemi för att förstå den, och detta utnyttjas skamlöst och effektivt av miljölobbyn då de vet att inte ens politiker förstår skillnaden. 

Bly i ammunition är dock inte dessa vattenlösliga blyföreningar utan metallisk bly. 

En sak miljövänner också glömmer bort i sitt prat om “naturligt” i alla aspekter av miljödebatten är att väldigt mycket de facto är helt naturligt, som till exempel bly som är ett grundämne. Det finns alltså i vår jordskorpa vare sig vi vill eller inte.

Det finns joniserat bly i vattnet vi dricker, i vin, öl och på samma ställen. Vi bor på jorden, alltså kommer vi få oss en viss mängd bly. Som inte har något att göra med blyhagel för övrigt. 

Inte heller har det avtagit i styrka trots att vi svenskar inte haft så här lite exponering för bly historiskt. Enligt Läkartidningen har vi en femtedel av nivåerna idag jämfört när jag föddes på 1970-talet. 

Opinionsbildningen mot bly är tyvärr inte bara förbehållen Naturskyddsföreningen utan även svenska myndigheten Kemikalieinspektionen ägnar sig betydligt mer år opinionsbildning än åt myndighetsutövning. 

 De gjorde till exempel den här rapporten från 2007, ihop med Naturvårdsverket för att “utreda” ett förbud. 

På regeringens uppdrag, den förra socialdemokratiska. 

Där blandar de också ihop bly som är metall och bly som finns i mat, och använder detta skäl varför blysänken borde förbjudas i fiskeriutrustning, precis samma argumentation som vad gäller hagel. 


För människor har inte fått i sig bly via blyhagel, utan genom att vi bor på planeten jorden. Nivåerna har sjunkit för att vi till exempel är mycket mer försiktiga med bly, vi blandar till exempel inte in det i bensin längre som vi gjorde förut. 

Enligt EU-myndigheten EFSA från en rapport 2010 är det livsmedel som är den primära källan för människor att få i sig bly. 

För att människor ska få i sig bly måste nämligen kroppen kunna absorbera ämnet – det måste vara bio-tillgängligt. 

Och det är det via maten men det är inte viltköttet och små rester av blyghagel som ger de största effekterna, inte ens i närheten. 

Enligt dem kommer 83 % av bly hos människor från sex livsmedelsgrupper: drycker; flingor och bakverk; såser och soppor; salt och kryddor; frukt och grönt; honung, socker och godis; köttprodukter. 

Naturskyddföreningen och Kemikalieinspektionen och alla andra lobbyister har i decennier försökt lura folk att bly från hagel är farligt för människor och därför måste förbjudas.

För att de hatar jakt. 

I själva verket är bly ett grundämne som vi alltid kommer få i oss, så länge vi lever. 

……………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 0762096244

0 kommentarer till Bly och bly

 1. Skogsägarna föredrar blybaserade kulor. När stålkulor fastnar i ett träd, som sedan fälls och kommer in i automatiska sågverk, så kommer dom att ge utslag och stocken makuleras. Bly däremot registreras inte och därmed kan stocken sågas.

 2. I stället för bly ska det användas rostfritt hagel. Detta medför att det flyger omkring en massa skadeskjutna fåglar eftersom rostfritt är lättare än bly, så det har inte samma anslagsenergi.
  Jag arbetar med att röka vilt, fågel och fisk, och sen denna vansinniga lag om ammunition kommit till har jag funnit mycket inkapslat rostfritt hagel, speciellt i gäss som verkar tåla mera påskjutning innan de störtar. Det är svårt att upptäcka inkapslat hagel, så konsumenterna kan få problem med spräckta molarer p.g.a. detta. Om man däremot biter i ett blyhagel händer det inte mycket då bly är en mjuk metall. Snart ska de väl förbjuda blysänken, blykölar och lödtenn också.

  Heja Rebeccka!

 3. “Hata jakt” kan ju vara motov, men det känns lite för blekt för att motivera all denna lobbyism. Det måste finnas pengar med i bilden men var, vem tjänar på att blyhagel försvinner?

 4. Förbud mot bly ? skall alla jägare bli djurplågare. Vad skall ersätta bly i ammunition?? Energin i kulan blir mycket dålig utan bly och skadade djur kommer att öka DRAMATISKT.
  BERÖRDA MYNDIGHETER OCH LOBBYISTER HAR HELT FEL.
  JAG VILL ATT NI TRÄDER FRAM OCH TALAR OM VAD SKALL ERSÄTTA BLY.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap