Bly och bly

Nu har EU-kommissionen föreslagit att utöka förbudet mot bly i ammunition. Problemet för Sverige är att EU samtidigt verkar betrakta hela Sverige som våtmark som skulle detta gå igenom skulle de flesta jägare inte kunna använda något blyhagel. 

Bakgrunden till förbudet är olika miljöorganisationers decennier långa lobbyism, från Sveriges håll är det Naturskyddsföreningen som uppvaktat regering efter regering i Sverige (hur mycket de lagt på lobby i Sverige vet vi dock inte) och Bryssel. 

Bly är absolut farligt för miljön, vad gäller vattenlösliga blyföreningar. Problemet med blyfrågan är att man behöver ha lite kunskaper om kemi för att förstå den, och detta utnyttjas skamlöst och effektivt av miljölobbyn då de vet att inte ens politiker förstår skillnaden. 

Bly i ammunition är dock inte dessa vattenlösliga blyföreningar utan metallisk bly. 

En sak miljövänner också glömmer bort i sitt prat om ”naturligt” i alla aspekter av miljödebatten är att väldigt mycket de facto är helt naturligt, som till exempel bly som är ett grundämne. Det finns alltså i vår jordskorpa vare sig vi vill eller inte.

Det finns joniserat bly i vattnet vi dricker, i vin, öl och på samma ställen. Vi bor på jorden, alltså kommer vi få oss en viss mängd bly. Som inte har något att göra med blyhagel för övrigt. 

Inte heller har det avtagit i styrka trots att vi svenskar inte haft så här lite exponering för bly historiskt. Enligt Läkartidningen har vi en femtedel av nivåerna idag jämfört när jag föddes på 1970-talet. 

Opinionsbildningen mot bly är tyvärr inte bara förbehållen Naturskyddsföreningen utan även svenska myndigheten Kemikalieinspektionen ägnar sig betydligt mer år opinionsbildning än åt myndighetsutövning. 

 De gjorde till exempel den här rapporten från 2007, ihop med Naturvårdsverket för att ”utreda” ett förbud. 

På regeringens uppdrag, den förra socialdemokratiska. 

Där blandar de också ihop bly som är metall och bly som finns i mat, och använder detta skäl varför blysänken borde förbjudas i fiskeriutrustning, precis samma argumentation som vad gäller hagel. 


För människor har inte fått i sig bly via blyhagel, utan genom att vi bor på planeten jorden. Nivåerna har sjunkit för att vi till exempel är mycket mer försiktiga med bly, vi blandar till exempel inte in det i bensin längre som vi gjorde förut. 

Enligt EU-myndigheten EFSA från en rapport 2010 är det livsmedel som är den primära källan för människor att få i sig bly. 

För att människor ska få i sig bly måste nämligen kroppen kunna absorbera ämnet – det måste vara bio-tillgängligt. 

Och det är det via maten men det är inte viltköttet och små rester av blyghagel som ger de största effekterna, inte ens i närheten. 

Enligt dem kommer 83 % av bly hos människor från sex livsmedelsgrupper: drycker; flingor och bakverk; såser och soppor; salt och kryddor; frukt och grönt; honung, socker och godis; köttprodukter. 

Naturskyddföreningen och Kemikalieinspektionen och alla andra lobbyister har i decennier försökt lura folk att bly från hagel är farligt för människor och därför måste förbjudas.

För att de hatar jakt. 

I själva verket är bly ett grundämne som vi alltid kommer få i oss, så länge vi lever. 

……………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 0762096244

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!