Statlig klimatopinion på schemat

Som ni vet är ju det svenska systemet att staten ger bidrag till föreningar som ska opinionsbilda mot staten.

Det är också detta som kallas den ideella sektorn för övrigt, som egentligen är den bidragsentreprenöriella sektorn enbart, något ideellt engagemang finns inte inom opinionsbildning så mycket. Den hittar du inom kyrkor och idrottsrörelsen, där folk på riktigt gör saker utan lön. 

Formas är ett statligt forskningsråd, de får alltså pengar direkt från statens budget och gör olika utlysningarna som forskare kan söka och sedan få pengar till forskning. 1,5 miljarder per år. 

Men regeringen riktar också pengar, bland annat till opinionsbildning. 

Framför allt är vänsterregeringar duktiga på att ge alla möjliga statliga institutioner extra projekt när de regerar som alla handlar om ”informationsinsatser” som är ett annat ord för vänsterpropaganda inom saker vänstern tycker är viktigt. 

regeringen gav Formas 15 Mkr i riktade pengar att ge till ”kommunikation” om hållbarhet (läs klimatet). 


Det var här Mikael Karlsson fick sina 1,2 miljoner kronor till klimatturnén där han ska hänga ut forskare som inte tycker som honom som klimatförnekare. Jag återkommer med hans projektbeskrivning och budget i ett annat inlägg. 

För ett av projektet som fick pengar förra gången var Klimatkollen. Ett kortspel som ägs av det privata företaget Klimatkollen Guldheden AB. Ett vinstdrivande företag alltså.

De säljer ett kortspel om klimatet. 


Jag kollade på deras årsredovisning. De drog in nästan en halv miljon kronor förra året. En hyfsad vinst på 119 000 kronor. 


Men detta räcker inte för en bidragsentreprenör med aktivistisk agenda. Utan de vill alltid ha dina och mina pengar. Också. Så de sökte och fick 1,9 miljoner kronor. 


I ansökan som jag fått ut kan man se att de tänkt att lägga nästan allt på personalkostnader. 

Vilka är då personerna som ska driva projektet?

Det är anställda på Chalmers, som alltså redan har en lön finansierat av skattemedel. Detta är ett extraknäck för dem, utanför forskningen. För gud förbjude att aktivister gör något ideellt som sagt. 

Samtliga i ”projektgruppen” har alltså tänkt att fixa en liten extralön till sig själva fram till 31 oktober 2021. 


Notera att det är precis innan valrörelsen drar igång för valet 2022. Otippat verkligen. För vad ska de då göra?

De har alltså utvecklat ett kortspel om klimatet i syfte att opinionsbilda om klimathysterin, bakom Stefan Wirsenius som ofta hörs i debatten om klimatet. Inte bara dåliga saker som att köttet är dåligt utan att ekologiskt jordbruk inte alls är bra. Inte för klimatet. 

Men även han vill alltså tjäna en hacka på skattebetalarnas bekostnad. 

Det är Wirsenius som beräknat det som står på korten. 

Det är så många frågetecken här. 

Vad då fläskkarré? Hur mycket då? Vilken sort? Svensk eller dansk eller varifrån då? Uppvärmning av ett rum, ett hus, hur stort hus, när på året? Pendla i dieselbil till Stockholm från Täby eller från Umeå till Skellefteå? Från Visby till Stockholm eller från Örsundsbro till Enköping? Och i vilken bil?

Jag har mailat företaget för att få tag i de faktiska beräkningarna för typ  10 av de viktigaste korten så vi får se om de vill vara transparenta eller om de föredrar att mörka. 

Men detta kortspel säljer de alltså till ungdomar och tack vare Formas pengar har de tänkt att 20 000 ungdomar ska spela spelet. 

Minst 2000 spel ska delas ut till lärare. 

De tar 129 kronor för spelet. Nu vet jag inte deras inköpspris men tar man utpriset blir det 260 000 kronor, som jag antar finns i budgetens indirekta kostnader eller någon annanstans. 

Syftet med det hela är att fungera som ett pilotprojekt för att samtliga elever i Sverige ska spela spelet från årskurs 8 att spela spelet. 

På bidragssvenska – vi tänker söka mer pengar sedan för ett ännu större projekt. 

Varför vill de då göra projektet?

För att ”skapa engagemang i klimatfrågan”. Det står svart på vitt att det enda syftet är opinionsbildning. 

Vi betalar forskare nästan 2 miljoner som går till lön för att de ska skapa fler klimataktivister, på skoltid. I en skola som redan har stora problem att uppfylla de grundläggande kraven – att få eleverna till godkänt betyg.

Han som ansvarar för hela projektet, Erik Sterner, är själv proffs på bidrag. Han startade en föreningen, Intize, som har enligt ansökan fått 1,5 Mkr per år i bidrag till mellan 2006 och 2011. Alltså 9 miljoner kronor i skattebidrag. 

Föreningen betalar studenter att undervisa matte som läxhjälp så det är ingen dum idé men som alltid med bidrag så går en massa av dem till löner till projektledaren, som vi kan se vad gäller kortspelet. Där 1,6 Mkr av 1,8 Mkr går till löner. 

Och det här kortspelet, som inte är öppna med beräkningarna, även om det är gjort av en forskare känns väldigt oklart och inte särskilt seriöst. 

Det borde vara enkelt. 

Staten ska inte finansiera opinionsbildning. Det får folk i den ideella sektor göra…..just det, ideellt.

Eller som kortspelets idé från början – skapa något man kan sälja och sedan opinionsbilda genom privat verksamhet. 

Istället betalar vi oändliga miljarder per år till opinionsbildning. Även till företag som har en alldeles utmärkt privat verksamhet som de kan använda. 

……………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 0762096244

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!