Samordningsnummer = Sesam öppna dig

Idag hade SvD en stor artikel om att polisen varnar för att ”spökpersoner” breder ut sig, folk som skaffar sig en identitet genom samordningsnummer men som bara är ute efter att fuska sig till våra välfärdsförmåner. 

Redan för två år sedan skrev jag om haveriet med samordningsnummer. Jag hade läst en rapport Skatteverket släppt som passerade media obemärkt förbi tyvärr, i juni samma år. 

Där de riktar stark kritik mot hela systemet men konstaterar att de behöver nya regler för att kunna skärpa kontrollen. 

För er som missade det, läs det här.

Ännu tidigare skrev jag om möjligheten att få ett samordningsnummer genom att köpa en skrotbil och fuska dig till ett. För Transportstyrelsen måste utfärd ett sam-nr när de registrerar köpare av bilar som säljs av en svensk till en utländsk person. 

Jag skrev 2017 om systemet, tipsad av ett polisbefäl som var anonym. Folk ifrågasatte äktheten då, det antar jag de tycker är pinsamt idag. 

Läs det inlägget här.

Vi måste avskaffa hela systemet med samordningsnummer. Rakt av. Istället borde en utlänningslegitimation införas för alla som vistas i landet lagligt men inte har svenskt personnummer. 

Alla som har samordningsnummer och bor i Sverige borde kallas in till polisen för att styrka sin identitet och skaffa ett utlänningsleg istället. Övriga får bara numret raderat. De ska bevisa sin identitet genom pass eller liknande, och lämna biometrisk data som fingeravtryck som först matchas mot de databaser Sverige kan kolla av, ex Interpol och databaser för asylsökande för att se om personen de facto har rätt att vara här. De som är här för jobb ska styrka arbetet genom åtskilliga dokument som arbetsgivaren får skriva under, under straffansvar om lögn. 

Ge polisen som enda myndighet rätt att utfärda dem, och ge dem rätt att kolla av i andra databaser. 

Sedan borde man villkora alla välfärdsstjänster till svenskt personnummer förutom akut sjukvård. Utlänningsleget är till för att du ska kunna legitimera dig vid vård, hämta ut medicin, skaffa ett bankkonto om du arbetar etc. Inget annat. 

Välfärden måste vara knuten till om du arbetar och har permanent uppehållstillstånd, inte är här tillfälligt. 

Avveckla hela samordningsnummersystemet omedelbart. Det är en fuskmaskin utan dess like. 

……………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 0762096244

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!