Snedskjutning i blydebatten

Som jag tidigare meddelat på bloggen, och som ni nog sett i flödet, har jag ägnat betydligt mer energi på miljörörelsen än tidigare för att jag fick extra tid. Men jag tänker inte bara granska klimatrörelsen utan även andra aspekter av den mäktiga miljörörelsen och de frågor de driver. 

En sådan, kanske lite mindre dagsaktuell och perifer fråga men ändå en viktigt fråga är den om bly och ammunition.

Kanske inte en fråga ni tänker på varje dag men det är en jätteviktig fråga för jakt-communityn för idag skjuter man med blyhagel. Nästan 300 000 personer ägnar sig i jakt i Sverige. 

Det är just nu EU:s kemikalieinspektion ECHA som vill gå all in och förbjuda bly i betydligt utsträckning än det är idag, då man inte få använda blyammunition i våtmarker.

De kom ut med kravet under 2018. 

 
 

Och givetvis föregicks detta av intensiva lobbyinsatser i Bryssel av de som vill förbjuda bly.

De främsta aktörerna i Sverige och de med mest pengar och mest makt är Världsnaturfonden och Naturskyddsföreningen. Som av en händelse spenderade de avsevärda pengar och tid i Bryssel året innan, 2017. 

Naturskyddsföreningen la mellan 1 och 2 miljoner kronor.

En av frågorna de sprang i korridorerna om var blyammunition. 


För SNF är den starkaste motståndaren till blyhagel i Sverige, de har drivit frågan i åratal. Här är ett axplock:

Remiss där de kräver totalförbud och beklagar att det inte ingår att förbjuda det även i fiskeutrustning. 


2015 krävde de totalförbud i ammunition och hänvisade till fåglar. 

Redan 2005 höll den socialdemokratiska regeringen och utredde förbjud från 2008. Naturskyddsföreningens Mikael Karlsson ville gå längre. Och förbjuda omedelbart. 

Jag kommer återkomma i senare inlägg och förklara vad naturvännerna påstår om blyhagel, skillnaden kemiskt mellan bly i hagel och annat slags bly och också det här med den påstådda fågeldöden. 

Men ett argument som används ofta är att kungsörnar dör. Under tio år har antalet jägare minskat med hela 21 000 personer. 

Om det nu är blyhagel som dödar kungsörnar, borde man inte se något i statistiken för kungsörnar då?


För som Naturvårdsverket skriver ”det finns ingen tydlig trend”. Vilket man också kan se. 


Ett förbud helt mot blyhagel skulle drabba jägarna i Sverige enormt, det är ett överlägset material jämfört med alternativen och det finns en rad missuppfattningar i denna komplexa fråga som jag kommer reda ut i en serie inlägg.

Som att kopparkulor är mer giftiga eller att stålkulor går rakt igenom djuren och om de fastnar i träden kommer de inte kunna avverkas om maskinerna skär där, då går de sönder. 

……………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 0762096244

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!