Luktar beställningsjobb, Expressen

I veckan hade Expressen en granskning. Eller snarare ”granskning”. För det luktade ett rent beställningsjobb för mig som också är i branschen. 

De granskade klimatskeptiker, eller med andra ord alla som vågar gå emot konsensus om att jorden går under. 

De blåste verkligen på stort och tog fram stora klimatförnekarklubban som de svingade vilt omkring sig. En mycket agressiv ton. 

I Sverige har vi en åsikt i taget, nåde den som vågar ha en annan. Tills pendeln svänger att alla ändrar sig. Då är det okej. 


Hela artikeln fokuserade på de forskare som varit tongivande i att försöka nyansera och ge fler än en bild av rådande läge, modiga som vågar säga något annat så att vi väljare kan ta in fler än en åsikt och sedan bilda oss vår egen uppfattning.

Men se, det gillar inte media. Att vi får fler än en åsikt. Så visserligen får de uthängda komma till tals men syftet med artikeln är glasklar – hänga ut dem som världsfrånvända foliehattar som inte accepterar den enda sanningen, att jorden går under om sisådär fem-tio år. 

How dare you? 

 


Men sedan dyker ett intressant mönster upp. Mikael Karlsson. 

Han är överallt i artikeln. Faktum är att de intervjuar bara en enda annan person som får säga att forskarna är galna. Men mest av allt är det Karlssons one-man-show. 


Notera vad som saknas. 

Uppgiften att framför allt är Karlsson Naturskyddsföreningens före detta ordförande.  Han avgick 2013.

Denna uppgift tycker inte Expressen att du som läsare ska få, att han haft ett av de mest framträdande klimatlobbyjobben under elva års tid. Nix. Du ska tro att han bara är en vanlig grå forskare som bara vill en enda sak – ge dig sanningen. I vägen står lite olika forskare som ska ställas på plankan, en efter en. 


Han satt i hela elva år på den posten och var mycket framgångsrik, under hans tid blev Naturskyddsföreningen den 150-miljonerskoloss av miljölobbyism som det är idag. 

Expressen glömde också skriva att han också varit PR-konsult på bolaget 2050. 

Är det något agronomen Karlsson framför allt är så är det miljölobbyist, inte forskare. Han har inte en särskilt imponerade meritlista som forskare, och en hel del av de saker han tagit upp på sitt CV är just saker som han producerat som lobbyist. Mer än halva listan är full med vanliga opinionstexter och tal han hållit som ordförande för SNF. 

Denna person utmålar alltså Expressen enbart som forskare, och får sedan i hela artikeln vara något slags Fader Foura, en allsmäktig sanningsröst som kan slå ner varje ansats till argumentation. 

 

 

 


Det enda jag ser här det är ett rent beställningsjobb, förmodligen konstruerat av Mikael Karlsson himself.

En proffslobbyist vet nämligen hur man säljer in ”grävjobb” till media, som är av naturen lata och gillar att få gratis material skickat till sig att ta äran för. 

Den journalist som skrivit har säkert ringt några samtal till de forskare som Karlsson skrivit upp på sin lista för att få deras kommentarer. Men materialet har jag svårt att se inte är en slam dunk från ett proffs. Paketerat och inslaget med gröna snören.

Det är också därför Karlssons förra jobb skickligt utelämnas, för varför skulle Mikael Karlsson själv ta med den sortens uppgifter i materialet han skrivit och sedan ”tipsat” Expressen om?

Och tajmingen. 

För tror ni inte att jag hittade en grej som Mikael Karlsson just nu råkar lansera som har exakt med detta att göra?

Läs vidare i nästa inlägg. 

Till Expressen vill jag bara säga – tråkigt. Att er fina granskning…..gick sönder. 

……………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 0762096244

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!