Luktar beställningsjobb, Expressen


I veckan hade Expressen en granskning. Eller snarare “granskning”. För det luktade ett rent beställningsjobb för mig som också är i branschen. 

De granskade klimatskeptiker, eller med andra ord alla som vågar gå emot konsensus om att jorden går under. 

De blåste verkligen på stort och tog fram stora klimatförnekarklubban som de svingade vilt omkring sig. En mycket agressiv ton. 

I Sverige har vi en åsikt i taget, nåde den som vågar ha en annan. Tills pendeln svänger att alla ändrar sig. Då är det okej. 


Hela artikeln fokuserade på de forskare som varit tongivande i att försöka nyansera och ge fler än en bild av rådande läge, modiga som vågar säga något annat så att vi väljare kan ta in fler än en åsikt och sedan bilda oss vår egen uppfattning.

Men se, det gillar inte media. Att vi får fler än en åsikt. Så visserligen får de uthängda komma till tals men syftet med artikeln är glasklar – hänga ut dem som världsfrånvända foliehattar som inte accepterar den enda sanningen, att jorden går under om sisådär fem-tio år. 

How dare you? 


Men sedan dyker ett intressant mönster upp. Mikael Karlsson. 

Han är överallt i artikeln. Faktum är att de intervjuar bara en enda annan person som får säga att forskarna är galna. Men mest av allt är det Karlssons one-man-show. 


Notera vad som saknas. 

Uppgiften att framför allt är Karlsson Naturskyddsföreningens före detta ordförande.  Han avgick 2013.

Denna uppgift tycker inte Expressen att du som läsare ska få, att han haft ett av de mest framträdande klimatlobbyjobben under elva års tid. Nix. Du ska tro att han bara är en vanlig grå forskare som bara vill en enda sak – ge dig sanningen. I vägen står lite olika forskare som ska ställas på plankan, en efter en. 


Han satt i hela elva år på den posten och var mycket framgångsrik, under hans tid blev Naturskyddsföreningen den 150-miljonerskoloss av miljölobbyism som det är idag. 

Expressen glömde också skriva att han också varit PR-konsult på bolaget 2050. 

Är det något agronomen Karlsson framför allt är så är det miljölobbyist, inte forskare. Han har inte en särskilt imponerade meritlista som forskare, och en hel del av de saker han tagit upp på sitt CV är just saker som han producerat som lobbyist. Mer än halva listan är full med vanliga opinionstexter och tal han hållit som ordförande för SNF. 

Denna person utmålar alltså Expressen enbart som forskare, och får sedan i hela artikeln vara något slags Fader Foura, en allsmäktig sanningsröst som kan slå ner varje ansats till argumentation. 


Det enda jag ser här det är ett rent beställningsjobb, förmodligen konstruerat av Mikael Karlsson himself.

En proffslobbyist vet nämligen hur man säljer in “grävjobb” till media, som är av naturen lata och gillar att få gratis material skickat till sig att ta äran för. 

Den journalist som skrivit har säkert ringt några samtal till de forskare som Karlsson skrivit upp på sin lista för att få deras kommentarer. Men materialet har jag svårt att se inte är en slam dunk från ett proffs. Paketerat och inslaget med gröna snören.

Det är också därför Karlssons förra jobb skickligt utelämnas, för varför skulle Mikael Karlsson själv ta med den sortens uppgifter i materialet han skrivit och sedan “tipsat” Expressen om?

Och tajmingen. 

För tror ni inte att jag hittade en grej som Mikael Karlsson just nu råkar lansera som har exakt med detta att göra?

Läs vidare i nästa inlägg. 

Till Expressen vill jag bara säga – tråkigt. Att er fina granskning…..gick sönder. 

……………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 0762096244

0 kommentarer till Luktar beställningsjobb, Expressen

 1. Återigen talar skattefinansierade mainstream media om vad vi ska tycka, speciellt när det gäller att skrämma folk till att betala allt högre skatter!

 2. Köpt vetenskap luktar illa och köpt journalistik luktar minst lika illa.
  Modigt och (nästan) unikt RWU. Var tog alla andra riktiga journalister vägen?
  Undrar hur de mår, om de tänker efter?
  Därför lämnade jag Naturskyddsföreningen säger MK. Hoppas fler än jag och han får anledning att lämna föreningen. Av miljöskäl.

 3. Hur kunde det bli 97 % konsensus ?
  Enkäten utfördes av en student vid Illinois University. Av 10.257 tillfrågade svarade 3.146, således 70 % bortfall.
  Det är tillräckligt för att göra enkäten meningslös. Men sedan satte man sig att bedöma vilka av svaren som kom
  från tillräckligt kunniga personer och fick 77 kvar. Av dem ansågs 75 stödja IPCC:s hypotes. Det är 97 % av de 77,
  men bara 7 PROMILLE av de tillfrågade.

  Den subjektiva utsorteringen av svar är så klantigt barnslig, att jag förvånas över att någon fullvuxen tagit enkäten
  på allvar. Det gjorde dock IPCC och refererade till den i flera år. Det visar att hela organisationen är okunnig eller
  ohederlig. Man behöver inte veta mer för att avfärda IPCC som genomgående inkompetent.

  Rapporten om enkäten fanns på universitetets nätsida, men man har tydligen funnit den så pinsam att man tagit ner den.
  Den finns dock här.

 4. Läs Klimatkarusellen författare Elsa Widding från Sverige där finns fakta som inte ger klimat ångest mycket av det som forskare använder som grund för jordens undergång är på feaktiga. 450000 års kontroll av borrprover av isen på nord och sydpolen ger inga indikationer om jordens undergång är nära utan normala svängningar mellan istiderna.
  Personligen vill jag slå ett slag för att försöka stoppa befolkningsökningen. Idag 7.5 miljarder om 100 år 15 miljarder det kommer inte jorden att klara. Och om 75 år är råoljan slut. Kärnkraften måste byggas ut om vi skall klara och bevara klimatmålet och inte frysa ihjäl. Skogs råvaran och biprodukter därav är förnybara men inte outtömliga skogen växer sakta. Sol ock Vind är ok men inte tillräcklig för stora elslukande industrier datahallar elbilar mm. Nya kärnkraftverk är ett måste den smutsar inte ner i miljön. Vidkrafatverken kommer i framtiden kräva kostsam service och underhåll och förfular miljön.

 5. Ännu en bonne fingrarna i sytburk han inte förstår och som sndlutit sig till en religion som bygger åsikts-bidrags-korruption.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap