Forskare och forskare – så luras media

Ett vanligt grepp i klimatdebatten är ju devisen ”lyssna på forskarna”. Lyssna på vad de säger. Men forskare som säger något som inte bekräftar tesen ignoreras och utmålas som klimatförnekare, vår tids kättare. 

Ett annat grepp är att hala fram forskare som inte alls forskar om klimatet. 

Som en artikel i Dagens Nyheter i mars 2019 där 270 klimatforskare stödde Greta Thunberg. 


Då är det lätt att få intrycket att alla dessa 270 personer faktiskt forskar om klimatet. Alltså forskar på hur det varmare klimatet påverkar saker och forskar om ämnen som IPCC tar upp i sina rapporter. 

Men läser man sedan listan på dessa 270 självbetitlade klimatforskare inser man att det ingalunda handlar om detta utan om forskare som i populäritetens namn i en artikel påstår att de forskar explicit om klimatet. 

I själva verket forskar de inte alls om klimat i någon egentlig mening. 

DN Debatt, de verkar inte läsa artiklarna de publicerar för denna gick ju rakt in utan att något ens läst listan på forskare.

Då utgår jag från att de ändå hade ställt någon fråga om Karin Jonsell, som står som en av de 270 klimatforskarna. 

Hon är kommunikatör. 

När man googlar henne ser man ett hennes jobb bland annat är att ordna event. Hon är alltså inte alls forskare ens. Utan vanlig tjänsteman. 

Varför påstår hon i en artikel att hon är en av 270 klimatforskare?

 


Eller Sanna Barrineau, projektkoordinator. Hon påstår ju också att hon är forskare. 


Det är som om jag skrev en debattartikel som klimatforskare för att jag skriver sådana här inlägg om lite andra sidan av klimatdebatten. DN har sannerligen inte höga krav för att man ska få gå som klimatforskare. 

Hur oseriös får media bli undrar man. 

Kikar man på resten av listan ser man som sagt att fler velat gå in under det just nu så strålkastarljusa klimatforskarparaplyet och kallar sig just det. 

Som en lektor i trafikplanering, eller en doktor i hållbarhet. Inget av det kan faktiskt kallas klimatforskning. Utan forskning om hållbarhet och trafik, som det står. 


Eller en doktor i hållbar stadsutveckling, här en kombo alltså av ovanstående. Miljösociologi är inte heller klimatforskning. Eller samhällsplanering. 


Människa-dator-forskare kallar sig också klimatforskare, för att hon forskar om konsumtion. 

Sedan kommer mina favoriter – statsvetarna. Som hittar ett nytt kul fack att knöla ner sig i och vips, så är de också IPPCC-forskare, nästan. 

Men klimatpolitik är alltså politik. Även om prefixet klimat finns där så är det inget annat. 


Klimaträttvisa är också rätt intressant område. Sedan kommer en helt vanlig statsvetare som så gärna ville vara med på artikeln men inte tyckte att piffa upp sin titel med klimat var viktigt. 

Hållbar finansiering, alltså ekonomi, är tydligen också ”klimatforskning”. 

Eller en statsvetare som forskat på FN. En annan favorit på listan är hon som forskar om visioner. 

Och så har vi en helt vanlig doktor i juridik, som bara för att hon forskar i miljörätt alltså tycker att hon är klimatforskare. 

Mina sista exempel på listan är lektorn i civilkurage och han som  är det i helt vanlig medieteknik. 

Detta är alltså samtliga klimatforskare som stödjer Greta Thunberg, enligt dem själva men även enligt Dagens Nyheters debattredaktion som inte ställer högre krav än att man kallar sig något och abrakadabra, du kan bli vad du vill. 

Undrar om de tar in min artikel om jag skriver att jag forskar om klimat?

Nästa gång du läser en artikel där olika klimatforskare tycker något, kolla hur många eventarrangörer, projektkoordinatorer och helt vanliga statsvetare som skrivit under. 

……………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 0762096244

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!