Forskare och forskare – så luras media


Ett vanligt grepp i klimatdebatten är ju devisen “lyssna på forskarna”. Lyssna på vad de säger. Men forskare som säger något som inte bekräftar tesen ignoreras och utmålas som klimatförnekare, vår tids kättare. 

Ett annat grepp är att hala fram forskare som inte alls forskar om klimatet. 

Som en artikel i Dagens Nyheter i mars 2019 där 270 klimatforskare stödde Greta Thunberg. 


Då är det lätt att få intrycket att alla dessa 270 personer faktiskt forskar om klimatet. Alltså forskar på hur det varmare klimatet påverkar saker och forskar om ämnen som IPCC tar upp i sina rapporter. 

Men läser man sedan listan på dessa 270 självbetitlade klimatforskare inser man att det ingalunda handlar om detta utan om forskare som i populäritetens namn i en artikel påstår att de forskar explicit om klimatet. 

I själva verket forskar de inte alls om klimat i någon egentlig mening. 

DN Debatt, de verkar inte läsa artiklarna de publicerar för denna gick ju rakt in utan att något ens läst listan på forskare.

Då utgår jag från att de ändå hade ställt någon fråga om Karin Jonsell, som står som en av de 270 klimatforskarna. 

Hon är kommunikatör. 

När man googlar henne ser man ett hennes jobb bland annat är att ordna event. Hon är alltså inte alls forskare ens. Utan vanlig tjänsteman. 

Varför påstår hon i en artikel att hon är en av 270 klimatforskare?

 


Eller Sanna Barrineau, projektkoordinator. Hon påstår ju också att hon är forskare. 


Det är som om jag skrev en debattartikel som klimatforskare för att jag skriver sådana här inlägg om lite andra sidan av klimatdebatten. DN har sannerligen inte höga krav för att man ska få gå som klimatforskare. 

Hur oseriös får media bli undrar man. 

Kikar man på resten av listan ser man som sagt att fler velat gå in under det just nu så strålkastarljusa klimatforskarparaplyet och kallar sig just det. 

Som en lektor i trafikplanering, eller en doktor i hållbarhet. Inget av det kan faktiskt kallas klimatforskning. Utan forskning om hållbarhet och trafik, som det står. 


Eller en doktor i hållbar stadsutveckling, här en kombo alltså av ovanstående. Miljösociologi är inte heller klimatforskning. Eller samhällsplanering. 


Människa-dator-forskare kallar sig också klimatforskare, för att hon forskar om konsumtion. 

Sedan kommer mina favoriter – statsvetarna. Som hittar ett nytt kul fack att knöla ner sig i och vips, så är de också IPPCC-forskare, nästan. 

Men klimatpolitik är alltså politik. Även om prefixet klimat finns där så är det inget annat. 


Klimaträttvisa är också rätt intressant område. Sedan kommer en helt vanlig statsvetare som så gärna ville vara med på artikeln men inte tyckte att piffa upp sin titel med klimat var viktigt. 

Hållbar finansiering, alltså ekonomi, är tydligen också “klimatforskning”. 

Eller en statsvetare som forskat på FN. En annan favorit på listan är hon som forskar om visioner. 

Och så har vi en helt vanlig doktor i juridik, som bara för att hon forskar i miljörätt alltså tycker att hon är klimatforskare. 

Mina sista exempel på listan är lektorn i civilkurage och han som  är det i helt vanlig medieteknik. 

Detta är alltså samtliga klimatforskare som stödjer Greta Thunberg, enligt dem själva men även enligt Dagens Nyheters debattredaktion som inte ställer högre krav än att man kallar sig något och abrakadabra, du kan bli vad du vill. 

Undrar om de tar in min artikel om jag skriver att jag forskar om klimat?

Nästa gång du läser en artikel där olika klimatforskare tycker något, kolla hur många eventarrangörer, projektkoordinatorer och helt vanliga statsvetare som skrivit under. 

……………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 0762096244

0 kommentarer till Forskare och forskare – så luras media

  1. Avslöjade! Men eg inget vi inte redan visste om FAKE NEWS media. Och det är givetvis därför allt färre personer är villiga att köpa sådan skit.

    Kräver nu MSM i hemlighet en liknande ekonomisk lösning som Public Service fått. D v s att deras produkt skall finansieras av skattebetalare? Gräsrötterna påtvingas något de inte vill ha? MP borde reagera på slöseri av så mycket papper, som kommer välla in i soptunnorna. Utan att vara öppnade.
    Nu försöker MSM påtvinga gräsrötterna att läsa MSM internetupplagor. Idioter! Dessa är ju heller inte bättre eller sanningsenligare än vad pappersutgåvorna är.

    Kvalitéten bevisas av att ett alternativmedia typ Ledarsidorna.se har fler läsare än internetutgåvorna av vardera av de stora “drakarna”. Utgivningen sköts av EN person med biträde av ett par till. Medan drakarna inte klarar sin utgivning med en kvalitétsprodukt som säljer, med ett par 100 anställda. Ett fullständigt underbetyg och en orsak till varför drakarna är slut som media.

  2. Tack för att du finns och har orken och kompetensen att gräva fram de sanningar som journalisterna i Sr, Svt, Expressen, Aftonbladet och DN inte bekvämar sig med att fråga efter.

  3. Karin Jonsell har forskat. I astrofysik, inte om klimat. Hon började i Uppsala, på dåvarande institutionen för astronomi och astrofysik, några år efter att jag hade lämnat den.

  4. DN skriver :så anser x antal klimatforskare. Gäller även för IPCC och Greta. Istället borde man formulera sig: Så anser x antal forskare om klimatet. Då kan forskare studera historisk kommun. forskning, genus eller huskatter utan att kritiseras. T. O. M. Musse Pigg kan slinka med utan problem om det formuleras rätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap