Vem betalar Teslan, Thunberg?

Att svensk media är dåliga är redan tyvärr väl känt men nivån förvånar ändå. Man skulle kunna tycka att även i landet där bara en åsikt är tillåten i taget skulle media vara de som ändå ställer några kritiska frågor men icke. 

För inte en enda journalist har i sin odyssé av hyllningar och rapporteringar om var Greta Thunberg är och vad hon gör ställt den mycket relevanta frågan – vem betalar Greta Thunberg och Svante Thunbergs resa och uppehälle under de 4 månader de spenderar i Nord- och Sydamerika. 

Vem plockar upp hotellnotor, betalar den ”gratis” Teslan, tågbiljetter, mat, all personal som hänger runt henne etc?

Jag sätter mina pengar på Rockefeller-finansierade 350.org men jag har inga belägg för det, och eftersom de som de facto pratar med henne och pappan inte orkar göra sitt jobb kommer vi få vänta med svaret. 

Tills svensk media börjar bete sig som media får vi förlita oss på utländsk media. Jag har som jag tidigare berättat pratat med fransk, brittisk, spansk och chilensk media redan, som alla skrivit kritiska artiklar om rörelsen kring Thunberg. Noll svenska journalister har som ni vet skrivit en rad med granskning och kritik. 

Thunberg anlände till New York, denna billiga supermetropol, i augusti och bodde där på hotell i flera veckor. Billigt. 

Hennes pappa, en halvmisslyckad kulturarbetare, är numera heltidsanställd manager som det verkar, för han verkar inte jobba med något annat och drar alltså inte in någon lön just nu. Antingen lever han på sparpengar eller så får han lön någonstans ifrån som betalar amorteringar och räntor på bostaden i Sverige, mat, räkningar och annat som han måste bidra till för Malena Ernman och yngre dotterns vanliga liv i Sverige. 

Efter New York tog de den Tesla de ”fått låna gratis” till Kanada. Som av en slump har de precis haft val där och Greta Thunberg, en av världens just nu mest påpassade opinionsbildare inom klimatalarmism, råkade bara vara där just under det kanadensiska valets mest intensiva period. 

Där Trudeau kandiderat just med klimatet som främsta argument. Han vann precis. 

I tacktalet tog han upp just klimatet, där han som vänsterliberal vill jobba ”progressivt”. Han är typ Centerpartiet numera med andra ord. 

 

En kanadensisk fri kanal har gjort en av de mest intressanta intervjuerna med Greta Thunberg hittills. Den kan ni se här. 

Journalisten ställde rimliga frågor, om till exempel vem som betalar för kalaset. 

Han frågade också varför hon inte åker till Kina och protesterar. Diktaturen Kina. Men det gör hon gärna, om hon får en inbjudan.

Hon pratade i Alberta om pengar, om att rika länder måste ha noll utsläpp för att fattiga länder ska kunna bygga vägar etc. Men då behövs alltså tillväxt, som hon också är emot.

Hon säger att hon inte är politisk men för varje tal hon håller blir hon, såklart, mer och mer politisk.

Det är ett politiskt ämne som hon försökt ducka och påstått att det inte är det och media lallar med. 

All opinionsbildning är politisk. Och Greta Thunbergs rörelse Fridays for Future ägs av en stiftelse i Tyskland med nära band till bland andra Die Grüne. 

Den 16 oktober anlände Thunberg med den ”lånade” Teslan och heltids-stage-dad Svante i Alberta, Canada. Det ligger på Kanadas västkust, norr om de amerikanska delstaterna Montana och Washington. Där har hon kampanjat för klimatet i flera dagar, med intensiv mediebevakning. 

Idag den 21 oktober blev det gröna partiet Verts Elisabeth May från Saanich Gulf Islands, inte särskilt långt från Calgary i regionen bredvid, historiskt omvald till riksdagen. 

Hennes kampanj?

Framåt tillsammans. 

Ringer några klockor?

När hon vann gick en jättekvinna med någon slags indian-symbol upp på scenen med henne. Och sedan…..mängder med barn. 

I valrörelsens allra viktigaste sista dagar kampanjade alltså Greta Thunberg med gröna partiets partiledare, det är bara att läsa innantill på deras hemsida. 

Den kanadensiska journalisten ställde helt rimliga frågor – varför har inte Thunbergs registrerat sig som påverkare i valet och varför är de inte öppna med finansieringen?

Svenska aktivister som påverkar de kanadensiska valet. Rimligt?

I Sverige låg Miljöpartiet under spärren ända fram till valet, om hennes strejk gav dem de extra rösterna för att att slippa åka ut kanske någon kan undersöka i framtiden. Jag vet bara att de låg under, hon drog igång sin klimatstrejk i valrörelsen sista två veckor, fick enorm hjälp av det miljöpartistiskt dominerade media och vips, så klarade sig Miljöpartiet. 

Är det fler val hon tänkt kampanja i undrar man stilla. I Sydamerika har till exempel Argentina, Uruguay och Bolivia val nu i höst.  Som av en händelse ska Greta Thunberg till……just det, Sydamerika.

Med sin Tesla antar jag. Den som ingen betalar. 

…….

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 0762096244

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!