Bidrag pga adress


Ju mer jag börjar kolla på hur våra system är uppbyggda desto mer politiskt deprimerad blir jag. 

Vi har enorma kostnader för välfärden i Sverige, som är generellt finansierad. Och det finns ett brett stöd hos svenskar att man vill ha det så, åtminstone mestadels. 

För det här inlägget behövde jag inte begära ut statistik, det räcker med att surfa in på Försäkringskassans hemsida. 

Följande bidrag räcker det om du bor i Sverige.

Ni läste rätt. Det är det som står. 

När jag sedan läste lite mer hittade jag uppgifter om att du behöver ha ett uppehållstillstånd, men det räcker med tillfälligt. Varför kassan inte skriver att bo här inte räcker utan du behöver ha uppehållstillstånd är oklart och jag vet helt ärligt inte vad som gäller men får utgå från att bo alltså är omskrivning för att du “bor här och har uppehållstillstånd”. 

Notera att det för bidragen krävs ansökan och för vissa, som handikappersättning som idag heter merkostnadsersättning krävs ett intyg från en svensk läkare att du är handikappad på det sätt du hävdar. Medan till exempel föräldrapenning inte kräver mer än att du bor i Sverige. 

Du kan alltså komma och folkbokföra dig här, och sedan direkt söka föräldrapenning för barn du har med dig. 

Vad gäller merkostnadsersättningen, som ju också kräver noll mer från dig än en adress i Sverige, är den max 2 713 kronor skattefritt per månad. Beroende på de merkostnader du säger att du har. 


Man kan ju tro att vi kräver bevis för merkostnaderna men nix, detta är ju Sverige. Det räcker om du fyller i en blankett, den kan ni läsa här. 

2 713 kronor skattefria gratiskronor (max belopp) om du lyckas få ett intyg på någon slags funktionsnedsättning. 

Hur kan vi ens ha det så här?

Hur kan vi har enorma rättigheter för folk som inte avkrävs svenskt personnummer och inbetalda premier via riktiga heltidsjobb först innan de får ta del av välfärden?

Socialförsäkringen är en försäkring, som man betalar in på. När man jobbar. Hur kan så här många bidrag bygga på att du bara folkbokför dig i Sverige? Jag tvivlar på att kassan kollar om du är här legalt eller illegalt, det står ju inte att du avkrävs det. 

Men detta räcker ju inte.

Du kan ansöka om att få behålla bidrag även om du vistas utomlands, det räcker med en blankett.

Det framgår inte om kassan sedan följer upp om du kommit hem och inte helt sonika flyttat men “glömt” att meddela Skatteverket. Som vabb och sjukskriven till exempel. Så går du på sjukpenning kan du få kassans tillåtelse att resa iväg. 

Wait for it. 

Du kan även söka och få såväl sjukpenning som nuvarande förtidspensionen (sjuk- och aktivitetsersättning) även om du inte bor i Sverige. 

Jag smäller snart av. Hur kan vi ha det här systemet? Hur är det ens möjligt att söka och få beviljat så här stora ersättningar, ja faktiskt någon ersättning, av andra människors pengar utan att ens vistas i landet?

Hur ska kassan kunna kontrollera att uppgifterna är korrekta om hen inte ens är i Sverige?

Varför i hela friden ska vi ha ett system där man kan ansökan utomlands? Svenska förmåner måste rimligtvis vara exklusivt de som de facto bor här och är man på semester får man då vänta att söka förtidspension tills man kommer hem från Kap Verde eller Mallorca. 

Politikerna har en lång resa framför sig om vi ska få ordning på torpet. Bokstavligt. Det regnar nämligen in ordentligt. 

Nedan ser ni budgetunderlaget 2020-2022. Sjukpenningen, som ni vet både kan tas med på resa och ansökas om utomlands, kostar 33 miljarder per år.

T ex föräldrapenningen, som också kostar 32 miljarder per år. 

 

Det är enorma summor pengar som Försäkringskassan får av våra gemensamma resurser, samtliga inbetalade skatt, och vi hedrar detta arbete genom ett system som bygger på den här marshmallow-grunden?

Hur gick det till när vi införde alla dessa rättigheter för folk som inte ens betalar skatt i Sverige? Som aldrig gjort det.

Hur gick det till när våra politiker tyckte att det var en bra idé att man ska kunna söka om förtidspension boende utomlands?

För nej, jag tycker inte infödda svenskar ska kunna göra det heller. Om du lever på bidrag får du pallra dig hem till Sverige för att ansöka. Du ska inte kunna sitta och fisa i en solstol på spanska solkusten och bara skicka in en blankett. 

Socialförsäkring är ett helt fel ord. 

Det antyder att det är ett försäkringssystem nämligen. Att man betalar in en premie och sedan kan plocka ut ersättning när något går åt helvete. 

Detta är något annat. Det är ett rakt av förmånssystem, betalda av andra människors pengar. Jag tycker vi döper om hela systemet till Skatteförmånssystemet. 

Det är förmåner man får av någon annans inbetald skatt. 

Jag tycker följande saker borde vara helt självklart:

 • inga förmåner ur socialförsäkringssystemet utgår så länge du inte har PUT
 • enda undantaget kan vara rehab för att återställa arbetsförmåga vid en olycka som hänt i Sverige och dylikt. Saker som syftar till arbete.
 • när du har PUT måste 12 månaders heltidsförsörjnings på icke subventionerat jobb genomföras innan man kan ansöka ens om förmåner ur systemet
 • ingen föräldrapenning utgår för barn inte födda i Sverige
 • barnbidrag utgår för barn födda utomlands efter 12 månaders inbetalda premier, innan dess är det bara barn födda i Sverige som får barnbidrag
 • avskaffa flerbarnstillägget
 • ingen kan söka någon ersättning boende utomlands
 • läkarintyg på att resan är medicinskt motiverad är enda sättet att få resa utomlands som sjukskriven, som rehab, behandlingar eller tillstånd som blir bättre av sol och värme till exempel (ex vissa lungproblem).
 • vabbar du får du inte resa med barnet
 • alla merkostnader för handikappade ska bevisas genom kvitton på inköpta hjälpmedel

Däremot borde alla utlandsfödda barn gå på dagis. Moderaternas förslag att från 3 års ålder ska alla utlandsfödda barn in på dagis är bra, om vi ska integrera nästa generation ska vi börja tidigt och att ge dem språket och svensk kultur är viktigt.

Därför ska vi samtidigt strama till möjligheterna för etniskt profilerade förskolor genom att kräva språktest av personalen som arbetar där till exempel, och att all undervisning av barn på förskola ska ske på svenska. 

Jag har tidigare framför följande krav:

 • ingen utlandsfödd nyanländ får försörjningsstöd
 • istället har vi ett statligt bidrag etableringsstöd. Staten reglerar migrationen, då måste staten ta fulla ansvaret till människor är självförsörjda.
 • etableringsstödet utbetalas inte till någon som inte stämplar in hos ex servicekontor eller liknande varje vardag 9-17. 
 • du ska avkrävas utbildning eller jobb varje dag, även om jobbet är att plocka skräp eller vika skosnören. Vi måste sluta betala ut fikabidrag. 
 • avviker du från att stämpla in varje dag utan giltigt skäl dras ersättningen in helt.
 • försörjningsstödet är det sista skyddsnätet, för folk som missbrukar eller är hemlösa. Det är inte en permanent försörjning. 

Laga hål är det bästa sättet att få pengarna att såväl räcka som att gå till det de var avsedda för. Och bygga in kontrollmekaninsmer inuti systemen. 

Politikerna har ett stort jobb framför sig men den som lyckas kommer hitta ett enormt stort berg av miljarder att lägga på saker som är vettiga istället för att de rinner ut genom systemen utan anledning. 

……………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 0762096244

 

0 kommentarer till Bidrag pga adress

 1. “Rösta på oss så rånar vi alla de andra ”
  Valaffischen vi inte fick se..
  Myndighetsvänstern i full blom, gör sitt yttersta för att störta oss i skiten.

 2. Detta är mera en fråga än en kommentar

  gärna tittar jag på inläggen i din blogg. Många verkar vara mycket välrechercherade, vasst formulerade, träffsäkra och rentav underhållande. Läsvärda helt enkelt.
  Tidigt i år hade jag börjat skriva på en artikel om Greta-komplexet. Då gav dina inlägg om det snabbt ökande fenomenet bra starthjälp.
  Nu till min fråga: Greta Thunber och sin far befinner sig nog fortfarande i USA. Hon vill uppträda på COP25-mötet i Santiago de Chile i början av december. Hur ska de komma dit utsläppsfritt/fossilfritt??
  Än så länge är det tyst om det i medievärlden.
  Vänliga hälsningar

 3. När du ändå håller på att gräva i de här frågorna är det två saker som jag önskar att det gick att få svar på: Hur mycket av de bidrag som betalas ut skickas vidare till familj och släkt i andra länder? Och hur stort är problemet med att samma person har sökt och fått asyl eller uppehållstillstånd under flera olika namn och därmed själv kan kvittera ut bidrag för flera personer? Minns att jag läste om det för flera år sedan i SvD, men att det då var en mer anekdotisk utsaga som inte ledde till något större intresse från journalister att gräva vidare i.

 4. Hej,

  Jag måste säga att du är formidabel när det gäller det mesta, men här går du bet.

  Socialförsäkringsbalken, och många av ersättningarna däri, har extremt stränga krav för att få många av de ersättningarna du insinuerar “bara delas ut”.

  För det första, Sverige har den absolut strängaste lagstiftningen när det gäller sjukersättning (förtidspension) i hela EU. När det gäller möjligheten att ansöka om ersättningar utomlands är det mycket ovanligt att få beviljat. Snarare resonerar Försäkringskassan ofta att om du kan resa, så blir du av med sjukpenningen. Jag tycker du skriver många bra saker men att man “kan ansöka” om något betyder inte per automatik att man får något. Kontrollera istället hur många ansökningar som faktiskt beviljas och varför så får du hela bilden. Det är fritt att bo och flytta inom EU och fortfarande vara berättigad ersättningar från Socialförsäkringen. Det är varken något som svenska staten eller Försäkringskassan kan ändra på utan är ett EU-direktiv.

  Däremot instämmer jag i att nyanlända och flyktingar ska behöva kvalificeras på något sätt för att få rätt till ersättningar som de idag är berättigade. Men, även här verkar det finnas en bild i ditt inlägg som verkar göra gällande att det vräks ut pengar hur som helst. Det är som jag påpekade oerhört att svårt att få sjukersättning beviljad. Strängaste regelverket i EU. Garantinivån som man blir beviljad om man mot förmodan får det ligger så lågt så att det är knappast något som går att leva på. Det finns alltså ingen inflation i Sverige när det gäller utbetalningar, snarare tvärtom. Många av de pengarna som vi som jobbar och betalar in till socialförsäkringen tas ut av staten för att täcka andra kostnader i statsbudgeten. Det är där den riktiga skandalen ligger. Att vi svenskar betalar in stora summor pengar till socialförsäkringen genom avstått löneutrymme, eller arbetsgivaravgifter som det kallas, men får sedan inte ta del av rimliga ersättningar vid t.ex. sjukdom eller funktionsnedsättning.

  Så, summa summarum. Ersättningarna och villkoren från socialförsäkringen behöver FÖRBÄTTRAS för oss som betalar inte till den och bor här och kraven öka på de som flyttar hit till Sverige och åtnjuter förmånerna.

  /Nisse

 5. Bra gjort ! Här finns således stora pengar att hämta och det är ” ju små utgifter man blir rik på,inte stora inkomster ”. Hur kan det överhuvudtaget vara så här…”…gällande våra skattepengar.Det borde tillsättas en saneringsgrupp omgående.

 6. Personer med många barn som erhåller försörjningsstöd riskerar att hamna i evig bidrag för de får så mycket i försörjningsstöd att de troligtvis aldrig kommer komma upp samma summa med lön.

 7. Betänk sedan att många är skrivna på samma adress. Folk kan även vara skrivna på upptagen adress, utan att den som bor där vet det. Adresser säljs, innan var det nåt etableringsbidrag som krävde adress, då blev detta business. Även arbetsintyg säljs väl, var nåt företag för en tid sedan som anställde mot betalning, i nåt system.
  Allt våra bidragshysteri, undrar man om nån har koll på alla olika som finns. Men det är bra för IS-krigarna som då kan vabba eller vara förtidspensionerade medan de slåss.
  Faktiskt sa de på radion idag att bidragsfusk som hamnar hos de kriminella, är en stor del av deras finansiering.

 8. Som svensk medborgare, får jag inte ett skit fast jag är sjuk sjukskriven handikappad… Inte en krona utan jag får söka soc bidrag.

 9. Se Janne Josefssons reportage om Rami Care AB i Malmö. Efter import av påstått assistansbehövande importeras även ”vårdare” genom den slappa svenska attityden till arbetskraftsinvandring. Som ofta är ett sätt att runda asylreglerna utan minsta tanke på att arbete ska utföras. En av fejkvårdarna svarade ärligt på varför han ställde upp. ”Jag ville förbättra min pension”. Sedan 2012 har Försäkringskassan betalat ut 563 miljoner kronor till Rami Care AB. Svenskarna plundras in på bara skinnet.

 10. Bra jobbat, Rebecca, men du borde byta parti; SD har – dessvärre förgäves – påpekat de migrantrelaterade orättvisorna i decennier, medan M och resten av 7-partiet “naivt” har hittat på oändligt många fler fuskmöjligheter för just hitresta lycksökare, som ständigt anses ha företräde till de mödosamt ihopsamlade svenska välfärdsmedlen framför vanliga, hederliga, infödda svenskar.

 11. Tyvärr är det lätt att känna politiskt depression 2019. Var finns det parti som på allvar tror på marknaden, människors egna förmåga att ta ansvar för dig själv och sina pengar, samt som på allvar vill rensa upp i det träsk av utbetalningar av skattepengar till de mest märkliga saker utan kontroll vad de används till? Som vill pausa Sida, MUCF, Folkbildningsrådet m fl under ett par år för att se vad som behövs eller inte.

 12. Rebecca har nått stadiet där hon snart smäller av. Hon ligger lite efter mig. Jag har nått stadiet där jag vill lägga mig ner och dö. Hon har rätt på alla punkter men även om M + SD får 80 % i nästa val blir det svårt att göra nånting åt detta. Alla myndigheter och förvaltningar är svårt marinerade i Sveavägen 68 och agerar i princip självständigt socialdemokratiskt. oavsett regeringsinnehav. Reinfeldt hade chansen men han blev istället socialdemokrat själv.

 13. Bostadsbidrag kan du bara få som barnfamilj och om du är under 29.

  Tycker du även ska jämföra dessa saker med hur mkt vi lägger på ROT och RUT. Innan du säger att det skapar jobb. Det gör alla dessa andra bidrag också.

 14. Mycket i detta är bra. Men bara 12 månaders kvalificering? Nej tack det krävs betydligt mer.

  Sedan har vi ju allt annat. FÖR många myndigheter.

  Jättelika bistånd till korrupta ledare, politiker och länder.

  Varför ska frivilligorganisationer nästan helt finansieras av oss skattebetalare. Det ligger väl inget frivilligt i det.

  Listan kan göras oändlig.

  Vår stat är som en bortskämd rikemansson/dotter som älskar att strö pengar runt sig och köpa sig vänner.. SJUKT!

 15. Bästa Rebecca,
  Du har en plattform. Det har inte jag. Jag är för gammal för att skapa mig en talarstol. Jag följer din blogg, ledarsidorna.se, Det goda samhället, mfl. Idag noterade jag att Swebbtv. har blivit blockerat från YouTube. Igen. Uppenbarligt för att man redovisat statistik som är “icke önskvärd”.
  Vad skall jag göra som en gammal vit gubbe? Skall jag göra som Hasse Alfredsson föreslog (eller var det Povel?) att – dränka mig i närmaste vattendrag. Det kommer inte att ske.

 16. APPLÅDER OCH VISSLINGAR!

  Men tro inte att asylaktisterna kommer att tillåta att det rörs i denna sörja!

 17. Kan du inte sluta använda “hen” så man kan läsa dina texter igen?
  Det tillför ingenting av värde.
  Det är ett könspolitiskt ord.
  Det är vänster.
  Hjärntvättade hipsters använder det som ett kokett smycke.
  Du framstår inte som modern, utan som räddhågsen, undergiven, töntig, gammal tant som vill vara till lags.
  – Titta vad duktig jag är som pratar som Södermalmsmilisen anbefaller.
  – Jag tittar på UR.

 18. Fel i punkt 1.
  Det tog för mig 4 år tills jag fått PUT istället för TUT. Inkomster efter ankomsten till Sverige:
  1-a året -mer än 240 000 (kom 28 april)
  2-året- mer än 440 000
  3-året – mer än 650 000
  4-året – mer än 330 000 (var mammaledig med ett nyfött barn)
  Har jag och sådana som jag hårt arbetande invandrare inte förtjänat t.ex. barnbidrag och föräldrapeng?
  Varför vår socialförsäkring ska vara beroende av PUT och inte av t.ex. ngn gräns på skattebelopp?

 19. Vid en bankstrejk (1980- eller 1990-talet) kunde sociala löpande bidrag ej sättas in på mottagarnas bankkonton. Utbetalning skedde med utbetalningsavi till hemadressen via Postverket.
  Mängder av avier gick i retur för att adressaterna ej fanns på angivna adresser.
  Kanske dags igen??

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap