Äldreförsörjningsstöd – ännu ett slukhål


Om du kommer till Sverige som gammal och därför inte har någon pension intjänad kan du inte få pension. 

Istället har Sverige något som vi döpt till äldreförsörjningsstöd, som är som det låter – ett socialbidrag för äldre, i princip. Skillnaden är att inte kommunen behöver betala utan det gör Pensionsmyndigheten. 

Pensioner är ett komplext område få svenskar förstår, mer än att vi inte kommer få så mycket pengar när vi blir gamla. Vi som jobbar nu. 

Garantipension heter den pension som är den lägsta nivån. Pensionsmyndigheten verkar tyckt att det debatterades mycket kring pensioner ett tag, varför de publicerade en artikel den 21 december 2018 där de redde ut skillnaden samt att det var helt omöjligt att få mer i äldreförsörjningsstöd än i garantipension. 

Problemet med Pensionsmyndighetens artikel är att de ”glömmer” att berätta några saker. 

Som att bostadstillägget, som är det alla som inte har äldreförsörjningsstöd får söka, bara är max 5 560 kronor.  Medan ÄFS ersätter boende upp till 6 620 kronor per månad. Fiffigt nog har de inte med denna högsta nivå i sitt exempel.

Hade de haft det hade skillnaden mellan garantipension och ÄFS blivit 272 kronor  (12 378 kr för ÄFS och 12 630 kr).

Detta är skillnaden mellan en persons pension som jobbat hela livet i Sverige och en person som inte jobbat alls. Jag skulle säga att skälet till varit Pensionsmyndigheten valde att inte ha maximala beloppen för boende i sitt räkneexempel är samma skäl varför de obstruerat vid mina tidigare kontakter – de är aktivister. Detta är en form av opinionsbildning nämligen, att underlåta att berätta om att den verkligen skillnaden kan vara så låg som 272 kronor per månad. 

Varför får ÄFS högre ersättning för boende än garantipensionärer?

Det borde ju vara tvärtom om något. 

Jag ville kolla vilka det är som får äldreförsörjningsstödet. Som alltså är direkt kopplat till statsbudgeten och därför ligger helt utanför det vanliga systemet, därför drabbas inte ÄFS av att till exempel bromsen i systemet dras.

Notera dock att alla utlandsfödda gamlingar inte har ÄFS för märkligt nog har vi ett undantag för just flyktingar, som trots att de inte jobbat en dag i Sverige ändå får tillgodoräkna sig 40 arbetsår. 

Statistiken jag fick ut visar att mycket få infödda svenskar lever på ÄFS. Av 1 miljard kronor utbetald gick bara 15 miljoner till folk födda i Sverige. För att mycket få svenskar har ju jobbat noll år i Sverige. 

Vissa saker sticker ändå ut i statistiken. 

Till exempel har utbetalningar av ÄFS bara på tio år ökat med 147 %, från 421 miljoner kronor totalt till 1 miljard förra året. 

24 % av totalbeloppet 2018 betalades ut till irakier (242 Mkr). Enligt SCB:s befolkningsstatistik bor det 144 035 irakier i Sverige. Det motsvarar 1,4 % av befolkningen. 

Men det var ännu värre förut. 2009 stod irakier för 32 % av allt utbetalt ÄFS. Varför är just irakier så stora mottagare av det bidraget undrar man ju. 

46 Mkr av ÄFS gick till afghaner. 52 000 afghaner bor i Sverige. 4,6 % av ÄFS samtidigt som de motsvarar 0,5 % av befolkningen. 

100 Mkr betalades 2018 ut till somalier, en fyrdubbling på bara tio år då 25 Mkr betalades ut till somalier. Då gick 6 % av ÄFS till somalier, idag är andelen 10 %. 

Men den gruppen som sticker ut mest är Palestina. Det finns bara 8 000 personer enligt SCB från Palestina. Ändå tar de emot 42 Mkr. Summan har ökat enormt från 2009, då låg den på 6 Mkr. En sjudubbling på tio år. 

Varför betalar vi idag en så enorm summa pengar till en folkgrupp som är så liten i Sverige?

Ibland leder en fråga till inte ett svar egentligen utan bara en massa nya frågor. Det här är en sådan sak. 

Någon borde verkligen undersöka äldreförsörjningsstödets utveckling och varför det ser ut som det gör lite närmare. 

……………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 0762096244

Copy link