Äldreförsörjningsstöd – ännu ett slukhål


Om du kommer till Sverige som gammal och därför inte har någon pension intjänad kan du inte få pension. 

Istället har Sverige något som vi döpt till äldreförsörjningsstöd, som är som det låter – ett socialbidrag för äldre, i princip. Skillnaden är att inte kommunen behöver betala utan det gör Pensionsmyndigheten. 

Pensioner är ett komplext område få svenskar förstår, mer än att vi inte kommer få så mycket pengar när vi blir gamla. Vi som jobbar nu. 

Garantipension heter den pension som är den lägsta nivån. Pensionsmyndigheten verkar tyckt att det debatterades mycket kring pensioner ett tag, varför de publicerade en artikel den 21 december 2018 där de redde ut skillnaden samt att det var helt omöjligt att få mer i äldreförsörjningsstöd än i garantipension. 

Problemet med Pensionsmyndighetens artikel är att de “glömmer” att berätta några saker. 

Som att bostadstillägget, som är det alla som inte har äldreförsörjningsstöd får söka, bara är max 5 560 kronor.  Medan ÄFS ersätter boende upp till 6 620 kronor per månad. Fiffigt nog har de inte med denna högsta nivå i sitt exempel.

Hade de haft det hade skillnaden mellan garantipension och ÄFS blivit 272 kronor  (12 378 kr för ÄFS och 12 630 kr).

Detta är skillnaden mellan en persons pension som jobbat hela livet i Sverige och en person som inte jobbat alls. Jag skulle säga att skälet till varit Pensionsmyndigheten valde att inte ha maximala beloppen för boende i sitt räkneexempel är samma skäl varför de obstruerat vid mina tidigare kontakter – de är aktivister. Detta är en form av opinionsbildning nämligen, att underlåta att berätta om att den verkligen skillnaden kan vara så låg som 272 kronor per månad. 

Varför får ÄFS högre ersättning för boende än garantipensionärer?

Det borde ju vara tvärtom om något. 

Jag ville kolla vilka det är som får äldreförsörjningsstödet. Som alltså är direkt kopplat till statsbudgeten och därför ligger helt utanför det vanliga systemet, därför drabbas inte ÄFS av att till exempel bromsen i systemet dras.

Notera dock att alla utlandsfödda gamlingar inte har ÄFS för märkligt nog har vi ett undantag för just flyktingar, som trots att de inte jobbat en dag i Sverige ändå får tillgodoräkna sig 40 arbetsår. 

Statistiken jag fick ut visar att mycket få infödda svenskar lever på ÄFS. Av 1 miljard kronor utbetald gick bara 15 miljoner till folk födda i Sverige. För att mycket få svenskar har ju jobbat noll år i Sverige. 

Vissa saker sticker ändå ut i statistiken. 

Till exempel har utbetalningar av ÄFS bara på tio år ökat med 147 %, från 421 miljoner kronor totalt till 1 miljard förra året. 

24 % av totalbeloppet 2018 betalades ut till irakier (242 Mkr). Enligt SCB:s befolkningsstatistik bor det 144 035 irakier i Sverige. Det motsvarar 1,4 % av befolkningen. 

Men det var ännu värre förut. 2009 stod irakier för 32 % av allt utbetalt ÄFS. Varför är just irakier så stora mottagare av det bidraget undrar man ju. 

46 Mkr av ÄFS gick till afghaner. 52 000 afghaner bor i Sverige. 4,6 % av ÄFS samtidigt som de motsvarar 0,5 % av befolkningen. 

100 Mkr betalades 2018 ut till somalier, en fyrdubbling på bara tio år då 25 Mkr betalades ut till somalier. Då gick 6 % av ÄFS till somalier, idag är andelen 10 %. 

Men den gruppen som sticker ut mest är Palestina. Det finns bara 8 000 personer enligt SCB från Palestina. Ändå tar de emot 42 Mkr. Summan har ökat enormt från 2009, då låg den på 6 Mkr. En sjudubbling på tio år. 

Varför betalar vi idag en så enorm summa pengar till en folkgrupp som är så liten i Sverige?

Ibland leder en fråga till inte ett svar egentligen utan bara en massa nya frågor. Det här är en sådan sak. 

Någon borde verkligen undersöka äldreförsörjningsstödets utveckling och varför det ser ut som det gör lite närmare. 

……………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 0762096244

18 kommentarer till Äldreförsörjningsstöd – ännu ett slukhål

 1. Tack Rebecka för dina outtröttliga insatser – du tänder ficklampan i socialstatens mörkaste och smutsigaste hörn.

 2. Detta är alltså bakgrunden till benämningen “Hela Världens Socialbyrå” på Sverige.
  Den tycks dessutom var fullt berättigad..
  Vidare, hur många känner till detta förhållande???
  För det lär ju påverka deras egna pensioner??

 3. Sen är ÄFS ett bidrag och inte en inkomst. Vilket gör att du inte betalar för de sociala välfärdssystemen som hemtjänst osv. Vidare ansöker du till socialtjänsten om du behöver t ex glasögon eller tandvård. För du har ju alltså ingen inkomst. Vad gäller medicin och sjukvård vet jag inte säkert men jag tror att det är subventionerat också. Alltså mer än vad en äldre med garantipension får.
  Jag har också länge undrat varför bostadsbidraget är högre för ÄFS också? Det vore intressant att få veta.
  Och till mig har man sagt att det inte är pensionsmyndigheten som betalar ÄFS utan staten.

 4. ÄFS är bidrag och därmed blir situationen annorlunda för sjukvård, läkemedel och hemtjänst antar jag. Om jag har rätt så är diffen mot garantipension utsuddad med råge.

 5. Ang Pallestinier!
  Det fattar väl alla. De tar hit sina åldringar och så snart de erhållit ÄFS skeppas de tillbaks till sin gamla bostadsort, medan barn/släkt behåller en del av ÄFS. Siffran 8000 är sannolikt tagen ur folkbokföringen, men alla Palestinier behöver ju inte bo kvar i Sverige.

  Vad jag minns så har vänsterns juridikstuderande vrängt reglerna så att eftersom folkpensionärer kan bosätta sig utomlands med full pension, så kan alla invandrare med ÄFS också göra detta – d v s i sitt gamla hemland. Givetvis är det racistiskt att kolla upp förhållandena.

  Alla känner väl till rapporterna om hur ÄFS betalades ut i många år till gamlingar vilka rest till hemlandet, trots att de sedan åtskilliga år varit döda.

  Så undra på att det blir 1 miljard

 6. Finns fler orättvisor med ÄFS men börjar med räkneexemplet.
  Vägrar tro att bostadstillägget för garantipensionen blir högre än hyran.
  Den brukar bli en mindre del av hyran, aldrig hela summan.
  I fallet med ÄFS så täcker den i stället upp från första hyreskronan till 6620kr, bara det som överstiger den summan tvingas man betala själv.
  ÄFS är dessutom skattefritt, bo i Dorotea eller annan kommun med 35% skatt, spelar ingen roll när man slipper betala skatt.
  ÄFS är indexreglerad, du blir aldrig blåst på grund av inflationen som urholkar värdet på pensionen.
  Även om det är Pensionsmyndigheten som administrerar utbetalningarna är det Försäkringskassans generösa regler som gäller, bo 3 månader utanför EU i 3 månader eller i annat EU-land i upp till ett år är OK, man ansöker om ÄFS årsvis.
  Finns ingen anledning att bo i Sverige annat än på pappret alltså.
  I en uppsats från Växjö universitet så gillade våra nya Svenskar ändå inte ÄFS när de fyllt 65 år.
  Från att ha fått pengar till alla utgifter de kunde styrka med kvitton (riktiga och påhittade kostnader alltså) och dessutom 3000kr över när allt var betalt tvingades de med ÄFS endast få en summa de menade inte räckte till livets nödtorft.
  Vissa av dem som intervjuades behövde tolk fastän de bott i Sverige under många år.

 7. Du är så bra. Fantastisk.
  Läser detta hos Pensionsmyndigheten:

  “Äldreförsörjningsstödet upphör om du flyttar
  Vistas du i ett annat EU/ EES land eller i Schweiz, men har kvar din bostad i Sverige som du själv betalar för kan du få äldreförsörjningsstöd om du planerar att vara borta från Sverige i högst ett år.

  Utanför EU/ EES-området kan äldreförsörjningsstödet betalas ut under högst tre månader. Om du flyttar till ett annat land upphör din rätt till äldreförsörjningsstöd från och med månaden du flyttar.”

  Undrar hur effektiv myndighetens kontrollverksamhet är. Det finns ju viss risk att dessa bor i sitt hemland och fortsätter uppbära förmånerna.

  Det är en hel del pengar.

  1. Törs man än fråga hur effektiv den kollen är?
   Görs det ens någon?

   På 50-talet fick en granne besök av F-kassans kontrollant.
   Och himmel och hel-te, dammsugaren var framme! Genast uppstod diskussion, på plats, huruvida mammans sjukskrivning var berättigad!
   Lyckligtvis kom dottern hem och sade att det var hon som använt dammsugaren.
   Det VAR verkligen annorlunda för.
   Idag är nån felutdelad miljard bara peanuts..

 8. Många med ÄFS tycks flytta tillbaka till sina hemländer, där de lever billigare – som kungar.

 9. Jag har skrivit till DO om detta då jag själv är fattigpensionär med 7500 kr /månad i pension efter skatt.
  Fick svar att det var en särskild lag som Socialdemokraterna ordnade år 2003 och att det måste bli en lagändring och att inte DO kunde kompensera mig med lägre pension.. DO hade full förståelse för att jag tyckte detta var orättvist.
  Läs nedan om detta ÄFS som är skattefritt och inte räknas som inkomst. med påföljd flera skattefria förmåner som inte vi fattigpensionärer får som är svenskar.

  //ladycobra.wordpress.com/2012/12/18/sveriges-ekonomi-och-okade-kostnader-for-invandringen/

  Detta bör tas upp i riksdagen och det skall inte vara så att de som kommer hit blir behandlade bättre än skattebetalande svenskar, det skapar bara motsättningar i samhället.

 10. Rebecca missa inte att nu är övre gräns för bostadstillägg sk skälig bostadskostnad för “vanliga” ogifta pensionärer 5560 kr/mån,
  medan för de ogifta som uppbär äldreförsörjningsstöd är 6620 kr/mån
  //www.pensionsmyndigheten.se/for-pensionarer/ekonomiskt-stod/ansok-om-aldreforsorjningsstod

  Om man ponerar att t.ex. bägge två personer har bostadskostnader på 6620 kr/mån eller mer och den ” vanliga” pensionären har klåg pension så har den med ÄFS mer i handen.
  Slutsats för oss invandrare: mer fördelaktigt att inte jobba alls än att jobba och vara lågavlönad

 11. Så det vi infödda svenskar borde göra är att fejka att vi är flyktingar från Irak mm och ansöka om asyl på migrationsverket med fejkade pass och fejkad historia.
  Så att vi kan få den pension vi förtjänar och betalat genom hela vår yrkesverksamma tid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap