Statlig TV opinionsbildar


Vi har, tyvärr, statlig TV och radio fortfarande. Men de, förväntas, i alla fall leva efter vissa principer för att ha privilegiet att ta 8 miljarder skattekronor varje år totalt till public service (SVT får 4 miljarder per år).

Vad har då vårt statliga TV-kanalbolag valt att lägga pengarna på?

Bland annat opinionsbildning. 

På sajten folkbettet.svt.se kan man se en klassisk politisk kampanj (!).

 

Jag klickade ja. Då kom följande formlär upp. 


Sajten är enkel och har säkert inte tagit så lång tid att bygga men det handlar om principen. 

Sedan skyller de på servern, eller så är det verkligen så att jättemånga fyllt i….. men idén är ett autogenererat mail som man ska “copy paste” och maila sedan till valfri ledamot från det distriktet du fyllt i att du tillhör. 

 

Längst ner ser man den otroligt fåniga “rapvideon” de gjort i samarbete med någon för mig okänd artist, och att man kan använda sociala medier för att “dela kampanjen”. 

Härligt att de ändå medger att de är en politisk kampanj. Det blir så mycket lättare att få dem fälld då. 

 

 

Jag testade även att inte klicka “ja” utan nej på första frågan. 

 

Tänk om man kunde begära ut budget på vad kampanjen kostat inkl arvodet till artisten. 

Det kan man inte. SVT lyder nämligen inte under offentlighetsprincipen. 

Men det vidrigaste av allt är inte pengarna utan att de tar våra skattepengar, och lägger dem på att opinionsbilda mot den privata vården som tandvård är. Idag sätter tandläkare sina egna priser för att det till mestadels betalas av patienter, till skillnad just från annan vård. 

SVT:s kampanj syftar till att förstatliga en privat marknad. En privat fungerande marknad. 

De privata tandläkare som betalar en massa skatt till staten finansierar alltså en kampanj som går ut på att förstöra för deras bransch. Rimligt much?

Vem är först att anmäla SVT till granskningsnämnden?

Tre, två, ett…….

För även om detta är en digital kampanj, och helt sjukt nog därför är undantagen då granskningsnämnden bara kollar TV-sänt, så måste det online-distribuerade filmklippet med rap-artisten räknas som en sändning då det är rörlig bild och sänds via deras digitala kanaler. 

Varför har vi statlig TV är den stora frågan?

 

……………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 0762096244

0 kommentarer till Statlig TV opinionsbildar

  1. Svensk public service har valt att blunda för de särskilda uppgifter som motiverar europeisk public service inte heller debattörer tycks ha en aning om dessa uppgifter i den bedrövliga svenska debatten. Svensk public service verkar inom ramen för europeisk public service.

  2. Herregud vad blåst du måste vara. En politisk kampanj innebär att man lägger värderingar i den också. Men som vanligt, hyper hysteriska, triggerkänsliga högervingen av vårat samhälle har enorma problem med kritiskt tänkande och analys.

    Om det var en politisk kampanj, hade de också haft opinion pieces också som “SD eller S tycker X och Y, vilket är Z”.

    Men lämna det till byfånar som skribenten här, och de vill avskaffa public service och det finns en anledning till detta. De vill kunna sälja sin snake oil, utan att ifrågasättas. Det som är bra med public service, är just att byfånar som detta, kan öppet kritisera och därmed vara involverad i samhällsprocessen. Men byfånen här, vill avskaffa public service, så denna kan komma undan med den ena lögnen efter den andra. Som t.ex Ulf Kristersson, det största barnet i riksdagen, som själv hävdar en “vuxnare ton” men, precis som den här byfånen, vill kunna hävda att den svenska modellen kan i allt jämföras med Syd Afrikas Apartheid. Oironiskt och fullt seriöst uttalande dessutom. Utan public service, som vi alla, från alla delar av det politiska spektrumet kan kritisera och tillsammans vidareutveckla, så kan byfånar som dessa vara historierevisionister och spy ut det ena mer löjliga uttalandet efter det andra utan att behöva utöva källkritik eller kritiskt tänkande, för du som Patreonsupporter, kommer svälja betet, hook, line and sinker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap