Manlig omskärelse


Det är alltid underhållande när partier från en debatt på halsen som de inte för sitt liv önskade, som att just Centerpartiet, med sina långa antisemitiska rötter från 40-talet de fortfarande inte gjort upp med men desperat försöker utmåla sig som DET partiet som “står upp” mot nazismen, drabbades av när det gäller manlig omskärelse. 

Men om man ska gå ner på allvaret i sakfrågan så har jag landat i att även om jag tycker ritualen är omodern och ett övergrepp på barn, man skär bort frisk vävnad på en bebis, så tycker jag att istället för förbud kan börja någon annanstans. 

Jag tycker att det finns en massa omoderna och barbariska saker religioner pysslat med genom tiderna som man tagit bort och har svårt att se varför man inte kan reformera även detta men jag tror samtidigt att förbjuda en av judendomens viktigaste ritualer oavsett vad jag tycker om den just nu är fel väg att gå.

Särskilt i Sverige, som har en allt växande antisemitism från invandrare från Mellanöstern att hantera och som många politiker vägrar att erkänna utan istället skyller på de 150 aktiva nazister som finns i hela landet. Jag ogillar många saker jag ändå inte vill förbjuda, även om jag just här inte är främmande i tanken.

Men vi borde fokusera på andra saker när det gäller manlig omskärelse först. 

Som att det är i princip gratis för föräldrar. 

Det kostar subventionerat på till exempel Barnkirurgen 1500 patientavgift att omskära små bebispojkar. Resten betalar skattebetalarna.

Varför då? Varför ska vi andra finansiera det? Det är ett religiöst val vissa judar och muslimer (inte alla, folk praktiserar sin religion på olika sätt) väljer för sina barn. De borde få betala ingreppet med egna pengar. 

Jag har kollat upp vad en omskärelse kostar för vuxna. 

Pris: 15 000 kronor. 

Detta är den egentliga kostnaden, med reservation för att det skulle vara något billigare på barn av oklar anledning. 

Varför ska skattebetalare stå för den kostnaden, som medicinskt är helt onödig? Vi betalar inga sådana andra operationer för folk, som saker som handlar enbart om estetik till exempel. Det får folk betala själva. 

Jag har även kollat upp vilka kliniker som erbjuder omskärelse. 

När man Googlar blir den fjärde träffen Omskärelsecentrum. 

Många andra kliniker är en del av andra kliniker eller har en rad andra behandlingar, ofta inom initimkirurgi och skönhet men Omskärelsecentrum erbjuder bara omskärelse. 

Den ansvarige läkaren heter Abdelhadi Wahbi. 

Jag har kopierat texten för att det knappt går att läsa på bilden:

Omskärelsecenter för pojkar har startat sin verksamhet sedan 1983. nu sedan årssiftet har en del förändringar skett i vårt företag. Ja Sin Medical Care AB driver numera omskärelsecenter av pojkar på hudläkarmottagning, läkarhuset på Fruängens läkarhus.

Våra läkare har specialistkompetens och mångårig erfarenhet inom omskärelse av pojkar och vuxen män. Vår verksamhetside är att ge invånare en trygg och tillgänglig specialistvård med hög kvalitet inom hälso-och sjukvärd.Vi har även nära samarbete med kirugmottagning, läkarhuset i skärholmen.

Omskärelsecenter grundare, Abdelhadi Wahbi, har varit verksam läkare sedan flera år Och har specialistkompetens inom hud och könssjukdomar. Enligt Socialstyrelsen, AW har visat att han uppfyller kraven i lagen (2001:499) Om omskärelse av pojkar samt Socialstyrelsen föreskrifter och almänna råd om omskärelse av pojkar. (SOSFS 2001:14) Bedömningkopia från Socialstyrelsen daterad 2009-02-25 se följande Hitta en Bedömningkopia .”

Intressant nog nämner inte kliniken att den 69-årige läkaren fått en erinran av Ansvarsnämnden 2005. 

Han skrev ut alldeles för mycket Nobligan. Vad är då det? En opiat, såklart, som har ett högt marknadsvärde på gatan bland annat. 

Varför han gjorde det framgår inte av beslutet.

Den här 69-åringen är alltså fri att skära i små bebisar trots detta.

Det framgår inte på hemsidan vad det kostar att omskära sina barn eller om patienterna får subventioner. 

Här borde debatten först fokusera tycker jag innan vi kräver förbud. 

Låt de föräldrar som nödvändigtvis måste stympa sina bebisar genom att skära bort frisk vävnad för att hokus pokus säger det i en bok göra det, men de får faktiskt hala fram sina egna plånböcker. 

…..

Edit 8 okt kl 19.30:

I Region Skåne subventionerar man inte längre, det gjorde man fram till 2018.

Den faktiska kostnaden där är 7000 kr.

……………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 0762096244

12 kommentarer till Manlig omskärelse

 1. Sverige är långtifrån ensamt i Europa om invandring från muslimska kulturer så varför inte en blick på hur utgifter för omskärelse hanteras på annat håll. Som passet erinrar om är alla svenskar i första hand numera européer även om Sverige är ensamt om att se sig som moralisk stormakt

 2. Precis! Varför skall detta “skönhetsingrepp” som INTE har det minsta med sjukvård att göra finansieras av svenska skattebetalare? Vedervärdigt!
  I konsekvensens namn borde läppförstoringar, bröstförstoringar etc också finansieras av oss skattebetalare. Gud förbjude!

 3. Det upprör mig att politiker, opinionsbildare och media sömngångaraktigt alltid fortsätter tala om RELIGIONSFRIHET i de fall det handlar om RELIGIONSTVÅNG!

 4. Där håller jag inte med dig! Alla män borde omskära sig , dels för att slippa förtängning och inte minst renlighet! Många kvinnor i USA vägrar sex med en man som inte är omskuren.

  Men ta reda på det kostar att ändra sitt sexkön och hur många som gör det! Där pratar vi pengar!

 5. Varför ens förbjuda omskärelse för pojkar? Vetenskapliga undersökningar visar att sådan omskärelse av viss typ (man lösgör snarare förhud än skär bort) snarare är hälsobefrämjande. Särskilt hälsobefrämjande är omskärelse av pojkar FÖR KVINNOR. Bl a färre underlivsinfektioner och färre fall av underlivscancer.

  Vad som däremot bör strikt förbjudas är den tortyr omskärelse av KVINNOR innebär. Här borde myndigheterna t o m årligen kontrollera via skolan t o m 17 års ålder hos kvinnor, att de inte blivit torterade (omskurna). Från myndighetsåldern är kvinnan själv ansvarig. Vid fall där olaglig kvinnlig omskärning konstateras, skall föräldrar och utförare dömas till straff likvärdigt med MORD.

  Person som idkar kvinnlig omskärelse bör UTVISAS på livstid efter fängelsestraff.

 6. Hej Rebecca! Tack för att du gräver, det borde finnas fler som du.
  Judar i Sverige som vill omskära sig själva och/eller sina söner, betalar själva. Tror inte någon av dem skulle få för sig att låta någon annan betala, vilket annars numera är så populärt i Sverige.

  “Det har debatterats friskt i tv och press på senare tid om företeelserna omskärelse och kosher slakt. Vem som är kunnig finns det säkert olika uppfattningar om i frågan om omskärelse och frågan om kosher slakt. Men här kommer i alla fall information från den sida vi av någon anledning hört mycket lite ifrån under debattens gång, nämligen den sidan som är för båda företeelser. Jag vill förklara detta närmare. För synpunkter och/eller frågor var vänlig kontakta författaren, Peter Borenstein, på epostadress rabbi.peter.borenstein@gmail.com

  Om omskärelse

  Under de 35 år jag varit behörig mohel (judisk specialutbildad omskärare), har jag haft möjlighet att informera ett otal judiska och muslimska föräldrar inför omskärelsen av deras söner. För oss är omskärelsen en central handling i en judes liv, för muslimen i stället mer av en rekommenderad kulturell handling. I överenskommelsen (förbundet) i Första Moseboken mellan Gud och det judiska folkets stamfar Abraham, lovade Abraham att han och hans efterkommande (dvs vi judar) skulle leva efter Guds regler (Torahn) mot att Herren lovade att Abrahams ättlingar skulle komma att bli talrika som himlens stjärnor och sandkornen på stranden (dvs att det alltid skall få finnas judar) samt att Abrahams efterkommande skulle få landet Israel till besittning. Omskärelsen är sigillet på det avtalet. Omskärelsen, brith-milah, är därför en oerhört stark judisk identitetshandling.

  Det finns en utbredd europeisk kulturimperialism sedan årtusenden tillbaka: ”Det kan ju bara vara på det rätta sättet” (dvs såsom kristna européer uppfattar att saker och ting skall vara). Omskärelse av åtta dagar gamla pojkar existerar inte i den europeiska kristna sinnevärlden, alltså kan den bara inte få förekomma. Enligt europeisk modell kan vuxna fatta ett otal beslut om sina barn (att de skall växa upp utan någon far, eller att de skall vistas tio timmar på dagis fem dagar i veckan från tre månaders ålder, att de skall få bo hos sina alkoholiserade föräldrar etc, etc). Alla dessa föräldrabeslut är oåterkalleliga! Ett oåterkalleligt beslut att låta sin gosse omskäras vid åtta dagars ålder, fördöms däremot.

  De nervkopplingar i hjärnan som behövs för att människan skall kunna uppleva långvarig smärta, exempelvis efter ett litet omskärelsesnitt, är inte myeliniserade (isolerade och därmed fungerande) förrän i två månaders ålder. Vid åtta dagars ålder får pojken en minimal smärtförnimmelse (betydligt mildare än den vid det obligatoriska PKU-blodprov som tas från barnets häl på BB-avdelningen!). När man är nyfödd har man ytterst låga halter av vitamin K samt trombocyter (blodplättar) i blodet. Halten stiger därefter snabbt till ett absolut maximum just på åttonde levnadsdagen. Aldrig mer i livet har därför blodet så god förmåga att sluta blöda som just på åttonde dagen. Omskärelse på gossar i denna ålder är därför ett nästan smärtfritt ingrepp som medicinskt är mycket säkert.

  När våra belackare egentligen inte har kvar några sakliga argument mot omskärelse, kommer de gärna med skräckpropaganda, som skrämmer upp den svenska allmänheten: ”Det är farligt!”; ”det kan bli förträngningar av urinrörsmynningen”; ”penis kan bli sned”; ”man kan tappa den sexuella lusten”. Jag har utfört nästan 4000 omskärelser, och har aldrig orsakat några urinrörsmynningsförträngningar eller sneda penisar. De gossar jag omskar i mitten av 1970-talet och början av 1980-talet har i många fall själva söner nu och låter dessa bli omskurna. Ingen av dessa fäder har klagat över sin sexuella förmåga. Sexualiteten sitter nämligen inte i förhuden, utan i hjärnan!

  Professor Peter Borenstein
  Överläkare i neurologi”

  Vi talar faktiskt inte om stympning här alltså. FGM – det är stympning.
  Om du är intresserad kommer texten om kosherslakt här nedan. Den är också alltid lika brännande aktuell, men det diskuteras också bara med känslor och flertalet som ondgör sig över denna “barbariska” och “plågsamma” sedvänja vet oftast mycket lite om vad de talar om. Deras välvilja är det inget fel på. Men fel har de.
  Älgjakt, där man skadskjuter stressade djur som kan springa kilometer om inte mil med blödande skottskador innan de slutligen faller ihop och dör av blodförlust – det kallar jag kvalificerat djurplågeri. Men denna sedvänja att plåga älgar, eller koka kräftor levande, talas det inte om i någon större omfattning. Det är “OK när vi gör det”?
  Hälsningar /Mi

  “Kosherslakt

  Sverige är det enda land i EU som förbjuder shechita, dvs det judiska sättet att slakta. Det svenska förbudet mot kosherslakt antogs på 1930-talet som en direkt efterhärmning av nazisternas förbud mot shechita i Tyskland. Efter kriget tvingades givetvis tyskarna att upphäva alla antisemitiska och rasistiska lagar. Sverige, som under kriget i mångt och mycket vände kappan efter vinden, hävdade efter fredsslutet att deras antisemitiska förbudslag mot shechita inte hade antisemitisk grund, utan i stället var ett uttryck för rättsskydd. Man hävdade nu, att kosherslakt medför djurplågeri, och den inställningen har man hårdnackat fasthållit sedan dess.

  Håller verkligen de svenska argument som förfäktar att den judiska slaktmetoden innebär djurplågeri? Shechita får endast utföras av en shochet, alltså en judisk religiös man med särskild utbildning i kosherslakt. När han uttalat sin bracha (välsignelse) över skäktningen, skär han med en lång rakbladsvass kniv i djurets halspulsådror och luftstrupe med ett enda snabbt snitt. Blodtillförseln till djurets hjärna upphör då omedelbart, vilket bedövar hjärnans förmåga att uppleva smärta. Alla vi som någon gång har skurit oss på ett rakblad vet, att det tar flera sekunder från snittet innan man känner att det gör ont. På den tiden hinner alltså djurets hjärna förlora medvetandet.

  Modern forskning kring shechita har koncentrerat sig på den stress djuret känner när det binds inför slakten (och som rimligtvis är densamma oavsett vilken slaktmetod som används), huruvida djuret känner smärta när det snittas och hur lång tid det tar efter snittet innan hjärnan förlorat upplevelseförmågan. I den vetenskapliga debatten har motståndare till kosher-slakt hävdat att framför allt kornas hjärnor får blod inte bara via halspulsådern, utan dessutom genom en för kor unik pulsåder, den så kallade rete mirabile epiduris som skulle leda blod till storhjärnan via nackens pulsådror. Moderna undersökningar visar emellertid att detta blodkärl inte bidrar till storhjärnans blodförsörjning i normalfallet. Ett av huvudbevisen var, att fåren, som saknar denna pulsåder, dör lika snabbt som korna vid skäktningen. I själva verket tycks djuren vara helt omedvetna om att de skurits i halsen, och de kollapsar inom 10-15 sekunder. Hur kan man påstå att djuret inte upplever snittet, om det inte faller ihop förrän efter 15 sekunder? Jo, om djuret verkligen skulle ha lidit, borde halten kortisol (ett av kroppens viktigaste stresshormoner) öka i blodet efter snittet, men så är inte fallet!

  Den slaktmetod som används i Sverige och i de flesta västländer innebär att man skjuter djuret i huvudet med en bultpistol. Därefter snittas djuret så att blod rinner ut. Dock töms djuret på blod effektivare vid den judiska kosherslaktmetoden. Det hävdas från svenskt håll att djuret bedövas med bultpistolen och att det är förblödandet som dödar djuret. Ingenting kan vara mer felaktigt. När man skjuter sönder djurets hjärna, dör djuret. Tyvärr åstadkommer man då att hjärnvävnad trängs ut i blodomloppet och därmed in i köttet. En del forskare tror att det är så smittoämnet vid galna ko-sjukan kommit in i djurens kött.

  Det är alltså tveklöst så, att shechita – kosherslaktmetoden – är ett för djuren skonsamt sätt att slakta djur. De minutiösa reglerna för kontroll av djuren, hanteringen av köttet, saltandet och blötläggningen av köttet, innebär att kosherslaktat kött håller en mycket högre hygienisk standard är kött från svenska slakterier. Det är på tiden att den gamla nazistiska lagen mot kosherslakt avskaffas.”

  1. Varför över huvud taget föda upp och döda individer av andra arter ? Det skonsammaste är väl att över huvud taget inte föda upp djur för produktion ? Djur som inte finns kan inte heller dödas och absolut inte lida, varken mer eller mindre. Jag är vegan sedan ett antal år tillbaka, och trivs med det. Jag tror också att jag fick bättre blodflöde i samband med att jag blev vegan, men det var inte specifikt därför jag blev det. Ett av min huvudskäl är djuretik. Det barmhärtigaste är väl att varken föda upp kött- eller mjölkdjur eller att bedriva fiske ? (Fiskar dör på ett fruktansvärt sätt – genom kvävning. Dem skyddar ingen djurskyddslagstiftning, då detta skulle drabba lönsamheten.)

   Jag är kritisk till såväl “västerländsk som muslimsk och judisk köttkultur”, och jag tänker att vi inte behöver dessa. Jag är kritisk till all kött- och mjölkdjursuppfödning, men jag tänker också att om det nu ändå slaktas så vore direkt dödande metoder skonsammare än alla andra. Sådana skulle kunna utformas på olika sätt, men ännu hellre än att skriva om det sprider jag goda recept av vegansk typ, och bidrar till större efterfrågan på vegetabilier, och mindre på animalier.

   Jag är för att alla typer av efterfrågan på dödande minskar, både dödande av djur och av mänskliga foster. Båda är verklighet, fullt lagligt i stort antal. I båda fallen handlar det om de som ej kan tala för sig själva, och jag hoppas på att förnyade tankar, värderingar, hjärtan och samveten hos många enskilda män och kvinnor i framtiden, ett ökande av människors kärlek och barmhärtighet gentemot de allra minsta och försvarslösaste , skall bidra till att efterfrågan på både aborter och animalier faller, oberoende av lagstiftning på båda områdena. När en blodsutgjutelse inte längre efterfrågas så sker den inte längre, även om den formellt är laglig.

   Men jag tycker det är fel argumentation, så kallad “guilt by association” då att associera ett förbud i Sverige med nationalsocialism. Det är för övrigt inte bara kosherslakt som är förbjuden. Det är även den traditionella formen av halalslakt. Sedan betyder inte det att “vanlig” svensk slakt är någon rolig historia det heller. Jag lider t.ex med grisarna som dras in i koldioxid-gaskammrarna inför slakt. Jag är kritisk till all köttdjurshantering. Jag skulle definiera mig som “vegan and pro life”, lite ovanligt i Sverige, men det har växt utomlands. Man kan kombinera perspektiv som traditionellt associerats till olika läger.

 7. Det låter “finare” när dina judiska arbetskamrater försvarar barbariet än när mina arbetskamrater inom äldrevården gör det. Jobbkompisarna är somalier, eritreaner & kurdiska kvinnor. Deras argumentation skulle aldrig släppas fram i SVT

 8. Detta handlar om en ung finsksvensk tjej i förorten (städerska) som hedersmördades av sin dramatiska, svartsjuka omskurna man. Svartsjukan & könsegregeringen underlättar inte assimilation i denna klass som dina storstadsvänninor vägrar se. Det är skillnad på växa upp som omskuren somalisk man i Lövgärdet vilka du ej befattar dig med än dina priviligierade Israel-Amerikanska arbetskamrater //poddtoppen.se/podcast/1011806565/aftonbladet-story/dodade-kvinnor-del-1-emma-visste-att-hon-skulle-do Han fick livstid 🙂

 9. Sedan har vi abort ofta refereras som “fri abort”. Med detta borde menas att det är tillåtet under vissa omständigheter (tidsgränser) men jag misstänker att det innebär att det skall vara gratis. Även för aborter skall man debitera full kostnad.

 10. Lets Dance Tobbe & Alcazar Andreas har båda HIV. Om de varit muslimer hade båda varit friska & heteronormativt opererade i könet. Islam som botemedel mot STDs måste fungera på tjejer också?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap