Manlig omskärelse

Det är alltid underhållande när partier från en debatt på halsen som de inte för sitt liv önskade, som att just Centerpartiet, med sina långa antisemitiska rötter från 40-talet de fortfarande inte gjort upp med men desperat försöker utmåla sig som DET partiet som ”står upp” mot nazismen, drabbades av när det gäller manlig omskärelse. 

Men om man ska gå ner på allvaret i sakfrågan så har jag landat i att även om jag tycker ritualen är omodern och ett övergrepp på barn, man skär bort frisk vävnad på en bebis, så tycker jag att istället för förbud kan börja någon annanstans. 

Jag tycker att det finns en massa omoderna och barbariska saker religioner pysslat med genom tiderna som man tagit bort och har svårt att se varför man inte kan reformera även detta men jag tror samtidigt att förbjuda en av judendomens viktigaste ritualer oavsett vad jag tycker om den just nu är fel väg att gå.

Särskilt i Sverige, som har en allt växande antisemitism från invandrare från Mellanöstern att hantera och som många politiker vägrar att erkänna utan istället skyller på de 150 aktiva nazister som finns i hela landet. Jag ogillar många saker jag ändå inte vill förbjuda, även om jag just här inte är främmande i tanken.

Men vi borde fokusera på andra saker när det gäller manlig omskärelse först. 

Som att det är i princip gratis för föräldrar. 

Det kostar subventionerat på till exempel Barnkirurgen 1500 patientavgift att omskära små bebispojkar. Resten betalar skattebetalarna.

Varför då? Varför ska vi andra finansiera det? Det är ett religiöst val vissa judar och muslimer (inte alla, folk praktiserar sin religion på olika sätt) väljer för sina barn. De borde få betala ingreppet med egna pengar. 

Jag har kollat upp vad en omskärelse kostar för vuxna. 

Pris: 15 000 kronor. 

Detta är den egentliga kostnaden, med reservation för att det skulle vara något billigare på barn av oklar anledning. 

Varför ska skattebetalare stå för den kostnaden, som medicinskt är helt onödig? Vi betalar inga sådana andra operationer för folk, som saker som handlar enbart om estetik till exempel. Det får folk betala själva. 

Jag har även kollat upp vilka kliniker som erbjuder omskärelse. 

När man Googlar blir den fjärde träffen Omskärelsecentrum. 

Många andra kliniker är en del av andra kliniker eller har en rad andra behandlingar, ofta inom initimkirurgi och skönhet men Omskärelsecentrum erbjuder bara omskärelse. 

Den ansvarige läkaren heter Abdelhadi Wahbi. 

Jag har kopierat texten för att det knappt går att läsa på bilden:

Omskärelsecenter för pojkar har startat sin verksamhet sedan 1983. nu sedan årssiftet har en del förändringar skett i vårt företag. Ja Sin Medical Care AB driver numera omskärelsecenter av pojkar på hudläkarmottagning, läkarhuset på Fruängens läkarhus.

Våra läkare har specialistkompetens och mångårig erfarenhet inom omskärelse av pojkar och vuxen män. Vår verksamhetside är att ge invånare en trygg och tillgänglig specialistvård med hög kvalitet inom hälso-och sjukvärd.Vi har även nära samarbete med kirugmottagning, läkarhuset i skärholmen.

Omskärelsecenter grundare, Abdelhadi Wahbi, har varit verksam läkare sedan flera år Och har specialistkompetens inom hud och könssjukdomar. Enligt Socialstyrelsen, AW har visat att han uppfyller kraven i lagen (2001:499) Om omskärelse av pojkar samt Socialstyrelsen föreskrifter och almänna råd om omskärelse av pojkar. (SOSFS 2001:14) Bedömningkopia från Socialstyrelsen daterad 2009-02-25 se följande Hitta en Bedömningkopia .”

Intressant nog nämner inte kliniken att den 69-årige läkaren fått en erinran av Ansvarsnämnden 2005. 

 

Han skrev ut alldeles för mycket Nobligan. Vad är då det? En opiat, såklart, som har ett högt marknadsvärde på gatan bland annat. 

Varför han gjorde det framgår inte av beslutet.

Den här 69-åringen är alltså fri att skära i små bebisar trots detta.

Det framgår inte på hemsidan vad det kostar att omskära sina barn eller om patienterna får subventioner. 

Här borde debatten först fokusera tycker jag innan vi kräver förbud. 

Låt de föräldrar som nödvändigtvis måste stympa sina bebisar genom att skära bort frisk vävnad för att hokus pokus säger det i en bok göra det, men de får faktiskt hala fram sina egna plånböcker. 

…..

Edit 8 okt kl 19.30:

I Region Skåne subventionerar man inte längre, det gjorde man fram till 2018.

Den faktiska kostnaden där är 7000 kr.

……………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 0762096244

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!