Pär Holmgrens flyghyckleri

2018, i spåren av Greta Thunbergs framgångsrika klimatalarmiströrelse, startades ”Vi stannar på marken”-rörelsen som vill se ett flygförbud och jobbar för ”flygfritt 2020”. 

De är modiga, den 1 januari är det alltså 2020 men kämpa på. 

En av de personer de fick ställa upp som ”En av 100 000″ som lovade att inte flyga var meterologen och självhävdade klimatexperten Pär Holmgren, numera parlamentariker i Bryssel för Miljöpartiet. 

För mindre än ett år sedan publicerades den här artikeln. 


På frågan hur det påverkade honom att välja bort flyget var svaret ”ingenting”. Absolut ingenting.

Och det är klart, om man bor och jobbar Uppsala är det lätt att inte flyga i jobbet. Ett jobb som bara inriktar sig på Sverige. 

Men empati, det vill säga förmågan att sätta sig in i hur andra människor har det, är inte en miljöpartists starkaste gren, ibland undrar jag om det är ett krav att ha den förmågan bortamputerad för att få gå med. 

Så att det finns människor med andra sorters liv och jobb som inte kan välja bort flyget, det reflekterade inte Holmgren över för ett år sedan. 

Men hoppla, så bytte han jobb. Och nu är det annat ljud i skällan. 

Nu flyger han ”bara när det är nödvändigt”.

Som om en massa människor med internationella jobb inte gör det. Det kanske kommer som en överraskning för Pär men många människor måste resa i jobbet vare sig de vill eller inte, kanske varje vecka. 

Hur många okynnesflyger?

Hur det rimmar med hans engagemang i ”Vi stannar på marken” förtäljer inte historien. Kanske har han fått dispens och det räcker med ”Jag stannar på marken om jag inte måste flyga”?

Pär ”avskaffa alla val” Holmgren har dock uppvisat en relativ inställning till sanningen förut. Som Vasaloppet, som han hävdade 2006 skulle försvinna. 

Nu, när han blivit motbevisad, påstår han att det är för att all konstsnö ”balanserar upp klimatförlusten” av snö. Istället för att medge att han helt enkelt hade fel så skyller han ifrån sig. Intervjun gjordes förra hösten. 

”Utan den här klimatanpassningen hade gissningsvis 3-5 Vasalopp varit inställda de senaste 10-15 åren”.

Alltså 30-50 % av Vasaloppen hade inte kunnat genomföras. Vad han bygger denna killgissning framfår alltså inte. Men en klimat-Jesus behöver ju inte bevisa vad hen påstår, inte i media och inte för någon annan heller. Istället cherrypickar man vetenskap som man säger sig förespråka. 

Notera att han kallar alla som ifrågasätter honom för ”klimatskeptiker”.

Inga följdfrågor från Expressen, så klart. Men kollar man på vetenskapen så har han fel, igen. 

För enligt SLU, som gjorde en studie just på snödjup och Vasaloppet är det oförändrat snödjup för Vasaloppet på 92 år. 

Studien publicerades 2014, just för att dämpa alla konspirationsteorier sådana som Holmgren saluför att Vasaloppet hotas av klimatförändringar.

”Snödjupsmätningarna visar inte på någon signifikant trend mot mindre snö”.

Fyra av fem Vasalopp körs på natursnö enbart, fortfarande 2014 alltså. 

 

Nästa gång Holmgren försöker slingra sig om hans pinsamma profetia om Vasaloppen hoppas jag journalisten citerar SLU-studien och ställer följdfrågor. Varför ska han komma undan fakta och vetenskap och ska få ljuga sig igenom tillvaron som ”klimatexpert”?


En sak kan jag hålla med Pär ”flyghycklare” Holmgren: lyssna på vetenskapen. Synd bara att han inte själv praktiserar det i sina domedagspredikningar.

Men företräder man inte inte en vetenskap själv utan en religion är det såklart svårt. 

……………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 0762096244

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!