Miljöpopulisterna blir fler

Som om det inte räckte med Miljöpartiet har ni Centerpartiet blommat ut i full miljöpopulism, från att ha varit ett liberalt högerparti har de kommit ut som Miljöpartiet 2.0. Det räckte ju med miljöparti vi redan hade, eller snarare, de har vi aldrig behövt. 

Så nu tävlar riksdagens maxade miljöpopulister med att lägga de sämsta förslagen som framstår som klimatvänliga. 

MP har nämligen aldrig brytt sig om något fungerar, de har alltid fokuserat på PR. Så länge det verkar som en bra idé kör de. Om det fungerar är helt ointressant. 

Skatt på plastpåsar. Och inte bara det, även på förbränning av plastpåsar.

Det är det senaste i raden av dumma förslag. 

Och som med alla sådana sågas de av de flesta, kanske alla, instanser, men vad gör väl expertis mot en miljöpopulists starka drivkraft att framstå som en god och moralisk supermiljökraft?

Konjukturinstitutet till exempel påpekade i sin sågning att miljönyttan är väldigt oklar då plastpåsen, som ju dragit in sin egen efter en återanvändning, är den mest miljövänliga kassen till skillnad från ex tygkassar. 

Per Bolunds svar?

Delfiner. 

För det är alltså inte svenska kassar som hamnar i världshaven utan plast från tredje världen, framför allt fattiga asiatiska och sydostasiatiska länder och afrikanska. 

Men en nyligen publicerad rapport visar också att det även är skeppen på haven som orsakar betydande utsläpp av plast. 

 

Man skyller också på microplaster men några vetenskapliga entydiga belägg för att microplastpartiklar stannar inne i fiskar och däggdjur, snarare att de är så små att de passerar igenom kropparna finns inte. De verkar inte att ackumuleras, enligt en studie jag till exempel skrivit om. 

Lagen undantar heller inte påsar av andra material eller som är utvecklade för att vara komposterbara. 

Bolunds försvar?

Djuren. Igen. 

Tänk, det är så himla lätt för MP att sitta i TV och prata om klimat och miljö som ett globalt problem och sedan ha selektiv minnesförlust när det passar att problemet ligger i Sverige. Plasten i haven kommer INTE från Sverige. Ett förbud eller skatter här bidrar alltså inte till att en enda delfin räddas, för vi har inga delfiner heller. Tumlare, men 99 % av skräpen i haven kommer från Asien och Afrika som sagt. 

Men vad tror Annie Lööf och Bolund händer med innovationerna inom plast om man beskattar sönder marknaden även för ersättningsprodukter?

Eftersom ingen av dem är ekonom kan jag tala om det – marknaden förstörs. Varför ska man utveckla mer miljövänliga alternativ om de behandlas som ursprunget och varför ska man som konsument ens välja ett annat alternativ om de kostar lika mycket? Incitament, detta fina ord som alltså måste finnas med när man tar politiska beslut. 

Vidare har regeringen, trots att C och övriga lovat att inte gå längre än EU kräver, ändå gått längre än EU kräver. 

I Regelrådets remissvar kan man läsa följande:

”Därmed går förslaget över minimikraven i direktivet, vilket förslagsställaren borde redogjort för.”

Och den vänsterregering vi har, vars mål verkar vara att klämma åt företagare, vältrar i ett svep över alla kostnader på tillverkarna. Som redan idag betalar för att rapportera in antal kassar de importerar och lagerhåller. 

Deras beräkningar kostar redan nuvarande regler av plasthatarpartiet nummer ett Miljöpartiet under förra mandatperioden 3,8 miljoner kronor totalt per år för branschen. 

Hela tiden skyller regeringen och Centerpartiet på att delfinerna dör och haven översvämmas av plast. Som vi konstaterat är inte det är legitimit skäl. 

Det kommer trycka undan utvecklingen av alternativ. Skit samma, tycker C och MP. 

De skattebefriade värsta-kassarna den ekologiska tygkassen däremot är skattebefriad trots att man måste använda den 20 000 gånger för att neutralisera miljöpåverkan. Men eftersom man inte är en riktig miljövän utan en ekologisk tygkasse i bomull och detta måste anses Centerpartiets och Miljöpartiets om inte totemdjur så åtminstone totem-produkt och helig ko är det en självklarhet att istället uppmuntra fler att köpa en. 

Och titta här!

En regnbågskasse på Miljöpartiets hemsida. En ekologisk. Otippat. 

 

Centerpartiet ger gärna bort just tygkassar.

De hade en tygkasse förra valet men nu har de gått över till en polyprenkasse istället. 


I konflikten mellan vad som framstår som en god gärning och vad som de facto gör någon nytta för miljön väljer miljöpopulisten alltid det förra. 

De var så nära att åka ur riksdagen, istället har vi bara ett år senare fått en klon. Förloraren är miljön. 

……..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 0762096244

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!