Galna kompletteringar

Det måste vara härligt att vara tillsynsman på en kommun och plötsligt få ett helt nytt vapen till skänks från riksdagen. 

Tobakslagen verkar ha fått vissa handläggare på kommunernas tillsynsavdelningar att gå bananers i sin jakt på att få sätta dit företagare. 

Åtminstone kan inte jag tolka dessa exempel på kompletteringar Stockholm begärt in och som jag fått ta del av. 

Jag har maskat privata uppgifter för att inte hänga ut enskilda företagare. 

Jag har fått ett antal mail från handlare som beskriver sin situation kring vad kommunerna kräver för uppgifter. 

Är ni fler handlare där ute som fått orimliga pråpåer av era kommuner, maila mig. 

En kommun kräver: aktiebok, registreringsbevis, hyresavtal, egenkontrollsprogram, finansieringsplan om bolaget är yngre än 3 år. Trots att personen haft tillstånd i 10 år. 

En annan kommun krävde utdrag ur Skatteverket och belastningsregistret, som de tog avgift för men den handlaren krävde att kommunen drog tillbaka kravet för att hon ansåg att kommunen inte kan kräva avgift för handlingar från myndigheter. 

Aktiebok, hyreskontrakt,  bokslut, registreringsbevis, egenkontroll, konkursbevis, kvitto på betalning. 

Tydligen kan denna kommun själv kolla om någon betalt. 

Förutom ovanstående krävde en annan kommun ägarstruktur och verksamhetsbeskriving samt bolagsprotokoll. 

En annan kommun krävde först hyreskontrakt, egenkontroll, aktiebok, kopia på hyresavi, försäljningsstatistik. Sedan tog de en kreditupplysning. Ansökan skickades i juli.

Och plötsligt i september krävde de ytterligare en ansökningsavgift för onlinehandel. Dessutom krävde de att de skulle komplettera egenkontrollsprogrammet, de senaste tre årens resultat- och balansräkningar.

Utöver detta krävde de utdrag från Skatteverket för ägaren personligen, hans båda bolag, samma uppgifter för styrelseledamoten i bolagen (som också är kollega), hennes personliga uppgifter, hennes bolag, samt ett annat bolag hon sitter som ledamot i. 


Småpåvar på tillsynsenheter som kommer driva företag i sina kommuner till vansinne som bäst, och till konkurs som sämst, bara för att riksdagen hatar rökare. 

Det är inte så att man undrar om själva tobakslagens intention inte var att göra det tråkigt att sitta på uteserveringar utan för att sossarna och övriga socialister hittat ännu ett sätt att jävlas med företagare, och få dem att lägga ner.

Välkommen till ännu ett avsnitt av såpan Det Orimliga Sverige. 

……

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 0762096244

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!