Avaaz – internetpoliser för klimatstrejker

Det är inte bara fysiska demonstrationer klimatstrejkerna agerar genom. Det jobbar även online. 

Ett annat nav än 350.org är Avaaz. 

Namnet kommer från röst på flera språk i Europa, Mellanöstern och Asien, enligt dem själva. 

De har en imponerande statistik. 54 miljoner medlemmar, 418 miljoner aktioner och 2 700 kampanjer.

Det är nog korrekt att säga att om 350.org är navet för klimatstrejkerna vad gäller pengar, politik och organisering, inte minst för demonstrationer och möten, så är Avaaz dess motsvarighet online.

De har, precis som lökiga svenska Skiftet som jobbar på ett liknande sätt men som har typ en anställd, en massa skryt på sin sida om framgångsrika kampanjer. Utan att backa upp en enda med bevis. De påstår bara själva, utan att länka till media, rapporter, intervjuer etc som backar upp påståendena att det är deras framgång. 

Sådant ska man instinktivt vara djupt skeptisk mot. För organisationer som jobbar med lobbying och söker stöd av privatpersoner och stiftelser måste visa resultat, det är drivkraften bakom alla skrytsidor.

Det betyder inte att det har något med verkligheten att göra.

Svenska Skiftet har till exempel påstått en massa saker utan belägg. 

 

Hur de finansieras kan man läsa genom att de publicerat något som heter ”form 990”, som organisationer är skyldiga att ha offentligt. 

Här kan man läsa att deras intäkter 2017 var 18 miljoner dollar, varav 4,5 miljoner dollar kom från ”grants”, det vill säga från stiftelser, fonder och även skattebidrag antar jag ingår i den kategorin. 

Enligt formuläret måste man också redovisa om man haft en kampanjaktivitet  för en kandidat i ett val, och där har Avaaz kryssat ja.

Och de engagerar sig i alla möjliga val. I det kanadensiska valet försökte de blocka en specifik konservativ kandidat till exempel.


Genom att gå igenom deras hemsida kan man snabbt konstatera vad deras fokusområden är, och det är inte bara klimatet. 

Deras första kampanjer 2007 var för fred, för Burma, för ett fritt Tibet. Sedan fortsatte de att protestera not Guantanamo, pro Palestina, mot skatteplanering, för fler flyktingar, stoppa privatiseringar, rädda flyktingar på Medelhavet, för anhöringinvandring, 

Och vad hittar man inte där om inte Christiana ”end capitalism” Figueres igen?


Nu har de skickat ett mail till sina supporters för att stänga ner all kritik mot klimatstrejkerna. 

Jag har fått brevet, och publicerar texten nedanför bilden. 

……

Dear friends,

Greta and the climate kids are under attack.

New investigations just revealed that powerful networks of climate change deniers and far-right figures are spreading toxic smears about the 16-year-old who inspired millions of us to march.

From suggesting she’s a “puppet” influenced by billionaires to claiming she’s “brainwashed” and “abused” — people are being bombarded with disinformation about Greta and the kids. It’s just one example of how the far right are using social media to drown out the voices of those who speak truth to power, and spread their lies to citizens everywhere.

But, we’ve found an AWESOME way to defeat them…

A small Avaaz investigative team in Europe uncovered disinformation networks that generated 3 BILLION views in just a year. We splashed it all over the media, reported it to Facebook, and within days, they took it down! This was just six countries in Europe — imagine if we could take this across the globe?!

If we all chip in now, we can launch urgent investigations into the biggest disinformation networks everywhere. We’ll scale up the team, seek out the worst disinformation, and go big in the media to push Facebook to shut down the networks before their lies go viral.

Our beautiful Earth is on the brink, and can’t take any more. It’s what’s inspiring millions of kids to leave their classrooms and take to the streets to demand climate action. We don’t have long to save it — so chip in now and let’s go all out to defend our planet from the far right’s bullying lies:

I’LL DONATE kr20

I’LL DONATE kr40

I’LL DONATE kr80

I’LL DONATE kr160

I’LL DONATE kr320

OTHER AMOUNT

Hundreds of millions of citizens from Brazil to the Philippines, the US to Italy are being bombarded with far-right fake news spread on Facebook, Youtube, and WhatsApp. The only way to stop them is to investigate these webs of lies and uncover the vast networks pumping out coordinated disinformation to influence citizens everywhere.

Attacks on the climate movement and science are just one example of how networks serving special interests use disinformation, ramp it up on social media and steer the public debate. 98% of climate scientists agree that climate change is real and humans are causing it. If we’re to survive, we can’t let far-right trolls hijack the facts.

And, we know how to respond to this threat — but we’ve just begun to scratch the surface. If we raise enough, we can:

  • Scale up our team of investigators to take down the troll networks and train others to detect and report disinformation;
  • Launch urgent investigations all over the world to protect our planet and our democracies;
  • Pressure social media companies to tackle the problem, and push governments to pass regulations;
  • Power a global advocacy team that produces hard-hitting reports and splashes our findings all over the media to warn the public.

This attack on the truth could be a death sentence for life on Earth — so chip in now, and let’s fight back, and win, for our children and the amazing plants and animals that depend on us to survive:

I’LL DONATE kr20

I’LL DONATE kr40

I’LL DONATE kr80

I’LL DONATE kr160

I’LL DONATE kr320

OTHER AMOUNT

The Avaaz community has done so much to protect life in all its forms. We’ve bought and protected thousands of acres of habitat to keep it safe, helped win the Paris climate deal, and stood by indigenous people defending their land. Now we need to do something different — stand up for the truth, and protect our planet from the lies that could destroy it.

With hope, love and determination,

Marigona, Bert, Sofia, Christoph, Camille, Francesco, Flora and the rest of the Avaaz team

 

PS – This might be your first donation to our movement ever. But what a first donation! Did you know that Avaaz relies entirely on small donations from members like you? That’s why we’re fully independent, nimble and effective. Join the over 1 million people who’ve donated to make Avaaz a real force for good in the world.

……….

Sammanfattningsvis har de alltså tänkt att mobilisera en global kampanj mot alla åsikter online som inte håller med om klimatstrejkarnas narrativ.

De vill använda pengarna för att skapa ett större team ”investigators” för att anmäla alla individer och Facebookgrupper till Facebook för att skapa en ”no platform” för alla med avvikande åsikter i klimathysterin. 

Och producera olika slags rapporter som ”varnar” folk från den andra sidan av deras sanning. Annan fakta den rörelsen ignorerar. 

Detta är ett auktoritärt sett att se på yttrandefrihet.

Att alla åsikter man ogillar, för det handlar om det, ska förbjudas.

Beklagligt nog har den här rörelsen, den här ”counterspeech”-rörelsen mäktiga vänner och enorma finansiella resurser. 

För att ytterligare sätta Avaaz i en större kontext.

Jag hittade en kanadensisk blogg som utan tvekan byggt sina artiklar på mina första, för vid tidpunkten då hon publicerade fanns inget skrivet om We don’t have time och Thunberg förutom på min blogg. ÄNdå har hon varken länkat eller creddat. Jag jobbar dock inte så, så jag länkar till Cory Morningstars blogg The Art of Annhilation, för förhoppningen om att hon ska återgälda tjänsten någon gång. 

Den länkade vidare till den utmärkta granskningsbloggen The Wrong Side of Green, där jag hittade följande information om Avaaz:

Avaaz skapades av Jeremy Heimans och David Madden, som också äger konsultfirman Purpose Inc i New York.

 

Move on är en amerikansk lobbygrupp som sedan starten 1998, då Bill Clinton riskerade att åtalas, mobiliserade för demokraterna och har sedan dess samlat in miljontals dollar för demokratiska kandidater. Det är alltså en starkt kopplad politisk grupp till vänstern i USA. De har bland annat haft en kampanj där George W Bush jämfördes med Hitler. En kampanj

Samma personer ligger bakom bland annat Avaaz.

Vad gäller pengar var en av deras första finansiärer George Soros, som också finansierat bland annat 350.org. För det står i Soros 990 Form för den stiftelse han driver. Donationen var på totalt 600 000 dollar, det vill säga 6 miljoner kronor.


2009 var Avaaz del av kampanjen TckTckTck, tillsammans med long time partner in crime 350.org.


Det är ett stort pussel att lägga.

Jag kommer gräva vidare. Idag svarade jag på ett mail från en spansk journalist om det här. Jag har tidigare pratat med fransk, brittisk och chilensk media.

Tack och lov finns det granskning i andra länder även om vår egen media är pinsamt konform och ängslig. 

…….

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 0762096244

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!