Fler pusselbitar i klimatcirkusen

Stiftelsen Pharos har publicerat sitt bidrag till att lägga pusslet kring klimatcirkusen. De har sammanställt både information jag själv publicerat och ny info, och bidrar förtjänstfullt till att ytterligare skapa en helhetsbild kring spektaklet, där Greta Thunberg bara är affischnamn.

Jag skrev själv i juli om tyska Fridays for future som är en nyckelspelare i det här, och att det var på Global Youth Summit 2015 som idén först kläcktes om en klimatstrejk bland barn. Fridays for Future är mycket nära kopplingar med tyska miljöpartiet och dess ungdomsförbund. 

Plant for Planet arrangerade konferensen 2015.

Stiftelsen Plant for the Planet äger Fridays for future och Organize Future! startat av namnkunniga medlemmar av Die Grünes ungdomsförbund. Stiftelsen kontrollerar ekonomin bakom Fridays for Future men utan insyn. Tyska miljöpartiet Die Grüne har nära band dit, bland annat via Stefan Kirschner, son till riksdagsledamoten Oliver Krischner.

Grundare av stiftelsen är Frithjof Finkelbeiner och hans son Felix, som är slags tysk motsvarighet till Greta Thunberg fast tidigare. 

Frithjof Finkelbeiner är även vice ordförande för Club of Romes tyska gren, och i Club of Rome finns även vår egen Anders Wijkman. 

I Plant for the Planets styrelse, som beskyddare, sitter även prins Albert av Monaco, vars systerson erbjöd Greta Thunberg att resa på den kungligt ägda segelbåten Malizia II. Där sitter även Klaus Töpfer, fd politiker för CDU och tidigare direktör för FN:s miljöprogram. 

Schemat från konferensen visar att Felix Finkbeiner hälsade alla välkomna. 


Första dagen på konferensen inleddes med ett tal av Bill McKribben. Andra talare är Mathias Schranner, tränad av FBI som förhandlare., Franz Josepfh Radermacher, grundare av Global Marshall Plan och medlem av Club of Rome och Christiana Figueres, chef över FN:s klimatkonvention. Som ni kan notera är Club of Rome en röd tråd i allt som har med klimatstrejkerna att göra, långt innan Greta Thunberg ens engagerade sig privat i miljön. 

Club of Rome-medlemmen Radermacher hjälpte ungdomarna sedan att sammanställa sin kravlista, som ni hittar här. 

Känner ni igen slagorden?

Sluta prata. 

Det handlar om vår civilisations överlevnad!

Folk har pratat sedan innan vi föddes. 

De lovade oss. 

Vi har ingen tid. 

Tomma löften. 

En annan sak ungdomarna 2015 krävde var ett helt förändrat ekonomiskt system. 

Här är nyckeln, för det handlar allra mest om det här – samla gamla socialistiska skåpmat som alla andra proteströrelser handlat om. Antikapitalism, planekonomi, anti globalisering, anti marknad. 

Som jag skrev i juli är Felix Finkbeiner och hans pappa nyckelfigurer i rörelsen. Redan som 9-åring (!) engagerade sig lille Felix i klimatet.

Felix Finkbeiners triumftåg mot klimathotet började när Greta Thunberg var fem år gammal. Idén om ungdomsstrejker kom när hon var 12 år. Det har ingen unik idé att strejka, man kan invända och det håller jag med om. Om det inte vore så att exakt samma personer och organisationer idag är de som bär upp hela klimatstrejksorganisationen globalt. Därför är det relevant. 

Greta Thunberg blev den poster girl de letat efter, sedan 2015. Och med tur och tajming och hjälp av en massa duktiga personer lyfte hennes engagemang.

Detta är inte ett sätt att frånta henne hennes eget engagemang, som givetvis är både genuint och beundransvärt. Eller hennes egna insatser, som är reella.

Men man är naiv om man på riktigt tror att det är en one-man-show. Utan hjälp från mäktiga kan du inte lyckas så stort, det är bara så. Inga som lyckats med något har gjort det utan hjälp från en massa andra, och haft tur och tajming. 

 • 2007 Felix Finkbeiner startar Plant for the Planet.
 • 2008 blir Finkbeiner medlem av UNEP:s ungdomsorganistion och får hjälp av Club of rome att tala i Europaparlamentet.
 • 2008 startas 350.org av Bill McKribben. Pengar kommer bl a från Rockefeller Foundation.
 • 350.org hjälper Barack Obama med klimatplattform, enligt egen utsago
 • 2014 arrangerar 350.org den första People’s Climate March i New York.
 • Maj 2015: Global Youth Summit – idén om en klimatstrejk av barn kläcktes för att på så sätt få en hävstång in i debatten. På konferensen talade bland annat Christiana Figuera, medlemmar från Club of Rome, samt Bill McKribben. 
 • En kravlista skrivs med hjälp av Club of Rome och signeras av bland annat Felix Finkbeiner.
 • Jan 2018 har Bo Thorén från Klimataktion och Fossilfritt Dalsland ett möte i Stockholm med olika PR-personer för att prata om hur man får igång klimatdebatten
 • April 2018 skrev Greta Thunberg en uppsats publicerad i SvD om klimatet, i samband med att hon och föräldrarna släppte en bok om just det
 • Maj 2018 kontaktar Bo Thorén Greta Thunberg och några andra ungdomar för att få intresse för bland annat klimatstrejk.
 • Maj 2018 talar Rentzhog på Klimatriksdagen tillsammans med Malena Ernamn.
 • Sommaren 2018 skickas mail till olika som kan hjälpa till, bland andra Ingemar Rentzhog, nyvald ordförande för Global Utmaning
 • Augusti 2018 släppts Malena Ernmans och Greta Thunbergs bok, utgiven av förlaget Polaris, som jobbar med pr-byrån Iles PR. 
 • Augusti 2018 inleder Greta Thunberg skolstrejk för klimatet.
 • Samma dag går Rentzhog förbi och fotograferar, lägger upp bilder på egna sociala medierkonton, och skickar mail till redaktioner för att tipsa om att Malena Ernmans dotter strejkar
 • Dagarna efter bevakar all svensk media den ensamma flickan utanför riksdagen
 • Augusti 2018 engagerar sig klimataktivisten och miljöpartisten Janine O’keefe, håller intervjuer på engelska med Thunberg och skickar till vänner utomlands, bland annat australiensaren Mik Aidt som har ett eget radioprogram. Nyheten sprider sig. Hon startar sociala medierkonton för Fridays for future.
 • Sept 2018 skriver Malena Ernman och bland annat Ingemar Rentzhog en debattartikel på DN Debatt om klimathotet.
 • Hösten 2018 väljs Thunberg in som rådgivare till Rentzhogs nya företag We don’t have time och presenteras för en rad klimataktivister, som ger henne sin talartid i på klimatmötet i Katowice
 • 2018 registrerar Plant for the planet varumärket Fridays for future, av medarbetaren Louis Motaal, som ofta syns i Thunbergs socialamedier-flöden.
 • Hösten 2018 engagerar sig den tyska miljöpartisten (från ungdomsförbundet) Louise Neubauer, från 350.org, i Greta Thunberg och syns på en rad bilder med henne från alla arrangemang Thunberg deltar i
 • September 2018 får Thunberg hjälp av PR-byrån Iles PR, pro bono. Byrån drivs av Sveriges Radios före detta presschef Helena Iles, som har stort kontaktnät inom media. 
 • Jan 2019 går Thunberg ut och tar avstånd från We don’t have time och avgår ”pga tidsbrist” som rådgivare. 
 • Juli 2019 erbjuder beskyddaren av Plant for the Planet prins Albert av Monaco och hans systerson Pierre Casiraghi Thunberg plats på deras segelbåt Malizia II för att ta sig över Atlanten till New York i september. 

…….

Men Rockefeller Foundation hade rätt 2010 när de skrev:

 

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 0762096244

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!