350.org


Att klimathysterin och klimatstrejkerna är globala vet vi redan. Och vi vet också att även om Greta Thunberg är affischnamn är det inte med henne det börjar eller slutar. Många är intressena och organisationerna som både drivit på och som organiserar. 

En central organisation är 350.org. 

2008 startade Bill McKibben organisationen 350.org, vars namn syftar på att jorden inte är säker från undergång om inte koldioxiden hamnar under 350 ppm. McKibben är collegeprofessor, journalist och klimataktivist.

Son till redaktören för näringslivsdelen i Boston Globe bestämde han sig under Reagans presidentkampanj 1980 att ägna sitt liv åt miljökampen. 1989 skrev han boken ”The end of nature” och är en framstående företrädare för undergångsaktivisterna.

2012 satt han tre dagar i fängelse för protester i Washington mot Keystone XL-pipelinen.

350.org är helt emot olja, gas och kol och beskrivs som en organisation där mer traditionell miljöaktivism möter vänsteraktivism.

Vilka som finansierar organisationen vägrar McKibben att vara öppen med, även om han medger att Rockerfeller Foundation gjorde det åtminstone i början och att han fått pengar från en svensk stiftelse. Vilket framgår inte. 

Ser man på det här Youtube-klippet från 2014 framgår det tydligt. 

 


Financial Post gjorde 2013 en granskning av ekonomin bakom 350.org.

De skrev att det kanske ser ut som en amatörmässig gräsrotsoperation men det är i verkligheten en multimiljondollar kampanj. 

McKibben och hans förening fick mellan 2005 och 2013 mer än 100 donationer på totalt 10 miljoner dollar från 50 välgörenhetsorganisationer. 

Mer än hälften kom från Rockerfeller Brothers Fund, The Rockerfeller Family Fund och the Shumann Center fron Media and Democracy.

Men upplägget är att några få donatorer står för den abosoluta majoriteten av pengarna, och dessa vägrar 350.org att avslöja namnen på. 

Två finansiärer stod 2011 för hälften av budgeten. Fyra donationer stod för två tredjedelar av budgeten. Hemlighetsmakeriet är intressant. 

Vem tjänar på att att olja, gas och kol bekämpas?

Svaret är egentligen enkelt – folk som har intressen i andra branscher än det. Och det är många. Men även behovet för “green washing”. Genom att “engagera” sig i miljöfrågan och donera pengar framstår man som medveten, samtidigt kan man fortsätta investera som man vill. De som är öppna med donationerna alltså.

Men att tro att pengarna kommer utan egenintresse är naivt, egenintresset styr världen. 

Enligt Influencewatch.org har 350.org fått pengar av bland annat George Soros, Tom Steyer men även Fred Stanback.

Den senare kallas “anti-humanist” för att han donerat hundratals miljoner dollar till bland annat organisationer som anser att lösningen på miljöhotet är att “kontrollera befolkningen”, det vill säga något i stil med Kinas en-barnspolicy. Som ett led i detta har även pengar gått till abortkliniker och pro choice-organisationer. 

Samtidigt hävdar hela miljörörelsen, inte bara klimatstrejkcirkusen utan också 350.org att “nej då, vi har inga pengar. Vi gör det ideellt.”

2010 skrev McKibben i en artikel, trots att de alltså bevisligen fått miljontals dollar i bidrag:

“Last year with almost no money our scruffy little outfit, 350.org, managed to organize what Foreign Policy called “the largest ever vo-ordinated global rally of any kind on any issue”.

Alla kring och i kampanjen Greta Thunberg driver säger exakt samma sak – ideellt, inga pengar, ingen hjälp. Men sanningen är att multimiljondollar-föreningen 350.org är drivande även i den. Det finns inga gratisluncher men det finns otroligt mycket att vinna på att framstå som “scruffy and with no money”. Det blir mer äkta och ärofyllt då, särskilt inom området miljö. 

Altruismen i klimatkampanjen är dock lika långt borta som undergången. 

2011 la 350.org 622 000 dollar bara på konsultarvoden och 356 000 dollar på att rekrytera anhängare online och via kampanjer. 

2018 omsatte 350.org 19 miljoner dollar, eller 190 miljoner kronor. Vem som gett vad är inte öppet.

Men på donatorslistan kan man hitta Postkodlotteriet. För det svenska bolaget ägs av det holländska så svenska spelarpengar ges alltså till 350.org via det holländska bolaget. 

Även European Climate Foundation hittas på listan, och vem är då inte ansvarig för den om inte Daniel Donner, som är en av de personer som hjälpt Thunberg i strejkerna. 

350.org säger att de låg bakom Barack Obamas global warming plattform under sin första presidentkampanj 2007-2008. Organisationen arrangerade en rad demonstrationer och event mot klimathotet, som Power Shift 2011. Detta var en respons på att republikanerna tog över makten i senaten och 350.org bestämde sig då för att ”utbilda” 10 000 personer i Washinton om klimathotet.

2014 arrangerade de den första People’s March for Climate i New York. Många supporters inklusive McKibben har arresterats genom åren för våldsamt motstånd och civil olydnad.

Idag har 350.org över 100 anställda i dussintals städer och finns som organisation i 188 länder. I styrelsen hittar man bland annat den kända vänsteraktivisten Naomi Klein.

I Sverige har de drivit kampanjer långt längre än Greta Thunbergs klimatstrejk. Fossilfritt är deras kampanj, och det var i den kampanjen Bo Thorén engagerade sig via Fossilfritt Dalsland. Han som är “pappa” till Thunbergs skolstrejk. 

Notera att den svenska vänsterregeringen Löfven nr 1 sedermera tog 350.orgs kampanjnamn rakt av när de, på Miljöpartiets krav, instiftade Fossilfritt Sverige-kansliet. Så här mycket makt har alltså 350.org lyckats tillskansa sig att en hel regering låter sig påverkas att köra en copy paste på en lobbyorganisations kampanj, rätt ner i Regeringskansliet. 

Det vore samma sak som om en regering döpte ett skatteinitiativ till Dubbelstöten efter arbetsgivarorganisationen Almegas kampanj i valrörelsen 2014. Ser ni hur absurt det är?

Ett annat intressant sammanträffande är Christiana Figueres, chef för FN:s klimatkommission, som dyker upp överallt.

Samma Figueres som medgett att målet med klimataktivismen inte är att rädda världen utan att förstöra kapitalismen. 

Inte så konstigt att hon ogillar kapitalism eftersom hon är dotter till Costa Ricas fd president José Figueres Ferrer, som var socialdemokrat. Han tog makten genom terroristattacker och militär revolution. 1948-1949 var han president och hann då bland annat förstatliga bankerna och förbjuda kommunistpartiet. Han hade tre presidentperioder, den sista var 1970-1974.

Figueres var talare på Global Youth Summit då idén om ungdomar och skolstrejk för klimatet först kläcktes, hon har träffat Greta Thunberg och hon sitter i styrelsen för Rockerfeller Foundation. 

Som av en slump har Figueres make Konrad Ritter green energy-bolag i Singapore, WEnergy Global Pte Ltd. 

Hon är Dag Hammarskiöld-föreläsare på Uppsala Universitet i år. 

En annan central person i klimatstrejkerna är Luisa Neubauer, för hon finns ofta på bild vid Greta Thunbergs sida.

 

Det är ingen slump, det är hennes jobb då hon jobbar åt 350.org och de ombesörjer givetvis “ideellt” jobb till hela Thunbergs entourage. Betalar gör de okända donatorerna. 

 


Och inte heller är det en slump att fler personer som avskyr kapitalism står vid hennes sida, som den amerikanska socialisten Alexandria Octavio Cortez.

 

 

Ju mer man kollar på nätverken bakom desto större bild blir det. Mycket pengar, många organisationer och ett tydligt politiskt mål bortom prat om miljö – avskaffa kapitalismen.

Detta är varför jag skriver om det, gång på gång.

Detta är varför jag säger att kejsaren är naken. 

De som inte ser vad som är på gång och låter sig dras med i undergångsretoriken medverkar till just detta. 

……………

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 0762096244

6 kommentarer till 350.org

 1. Rebecca,
  stort tack för din grundliga genomgång som visar att det mesta inte är vad det synes vara.

  Egenintresset och pengarna styr. Även möjligheten att få visa världen att jag är en god människa.

  Jag är så innerligt less på dessa hycklare. I århundranden fanns de inom kyrkan, där de fortfarande agerar som ärkebiskopen med flera.
  Ingen respekt för andra människors förstånd och kunskap. Ingen ödmjukhet.

  Om vi kunde överrösta dessa miljömegafoner kanske vi kunde börja föra ett vettigt samtal om vad som är problemet.
  Jag har en känsla av att detta med miljöalarmismen är ett sätt att föra fokus från de verkliga problemen som vi vanliga medborgare ser och många drabbas av varje dag.
  Precis som du säger är det genom att skaffa det jag behöver, som oftast tillverkas i låglöneländer, jag gör det möjligt för en fattig att få det något bättre.
  Sedan kan man undra varför dessa underutvecklade demokratier som till exempel Afghanistan fungerar så dåligt trots enorma summor som pumpas in i landet genom bistånd, där Sverige som alltid med andras pengar, vill vara i framkant.

  Framtiden ser dyster ut för Sverige och Europa. Att förneka sin rätt att finnas på denna planet genom att leva i askes och förnekelse för vetenskap och framsteg, tyder på allt annat än god vilja och omdöme om att rädda något, allra minst planeten Jorden.

 2. Innerligt Tack, Rebecca!
  Denna redogörelse har gett mig en helt ny värld & insikt!
  Än en gång, tack!
  Många Hälsningar
  Gunnar Jäderlund

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap