Cirkus Klimatstrejk

Häromdagen noterade jag att Expressen gjort en sammanställning om nätverket kring Greta Thunberg och all hjälp hon fått. Men utan att hänvisa till någon av oss som var först med att skriva om det. Jag har till exempel pratat med franska Marianne, engelsk press och chilensk. 

Men Expressen låtsas som om de har hittat all information själva så jag länkar inte till artikeln, som de dessutom låst in. 


Den listan de har är dessutom halvbra gjord då de missat en hel del. Jag kommer återkomma till det i nästa inlägg men jag gjorde en egen bild på grundval av det jag vet, och några nyheter även för mig. 

Som till exempel att Janine Okeefe är en centralfigur för att fått loss spinnet kring Greta i internationell media. 

Det var hon som skapade Fridays for futures sociala medierkonton, spelade in engelska intervjuer med Greta de första dagarna som hon skickade till sin kompis Mik Aidts klimatradioprogram ”Suistanible Hour”. 

Hon är även aktiv i Miljöpartiet Enskede Vantör och står som administratör där. 

 

Hon är även aktiv i Klimataktion och de har fler kopplingar till Miljöpartiet, bland annat är det med på samma aktiviteter.


Det finns många fler som är stakeholders i Cirkus Klimatstrejk men jag har listat de viktigaste. De som alla på olika sätt hjälpt henne nå den status hon idag har. Det var på inga sätt en slump, att hon bara satte sig utanför riksdagen och poff! så fick hon 1 miljon följare på Twitter. Hon har fått professionell hjälp från dag ett. 

Imponerande, av alla inblandade. 

 

Framför allt har följande personer bidragit aktivt, ideellt of course:

  • Bo Thorén, Fossilfritt Dalsland och Klimaktaktion
  • Daniel Donner, European Climate Foundation
  • Helena Iles, Iles PR
  • Mik Aidt, Suistanible Hour (radioprogram Australien)
  • Janine O’keefe, miljöpartiet Enskede Vantör
  • Luisa Neubauer, 350.org och Die Grünes ungdomsförbund
  • Ingemar Rentzhog, We don’t have time och Global Utmaning


Nedan ser ni organisationerna som är mest framträdande. Loggan som ser ut som Miljöpartiets är deras systerparti i Tyskland – Die Grünen.


Det är också bra tycker jag att Thunbergs alla hjälpare inklusive de som skriver hennes tal börjar bli ärliga med uppsåtet – att få bort tillväxt, kapitalism och marknadsekonomi. För att på politisk väg hindra tillväxt bygger på de två sistnämnda. 

I hennes korta tal, där Thunbergs teatraliska begåvning hon garanterat fått av sina skådespelande föräldrar gavs uttryck i ett med stor inlevelseförmåga levererat tal, framgick detta med all önskvärd tydlighet. 

Det handlar verkligen inte henne utan om vad alla de personer och organisationer som ”hjälper till” har för egna syften. Jag tvivlar inte en sekund på att hon får väldigt mycket gratis, om man nu anser att monetär valuta är den enda valutan.

Men eftersom det inte är det utan pengar bara är en av många är egentligen ingenting hon får ideellt i den meningen att de som ”hjälper” inte får något i utbyte, helt utan att Thunberg uppfattar det. 

Det är dags att media slutar vara så slappa och klappa i takt och börjar syna hela cirkusen. Inte bara huvudnumret. 

Och dags att syna vad deras krav egentligen kostar oss. Inte bara i pengar. 

……….

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 0762096244

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!