Pensionsmyndigheten mörkar


Rond två. 

Jag har som ni vet allmänt Pensionsmyndigheten till JO för att de påstod att ett utdrag ur deras databas vad gäller efterlevandepensioner skulle debiteras 850 kronor. 

Jag ser fram emot att JO tittar på fallet och förhoppningsvis tar upp det för att det handlar om huruvida offentlighetsprincipen gäller eller om myndigheten godtyckligt själva får avgöra vad som faller inom det de anser att de måste lämna ut och det de kan vägra. 

Jag testade att begära ut uppgifterna igen. 

Den här gången inte till statistikenheten utan direkt till registrator. Men Hanna Linnér, som jag anmält, valde att ta ärendet igen. Själv. 

Och fortsätter obstruera. 

“Vi beslutar att avslå din begäran. Vår bedömning är att den sammanställning du efterfrågan inte kan göras tillgänglig med rutinbetonade åtgärder och därför är det inte en allmän handling.

Vill du ha ett skriftligt beslut som går att överklaga får du gärna höra av dig”.

Om jag vill. 

Jag begärde givetvis ett skriftlig beslut. Och jag kommer överklaga till Kammarrätten. Det har jag gjort förut, vad gäller en annan obstruerande myndighet som ogärna följer grundlagen – Vinnova. 

Två processer igång alltså. Bara för att Pensionsmyndigheten inte vill att jag ska få veta hur mycket pengar de betalat ut till efterlevandepension för utlandsfödda. 

Nu blir man ju jättenyfiken varför de mörkar. 

En sak lovar jag er. Jag kommer publicera uppgifterna. Jag ska ha dem enligt offentlighetsprincipen. Om mina överklaganden och anmälan inte funkar köper jag uppgifterna. 

Då drar jag igång en liten crowd för att finansiera uttaget på 850 kronor för några papper, så kan ni få vara med och sätta Pensionsmyndigheten på plats. 🙂

……………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 0762096244

0 kommentarer till Pensionsmyndigheten mörkar

 1. ”… inte kan göras tillgänglig MED RUTINBETONADE ÅTGÄRDER och därför är det inte EN ALLMÄN HANDLING …”

  Undrar i vilken sci-fi-novell registrator har läst det. Skulle vara roligt att få höra Nils Funcke kommentera påståendet.

  Tack för dina vällovliga anmälningar till JO, och tack för din oförtrutliga kamp för folkets rättigheter mot den arroganta statsmakten och dess småaktiga och självsvåldiga befattningshavare.

  Det ska bli härligt att få följa dessa ärendens vidare öden.

 2. Hej Rebecca!
  Nu tycker jag du är ute och cyklar rejält. Pensionsmyndigheten har inte alls vägrat att lämna ut material. Det de har sagt är att det kostar 850 kr att ta fram det. Betalar du, får du allt material du har beställt. Det är nämligen inte så som du tror att allt offentligt material är gratis. Om uppgifterna kräver extra arbete, utöver vad som är rimligt, får en myndighet ta ut en avgift enligt avgiftsförordningen. Eller tycker du att skattebetalarna ska betala för alla uppgifter som en privatperson kan vilja ha? Du brukar vara den förste att slå ned på slöseri med skattebetalarnas pengar. Gäller det inte dig? Och att dra igång en insamling för 850 kr är ju bara löjligt. Om du får in 5000 kr, eller 50000 kr, vad gör du då med överskjutande belopp? Betraktar det som dina pengar, att göra vad du vill med dem?
  Det mesta du skriver är jättebra, och jag håller definitivt med dig. Tycker du gör ett beundransvärt arbete, sånt som journalister borde göra. Men den här gången tycker jag du skjuter över målet. Högt över.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap