Schori: Mugabe var som Mandela

Man tror inte sina ögon. Så har Zimbabwes mångåriga diktator äntligen avlidit, vid en ålder på 95 år och liket har inte ens kallnat innan en Socialdemokrat jämför honom med Nelson Mandela. Smaklösheten har inga gränser. 

”Han var vänlig men hade oturen att ha dåliga rådgivare”.

Så relativiserar man terror, förtryck och mord under fyra decennier. 

 

Men gullandet med diktatorer som Mugabe går långt tillbaka inom maktpartiet Socialdemokraterna. Både Olof Palme och Ingvar Carlsson hade nära kontakt med Mugabe. De var till och med privata vänner. 

 

Socialdemokraterna pumpade in bistånd i olika afrikanska länder (det gör vi fortfarande) som skulle se till att länderna blev socialdemokratiska paradis. Det blev dock inte så, som vi vet. 

Mellan 1980-talet och 2008 så hade svenska skattebetalare gett Mugabe 5,2 miljarder. 


Faktum är att biståndet inleddes när Mugabe hade jaktsäsong bokstavlig på oppositionella. Och det drogs inte in, de övervägde det inte ens. 

Han mördade sin egen befolkning och tortyr. 1983-82 mördandes 20 000 civila i rena massakrer, utförda av på hans order. 

Men våldet stannade givetvis inte på 1980-talet. I en artikel från 2008 rapporterades från de ”tortyr-farmar” Mugabe organiserat.

En 70-årig kvinnlig överlevare beskrivs så här: 

 

Och han drev bort tusentals vita farmare, som varit de bidragit till Zimbabwes ekonomiska utveckling. Efter det har landet körts i botten för de svarta som ”fick” de stulna gårdarna kunde i värsta fall ingenting alls om jordbruk, i bästa fall inte driva dem i närheten lika bra. Kunskapen försvann ju när man gjorde sig av med alla vita. 

Istället körde han landet i botten, biståndsmiljarderna gjorde noll nytta alls och han styrde landet som alla förtryckare – med våld och tortyr. 

Samtidigt såg han till att berika sig själv. 

Hans privata förmögenhet uppskattades 2017 till en miljard dollar.

 

Han fru kallades ”First shopper”, för att anspela på First wife och en av hennes berömda shoppingsrundor i Europa kostade 75 000 dollar, bara i Paris. När deras dotter skulle gifta sig flög de in serveringspersonal från Singapore och sparade inte på någon utgift. Notan landade på 5 miljoner dollar. 

 

En av sönerna skrev på Instagram 2017 när han vaskade en 5 000-kronorsflaska champagne över sin diamantbeströdda klocka:

”60 000 dollar on the wrist when our daddy run the coutry ya know!”

 

Men hey, Robert Mugabe var verkligen precis som Nelson Mandela. Verkar oerhört vänlig och fin. 

Tack Pierri Schori för dina insatser.

Du är verkligen en skamfläck i svensk politisk historia. 

 

……….

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 0762096244

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!