Plasthyckleriet

En gång var det fantastiska materialet plast något som var trendigt och hyllades som bakteriefritt och hållbart. För hårdplasten är just det och den så utskällda plastpåsen visade sig vara mer klimatvänlig än den ekologiska tygkassen. 

Men numera har plast blivit en symbol för miljöförstöring, för att vissa länder i världen inte hanterar sina sopor. 

Och då har plasten tagits som gisslan hos miljörörelsen som ser goda chanser att plocka politiska poäng genom att förbjuda den, trots att det i Sverige inte är något problem. 

Därför ska nu Centerpartiet och Miljöpartiet gå ännu längre än var EU kräver, och förbjuda ännu mer plast.

Som de miljöpopulister de är låtsas de att förbuden har någon som helst effekt genom att först måla upp ett problem som är fejk och sedan erbjuda lösningen  – förbud. 


Plastbehållare för livsmedel. Den lilla meningen döljer ett gigantiskt ingrepp i svenskarnas vardag och inte minst inom livsmedelssektorn. För otroligt mycket mat, inte minst vätska, förpackas i plastförpackningar. Som nu Lövin vill förbjuda, eller ersätta med…..papper. 

Allt miljörörelsen kommer på skickar notan till företagare. Någon annan ska betala deras påhitt. 

 


De skyller också på mikroplaster som skäl. 


Små små partiklar, inte synliga för blotta ögat, av plastmaterial som liksom alla fibrer släpper och hamnar i naturen, bland annat i haven.

Det låter ju superläskigt. Problemet är att man vet att de finns i haven och att fiskar och vattenlevande djur sväljer dem. Men inga bevis finns att de ackumuleras. Tvärtom visar flera studier något annat. 

Som att mikroplasterna passerar ut ur fiskarna igen. 

I en artikel i The Independent i mars 2018 till exempel, som seriöst går igenom problemen med plast men ändå landar i slutsatsen att man inte kan springa iväg och förbjuda plaster på grund av mikroplaster då man inte har några bevis för att de samlas i kroppen.

Pengarna spenderas hellre på mer angelägna miljöproblem då bevisen är för svaga.


En forskningsstudie från mars 2018 till exempel som jag hittat visar just detta:

”Virgin microplastics are not causing imminent harm to fish after dietary exposure”


Andra studier visar överraskande nog att sjöfåglar som fick i sig mikroplast hade mindre gift i systemet efteråt, förmodligen för att plasterna fick med andra gifter ut ur kroppen när de passerade. 

Mikroplast är inte farligt för människor heller. WHO har precis släppt studier att de passerar i våra system också, och alltså inte gör någon skada alls. Det är inte farligt för oss att dricka och äta mikroplast för att de är för små för att fastna någonstans utan vi kissar och bajsar ut allt. 

I Sverige återvinns 40 % av all plast, det ökar för varje år, och det som inte återvinns blir fjärrvärme. Mycket lite hamnar i naturen och den plast som flyter i haven kommer inte från oss.


Enligt World Economic Forum (juni 2018) kommer 90 % av havets plast från bara tio floder. 

Ingesntans nämns Dalälven eller Ångermanlandsälven för de ligger alla i Asien eller Afrika. 


Ett slag i luften. Det är det snälla att kalla det. 

Men jag vill istället kalla det meningslös plakatpolitik från C och MP, som lurar svenskar att tro att detta är bra för miljön när det löser problem som inte finns. 

Medan de lurar svenska väljare att de löser någonting alls med ännu fler förbud kommer lösningen därifrån den ska – Kina har nu bestämt att de 46 största städerna ska sortera sitt avfall. Siffran ska upp till 35 % återvinning redan 2020 och är det något diktaturer kan så är det att tvinga fram resultat.

En sann miljöförebild, som olika antidemokratiska miljöaktivister så tydligt framhållit på lite olika ställen. Pär Holmgren och Anders Wijkman till exempel har båda lyft fram Kina som exempel.


Mikroplaster har inte bevisats ackumuleras och är därför inte bevisat farliga för människor och marint liv.

Nedskräpningen från Asien och Afrika minskar alltså inte om vi förbjuder sugrör och juiceförpackningar i Sverige. 

Så här går det dock när man låter extrema partier får diktera villkoren i politiken. Partier som inte 85 % av väljarna röstat på ens. 

Under tiden undrar restauranger hur Lövin tänkt lösa take awayn med ”behållare kunden själva tar med” och hur det funkar med miljöregler och andra tillstånd samt hur man ska kunna skicka iväg mat via Wolt och Foodora om kunden ändå måste gå till restaurangen med en ”egen behållare”. 

Miljöpartiet. Aldrig i samma verklighet som någon annan. Featuring Centerpartiet. 

……………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 0762096244

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!