Vad ska en analfabet jobba med?


Redan 2015 när Ylva Johansson och media basunerade ut att nu flödar det in högutbildade, har jag varit smärtsamt medveten om lögnen i det. Jag skrev det i Dagens Industri när jag skrev ledare och jag har återkommit till det flera gånger. 

Dags för en uppföljning på det, med fokus på andra änden av utbildningsskalan – analfabeter och extremt lågutbildade. 

Jag begärde därför ut statistik från Arbetsförmedlingen. Vi befinner oss i slutet på en högkonjuktur och arbetslösheten borde därför vara väldigt låg. EU: lägsta om två år var Löfvens vallöfte 2014. 

591 572 personer är just nu inskrivna hos Arbetsförmedlingen.

 I den summan finns svenska ungdomar som går i gymnasiet eller högskola och som söker sommarjobb och extrajobb.

Om man då tittar på gruppen utlandsfödda ser man direkt att de utgör en stor grupp givet befolkningen i allmänhet – 41 % av de arbetslösa är utlandsfödda utanför Europa. 

Analfabeter hittar man i gruppen som saknar formell utbildning, andel av personerna som verkligen inte ens kan läsa och skriva och andel som kan det men saknar utbildning framgår inte. Men det är sannolikt att de flesta inom gruppen som saknar utbildning alls inte heller kan läsa och skriva så för enkelhetens skull antar vi att hela gruppen är analfabeter. 

Då handlar det om 15 938 personer. 

Detta är alltså personer som finns i Arbetsförmedlingens system och således fått uppehållstillstånd. Hur många som väntar på att få det är oklart. 

Dessa nästan 16 000 personer har ingen utbildning alls. Och följaktligen är det också bara 707 personer av dem som i dagsläget ens har ett jobb med subvention, förmodligen ett av de stöd som ger 100 % subvention, dvs Arbetsförmedlingen betalar hela summan för lönen, plus inte sällan extra bidrag för handledning.

Av de utomeuropeiska invandrare som fått ett jobb, även om det innebär att staten betalar allt, har 48 % gymnasieutbildning eller högre. Inte alls otippat (totalt 19 661 personer jobbar med stöd i den gruppen).

Men bara 3,6 % i gruppen med ingen utbildning har subventionerade jobb. 

Kollar man andelen totalt inskrivna har 4,4 % av de med ingen utbildning lyckats få ett jobb som har upp till 100 % av staten betald lön. 

Inte ens om staten betalar hela lönen vill folk anställa utomeuropeiska invandrare utan utbildning. 

Förutom analfabeterna/de utan utbildning alls har vi dessutom gruppen förgymnasial utbildning kortare än 9 år. 

Det finns 61 105 personer inskrivna på Arbetsförmedlingen som inte har ens nio års grundskola, det kan alltså handla om 2 år lika gärna och då Koranskola (inte helt ovanligt att lågtutbildade från Mellanöstern gått just detta). 

Bara 9 % i den här gruppen har lyckats få ett jobb där staten betalar upp till 100 % av lönesumman. 

Jag har begärt ut statistik för att hitta en referens till siffrorna och återkommer med historiska data på den här gruppen. 

Men hur har Centerpartiet och övriga partier som öppnar gränserna nu igen tänkt att dessa personer ska få jobb?

Bara att lära dessa personer att läsa är ett jätteprojekt då det handlar om vuxna och inte barn. 

16 000 personer är dessutom långt ifrån alla med den här utbildningsnivån, för sedan tillkommer alla som är föräldralediga samt de som lever på försörjningsstöd. 

Någon statlig myndighet borde verkligen undersöka hur stor gruppen utan utbildning samt analfabeter, är i Sverige, i hela samhället. Samt dela upp dem på ankomstår till Sverige så vi ser utvecklingen. 

För att sätta 16 000 personer i perspektiv – det bor 6 000 personer i Filipstad.

Det är med andra nästan tre fulla Filipstad med i princip analfabeter, eller folk som kan läsa en gatuskylt men har noll utbildning. 

Fokus måste vara att de först får läs- och skrivträning på sina modersmål. Därefter måste de jobba i någon form av statliga beredskapsjobb. Vi kan inte utbilda bort arbetslöshet i en grupp som inte har någon utbildning, det tar decennier. 

Och de är knappast anställningsbara på den privata eller ens den offentliga marknaden då 90 % av dem inte ens kan få ett upp till 100 % subventionerat jobb. 

Staten måste ta ansvar. Alla kan nämligen plocka skräp, sanera klotter, plantera skog och växter, kratta, sopa, städa etc.

Förslagsvis kan statligt ägda Samhall få i uppdrag att skapa beredskapsjobb åt alla dessa, där de för motsvarigheten av försörjningsstöd får jobba. Vägrar de får de inget bidrag, inte heller försörjningsstöd. 

Som för övrigt borde vara en statlig ersättning för alla invandrare men det har jag skrivit om i ett annat inlägg. Fika-bidraget måste upphöra och alla, även de som är oanställningsbara, måste göra rätt för sig för sitt uppehälle. Allt annat är oanständigt. Och orättvist. 

……………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 0762096244

 

0 kommentarer till Vad ska en analfabet jobba med?

 1. Hej,
  Min hustru arbetar som SFI lärare och gjort det i 15 år. Hon har genom åren haft tusentals elever från olika länder. De senaste åren har det huvudsakligen varit Syrianer. Hon brukar kommentera Stefan Löfwens uttalande att det var mestadels högutbildade som kom till Sverige via den stora flyktingvåge. Pyttsan, det var en ren lögn, medvetet eller omedvetet vet jag inte, men det är inte sant. Av de tusen syrianer hon haft som elever har en handfull varit akademiker. Dessa har också klarat utbildningen bra.

  Däremot har en stor del varit analfabeter. Hon har de senaste två åren haft klasser med enbart analfabeter. Säger sig själv att dessa, kvinnor till största delen, har det svårt att lära sig språket. Många har inte ens hållit i en penna. Dessa lär sig iregel inte så pass mycket att dom kan fortsätta inom SFI utan får sluta efter några år.

  Men alla dessa elever är ju registrerade att dom är analfabeter på skolan dom går. Därför borde det ju finnas uppgift på alla som är analfabeter. Det är ju AF som hänvisar samtliga till SFI och får allt underlag från skolan. Uppgifterna om analfabeter måste ju redan finnas men ingen verkar ha sammanställt detta. Detta borde ju ha gjorts av AF. U har ju inte AF de skarpaste knivarna i sin organisation så det kan ju ha shabblats bort. Varje SFI skola gör en kartläggning av varje elev för att se vilken utbildning dom skall ha.

  Att gå på vad som sagts omutbildning vid asylansökningen hos Invandrarverket vore heltokigt. Där uppger flyktingen bara vad han/hon tycker låter bra, utan krav på dokumentation, så det får man ta med ennypa salt.

  Hoppas detta hjälper dej något när du börjar rota mer om detta.

  Hälsningar
  Alf

 2. Det är märkligt att det finns tusentals journalister i Sverige men bara du som vågar ta upp bryr dig om alla de stora och viktiga frågorna. Jädrigt märkligt. Inte ens en politikerbroiler någonstans!

 3. Rebecca, jag skulle vilja att du kollade hur många pensionär vi fått in som flyktingar respektive anhörig invandrare, om du får tid

 4. Det finns inte en klar skiljevägg mellan de som kan läsa/skriva och de som inte kan.
  Det finns många som kan läsa., men inte förstår ett jota av innehållet. Inkluderar man denna grupp blir nog de icke-anställningsbarhet kanske 3 eller 4 gånger större.

 5. Jordbruk, skötsel av djur o grödor
  Många jordbruk läggs ner & för svenska ungdomar vill inte jobba 12-15 tim varje dag å ha skulder å staten har dåligt stöd , bönder vill kunna leva! Ett drägligt liv

  Analfabeterna, kostar mycket pengar
  Dom får ta över e starta jordbruk & stat kommun får till baka sina pengar
  Kameler oxar får gnu kängru etc
  Får importeras så att de som inte kan odla eller sköta kor har dessa djur att sköta om!

 6. Bra, Rebecca, men arbetsmarknaden för utomeuropeiska analfabeter finns ju redan; där de kom ifrån – och ofta “semestrar”.

  Sveriges ofantliga, pajaspolitiskt producerade, sociala och ekonomiska problem torde kunna lösas med en total genomgång av ALLA hitrestas möjligheter att återvända till områden där individer med deras förmågor, värderingar och beteenden är funktionella.

  Migrationsrevision och återvandringsbidrag är det enda svenska skattebetalare borde belastas med för hanteringen av dem.

 7. När jag läser rubriken:
  “Vad ska en analfabet jobba med?”
  ..då ställer jag mig genast frågan: Hur tänker våra politiker, och om..?
  Enbart de mest inskränkta och politiskt blinda tror väl att detta är fråga om “flyktingar”?
  Flyktingar flyr FRÅN ett land – inte TILL ett land..
  Har våra politiker aldrig varit på en industri och där talat med random person om detta? Borde vara obligatoriskt.
  En analfabet kan inte ens städa, kan man inte ens läsa skyltar etc är det ju rent livsfarligt att ens vistas i lokaler där mycket sker med automatik..
  Minns när jag läste vad en “lokal-etnisk-grupp-ledare” sade, “vi läser inte papper, vi överför information via “muntlig tradition”.
  Undrar varför?
  Eller, är kanske den politiska blindheten bara rent hyckleri och anpassning till Den Heliga Värdegrunden om allas lika värde?

 8. Rebecca, jag instämmer i nästan allt du skriver utom en sak:
  “Alla kan nämligen plocka skräp, sanera klotter, plantera skog och växter, kratta, sopa, städa etc.”
  Men det finns redan företag som gör sådana jobb. Ska dom konkurreras ut av statligt finansierad lågpriskonkurrens?
  För det är faktiskt det saken handlar om när Samhall ger sig ut på öppna marknaden och genom låga priser snor jobben från dom småföretagare som livnär sig på dessa jobb. Dvs från klottersanerare, skogsägare, trädgårdsmästare, städfirmor etc. Ska dom då bli arbetslösa istället? Jag har sett det hända så det är inget hittepå.
  Samhall må vara bra för individen men dom är definitivt inte bra för samhället.
  En lösning skulle kunna vara att man begränsar var Samhall får verka. Ett exempel kan vara att dom endast får jobba inom Landstingets lokaler. Då blir resten av marknaden “fredad” för statligt finansierad lågpriskonkurrens. Dom som idag jobbar inhyrda i dessa lokaler kommer att drabbas, det är inte bra men det slår i alla fall inte undan benen för allt och alla.

 9. I uppdrag gransknings Filipstadsreportage sade kommungubben rent ut vad jag länge misstänkt: asylanterna använder sina barn som en slags gisslan för att slippa ta anvisad sysselsättning och ändå tilltvinga sig försörjningsstödet. Som kommungubben sa, ”det går ju inte att låta barnen bli utan”.

  Vilket får mig att tänka på ryssen som flydde till Polen med sina två döttrar som hade tvångsplacerats i ett hvb-hem för att han saknade inkomst. Borde alltså gå att tillämpa på rent arbetsovilliga asylanter också, oerhört dyrt och tämligen hårt men vad göra? Några statuerade exempel kanske räcker?

 10. Men det flödar in folk med forskarutbildning, en resurs som Sverige har svårt att utnyttja, tro mig, jag är själv forskarutbildad och fick så många konstiga svar på mina jobbansökningar för 15 år sedan, dessutom är lönen inte i proportion till utbildningsnivån. Det ärett strukturellt problem i Sverige.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap