Studiefrämjandet ogillar fri debatt

Både yttrandefrihet och religionsfrihet är negativa friheter – det handlar om rätten att få tycka och säga vad man vill och tro på vad man vill utan att drabbas av repressalier. 

Men religionsfrihet skyddar även rätten att inte tro. 

Debattören Bassam al Bagdhaday startade Centrum för sekulär bildning för att han liksom många av oss fria debattörer ser det sekulära samhället hotas av folk som inte förstår att religionsfrihet är en negativ mänsklig rättighet utan kräver särbehandling och utökad plats för religionen i såväl det offentliga rummen som politik, skola etc. Institutioner som i vår sekulära demokrati är skyddade från religionens påverkan. 

Oftast är de drivande politiska islamister men i frågor som rör abort och samvetsfrihet förs debatten från kristna framför allt. 

Han inledde ett samarbete med Studiefrämjandet. 

Inte nog med att Studiefrämjandet påstår att en av våra främsta terrorforskare, som fått ett uppdrag av MSB, är rasist utan de tog sig sedan friheten att kräva att de skulle få boka föreläsare. 

Trots att Studiefrämjandet påstår att de är partipolitiskt obundna tar alltså detta 100 % av statliga bidrag finansierade folkbildningsförbund politisk ställning emot yttrandefrihet, sekularism och inte minst för islamism, genom att de kallar Magnus Norell rasist. Vilket islamisterna försökt sätta bilden av. 

Samma Magnus Norell som islamisterna i Ibn Rushd försökte få avbokad som föreläsare i Umeå.

Man undrar ju om Ibn Rushd utövat påtryckningar även på Studiefrämjandet?

Samtidigt har förbundet inga problem med att erbjuda kurser som rakt igenom är politiska. 

De samarbetar med den politiska lobbyorganisationen Make Eqaul (tidigare Fatta) till exempel, som driver frågor om feminism, toxisk maskulinitet men också saker som inte har något med könsfrågor att göra. Som kravet att förbjuda högerextrema organisationer. Men de driver inte att hotet från just militanta islamister ska tas på allvar.

De samarbetar också med #jagärhär som vägrar att hjälpa folk som är höger som attackeras online och som regelmässigt blockar och slänger ut alla som står till höger om Miljöpartiet.

Märkligt att Studiefrämjandet samarbetar med en organisationer med ett sådan ensidigt perspektiv, eller hur?

Andra av deras samarbeten är Jordens Vänner och Naturskyddsföreningen, som är mycket politiska och den senare har supernära band med Miljöpartiet. De personliga kopplingarna är många och folk går ut och in mellan föreningen och politiken. 

Hur kan Studiefrämjandet hävda att dessa kurser är opolitiska?

En föreläsning om ett samhälle utan tillväxt eller om att sluta flyga för att flyget är dåligt?

Förbundschefen Gustav Öhrn har inga problem att uttrycka sig politiskt i laddade frågor trots att han hävdar att han inte är intresserad av politik. Agenda 2030 startades av första regeringen Löfven efter krav av Miljöpartiet och de rekryterade sedan sin polare Svante Axelsson från Naturskyddsföreningen 

2016 fick Studiefrämjandet över 450 miljoner kronor av dina och mina skattepengar för att bedriva sin verksamhet. 

Då kan man ställa andra krav på dem än privata aktörer att värna yttrandefrihet och inte ta politisk ställning men icke. 

De använder istället sina pengar åt att erbjuda klimataktivister och rättighetsrörelser, i allra högsta grad politiska organisationer plattform men gud förbjuda att någon vill diskutera krocken mellan yttrandefrihet och religionsfrihet i deras lokaler.

Eller värna bildning, upplysningens ideal och det sekulära samhället. 

Alla är inte välkomna visar det sig. 

Man är bara välkommen till Studiefrämjandet om man har rätt sorts åsikter. 

Som att vita män är roten till allt ont, män i allmänhet faktiskt, flyga och tillväxt är dåligt och något vi klarar oss utan eller att de enda hotet i Sverige finns i högerextrema rörelser och lyfter man hotet från islamisterna är man rasist. 

……………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 0762096244 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!