Statuera exempel som påverkanskampanj


Jag har tidigare skrivit om sådana här kampanjer, när en person låtsas vara intresserad av ett jobb för att sedan, om man nekas, använda detta som hävstång i opinionsbildning. Kvinnan i hijab som sökte jobb på SAS trots att det var tydligt att man måste ha företagets uniform utan individuell anpassning av religiös eller politisk klädsel till exempel. 

Nu har döva Laith Fathulla stämt Region Stockholm för att han som döv inte kallades till intervju för ett jobb som receptionist. 

I platsannonsen stod det klart och tydligt att man måste kunna kommunicera via telefon. För även om receptionistjobbet var på en tolkcentral är ju inte alla man har kontakt med i en reception döva, tvärtom är de som ringer in inte det. 


Han blev inte kallad till intervju och blev då så kränkt att han valde att stämma företaget. Eller? Var det så det gick till? Om man tittar närmare på vem han är visar sig en annan bild. 

Laith Fathulla har en bachelor från det enda dövuniversitetet i världen och jobbar som Digital Markering manager på Riksteatern. 


Han intervjuades den 9 maj 2018 av SVT om att han “inte ens blivit kallad på intervju” för jobbet som receptionist. Då hade han redan arbetat på Riksteatern över en månad. 

Han hävdar att det är för att han är döv och inte kan ta telefonen men faktum är att just receptionist är ett rätt svårt jobb att rekrytera för då för överkvalificerade personer, som vill ha in en fot, snabbt sedan går vidare. Behöver man en receptionist behöver man ha någon som inte har så hög utbildning rent krasst, annars är risken att man måste rekrytera snart igen. 

Laith är med sin kandidatexamen givetvis överkvalificerad och det jobb han fick internt via befintligt jobb som Digital Markering Manager visar ju det. 

Längre ner i artikeln kan man också få bilden av att det handlar om något annat än att han var sugen på att jobba i en reception. 

“Han hoppas att hans fall kan leda till att döva kan söka och få jobb i den offentliga sektorn, som ju ska vara en förebild när det gäller rekrytering av personer med funktionsvariation.”

För vid den här tidpunkten var Laith ordförande för Sveriges Dövas Ungdomsförbund (SDUF). Och han hade i två år redan jobba aktivt med just opinionsbildning för dövas rättigheter. Faktum är att han under många år varit mycket aktiv i olika organiationer, framför inom döva.

Han har regelbundet åkt till Almedalen för att just bedriva lobbying, även i juli 2018 då han jobbade för Riksteatern. 

Tittar man på hans Facebook-flöde ser man att Sveriges Dövas Riksförbund länge drivit kampanj just mot tolkcentraler.

I maj 2018 skrev Sverige Dövas Riksförbund följande:

“Våra mänskliga rättigheter kränks varje dag av våra egna tolkcentraler”

 

Som av en slump korrelerar kampanjen mot tolkcentraler med att Laith trots att han är högskoleutbildad och jobbade på Riksteatern, sökte ett jobb som receptionist på en tolkcentral.

I oktober 2018 lämnade Laith posten som ordförande för SDUF.

 

Men hans engagemang består, enligt hans eget Facebookflöde.

 

Fler belägg för att stämningen är opinionsbildning hittar man i följande FB-status från december 2018:

“….men för mig och oss som tillhör minoritetsgrupp är kampen våra vardagar”.

Han syns teckna ofta i sitt flöde på olika små filmer och verkar allmänt vara en duktig opinionsbildare och kommunikatör så frågan varför han skulle nöja sig med att sitta i en reception blir allt större ju mer man kollar hans flöde.

Och han älskar sitt jobb. 

Han är också politiskt intresserad och markerar tydligt att han inte gillar moderater, vilket förmodligen beror på att han och hans föräldrar röstade på Feministiskt Initiativ i valet 2018.

 

Kanske dags att påminna om vem som styr Region Stockholm idag?

Moderaterna, som är största parti och styr ihop med Alliansen. 

Jag ser inte en kränkt döv person som ville bli receptionist på en tolkcentral men diskriminerades. För att annonsen krävde att man kan prata i telefonen, ett normalt krav för en receptionist. 

Jag ser en person som sökte ett jobb han är överkvalificerad för, när han var ordförande för Sveriges Dövas Ungdomsförbund samtidigt som de och moderföreningen drev en kampanj just mot tolkcentraler. 

Ett led i en kampanj mot tolkcentraler i syfte att bilda opinion. Inget annat. 

Jag hoppas verkligen att Arbetsdomstolen dömer till deras nackdel. PR- mässigt har de redan uppnått syftet med kampanjen. Unionen tjänar också PR-poäng på kampanjen så win win. 

Men vi kan inte ha ett läge där företag inte ens få kräva helt för tjänsten normala saker. 

Eller ska folk i rullstol kunna stämma arboristföretag och sotarfirmor för att de inte får jobb? Stumma stämma guideföretag? Blinda för att de inte kallas till intervju som lastbilschaufför?

Det finns gott om jobb för en döv person. Det har Laith redan visat. Man kan till exempel jobba med opinionsbildning och kommunikation. 

……………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 0762096244 

 

0 kommentarer till Statuera exempel som påverkanskampanj

  1. Hej
    Bra skrivet men din Svenska börjar likna invandrarsvenska eller är det något system du använder som gör språket ogrammatikaliskt? Har sett det i många av dina inlägg.
    Mvh Anna Lallerstedt

  2. Varför har du underlåtit att påtala att tjänsten som söktes var som receptionist på en TOLKCENTRAL som tar emot förfrågningar av personer som i likhet med Laith är döva och därför kommunicerar via textelefoni och bildtelefon. Kan hans arbetsgivare visa att hörsel och att prata i telefon är viktigt så kommer de inte dömas för diskriminering. Det hela är inte konstigare än att det vore bra att arbetsgivare slutade kräva att sökanden till tjänst ska ha körkort när tjänsten inte innefattar någon som helst syssla som har med förmåga att köra bil att göra. Är det en orimlig önskan? Självfallet inte- däremot orimligt att du använder din plattform för att sprida okunnigheter av detta slag. En döv receptionist på en tolkcentral som tar emot beställningar från döva om tolk är inte märkligt. Däremot är det märkligt att se hur provocerad du blir av tanken.

  3. Eller en babblande idiot som statsminister?
    Nä där verkar det inte finnas några krav och alltså ingen diskriminering…

  4. Eller så är det fullt rimligt att en arbetsplats som har så stor inverkan i dövas liv kan anpassa sig några tum för att skapa jobb. Obehagligt hur du gräver i någons liv för att samla poäng. En arbetsplats i en offentlig sektor vägrade ha en person hos oss bara på grund av en funktionsvariation. Det är vad vi ska fokusera på och inte ifall en enskild individ är överkvalificerad eller inte. Strukturell fel om du förstår begreppets betydelse? Annars, googla. Det verkar du vara bra på 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap