Våld och invandring

Filipstad är kommunen på allas läppar efter deras nödrop och sedan Uppdrag Granskning. Kommunen tog emot en stor andel utlandsfödda givet befolkningsmängd och är nu nära ruinens brant då andelen som inte jobbar har ökat explosionsartat medan utflyttningen av de som gör inte avtagit utan ökar. 

Men med ökningen av utlandsfödda ökade också våldsbrotten i Filipstad. 

Newsworthy är för övrigt en bra sajt för statistik och drivs av journalister, där kan man söka på vilka orter som helst. 

Jag ville kolla om det fanns fler kommuner, som både larmat om ekonomisk kris på grund av utlandsfödda och ökningen av dessa, och som samtidigt fått ökat antal våldsbrott. 

Högsby kommun är en av de kommuner som tog emot flest utlandsfödda givet folkmängd. Det centerpartistiska kommunalrådet ville inte höra talas om ekonomiska problem och utflyttning för ett par år sedan. De fick ju statsbidrag. 

 

Nu har verkligheten kommit ikapp och hon medger att kommunen är i ekonomisk kris. Jag vet inte vad det är med kommunalråd, kan de inte räkna? Givetvis är ett tillfälligt stöd av staten just ett tillfälligt, som alltså inte kan beräknas försörja kommunen längre än de år den garanteras. 

Våldsbrottens utveckling är tyvärr lika som Filipstad – det har gått upp rejält och Högsby toppar nu Kalmar läns statistik. 


Östra Göinge heter den kommun i Skåne som tog emot flest antal flyktingar givet sin befolkningsmängd. 

Samma utveckling där som i Filipstad och Högsby – våldsbrotten har ökat radikalt. 

Mitt sista exempel är Gullspång, som också är en kommun som givet befolkningsmängden tagit emot många utlandsfödda. De har drygt 5 000 invånare, och 800 av dem är utlandsfödda. 

 

Även de vittnar nu om stora ekonomiska underskott. 

 

Och även här har det varit en stor ökningar av antal våldsbrott. 

 

 

Det som av kommunalråd utmålades som en ekonomisk vinst, på grund av de tillfälliga statsbidragen, har alltså snabbt förvandlats till både en ekonomisk kris men också en kris för tryggheten på orterna. 

Problemen som migrationskrisen och integrationskrisen för med sig verkar vi tyvärr inte sett ens början på. 

……………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 0762096244 

 

 

 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!