Den dumma vapendebatten

En av många i Sverige, skulle jag säga. Nästan alla debatter är dumma. Men när det pågår någon slags faktaförfalskning av regeringen är det nog. 

För politikerna låtsas som att begränsningar av legala vapen, som jaktvapen och sportskyttevapen, kommer att lösa hela problemet med skjutningarna.

Oskar Magnusson, som är Mikael Dambergs Twitter-torped i sporten ”sätta bilden” illustrerar kampanjen perfekt. 

Den sista tweeten är härlig i sin relativisering och totala halmgubbe dessutom – kvinnor som dödas i Sverige mördas av sina pojkvänner/makar och då inte med illegala pistoler. Det har liksom ingenting med debatten att göra.  

För parallellt med att påstå att begränsa alla legala vapen kommer göra någon som helst skillnad för våldet vill de sätta bilden att ingenting är onormalt.

Våldet ska tonas ner, både av regeringen själva, ledande andra socialdemokrater och genom att instruera myndigheter, som Brå. Det är inte alls värre än förut. 

Ständigt återkomma man till 1990-talet. Det var mycket värre då. Det ingen någonsin talar om i samband med detta är varför. Varför såg det ut så här i statistiken på 1990-talet? Diagrammet hämtad från en annan rapport från just Brå. 

För tidigt 90-talet härjade ett annat gängkrig – det mellan MC-gängen. Det var ett reellt problem flera år då och därför gick statistiken upp. 

Efter intensiva insatser från polisen kunde man till slut stoppa gängkriget, många av dem hamnade i fängelse. Ni kan själva se hur statistiken gick ner på normala nivåer 1995. 

Enligt tidigare rapporter från Brå såg det dödliga våldet med skjutvapen, exklusive MC-gängkriget ut på följande sätt – ett par fyllon eller knarkare sitter i ett hus på landet, det blir bråk och någon hämtar jaktvapen och skjuter. Största risken att själv bli skjuten var alltså om du själv var missbrukare och deltog på sådana ”fester”. Ett och annat vådaskott med jaktvapen hände också. 

Idag ser våldet helt annorlunda ut – det är uteslutande illegala handeldvapen och automatvapen som används. Noterade ni ordet illegala? Det är det ordet Oskar Magnusson och resten av sossarna vägrar att läsa, de har en unison blind fläck på sina näthinnor. 

Men det finns en sak till som alla dessa relativister har gemensamt – de vill förvilla med statistik. 

Därför pratar de gärna om dödligt våld. Inte dödligt våld med skjutvapen. Diagrammet jag postade ovan är just det, en bild på det totala dödliga våldet. 

I Brå-rapporten om skjutningar kan man se hur det dödliga våldet med skjutvapen förändrats – idag är 53 % av det just kriminella konflikter (i början av 90-talet var det 21 %). En mer än fördubbling alltså. 

Glädjande kan se att man inte använder skjutvapen i familj- och partnervåld i alls lika stor utsträckning samt att spontana dispyterna minskat rejält. 

Våldet har ändrat karaktär, och det kriminella våldet sker på öppen plats med risk för skador på oskyldiga. Vi har förutom kvinnan med barnet, som avrättades, haft flera fall av personer som skjutits som inte varit måltavlan. 

Men det är inte bara det dödliga våldet som är intressant för vi har bra sjukvård som räddar fler än tidigare. Utan statistik på de som utsatts för skjutningar men överlevt blir siffran trubbig.

Enligt Brå har detta också ökat. 

Skjutvapenvåld mot män i åldrarna 15-29 har enligt Brå legat betydligt högre i antal offer per 100 000 invånare än i många Europeiska länder (se sid 14 och 15 i rapporten från Brå).

Vapnen som används är inte jaktvapen. Det är uteslutande illegala vapen. 

Värst är det i Stockholm, Göteborg och inte minst Malmö. 

Men Sveriges främsta bidragstagare, som lever loppan på andra kommuners pengar, ryter ifrån. 

Man kan verkligen säga att Malmö tar skjutningar på allvar. I april lanserade de Sluta Skjut-projektet. Rekommenderar särskilt filmen, som bara är ljudupptagning för att de inte vill avslöja vilka som deltar.

Visst blir man nyfiken vilka som frivilligt kommer på möte med kommunen där de ska hålla en föreläsning om att det är dumt att skjuta?

Jag menar, vem vill inte sluta skjuta när man presenterar en sådan fin logga?

Sverige är verkligen inget land för vuxna. 

 

……………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 0762096244 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!