(S)wedbank

Jaha. Då är numera även Swedbank en sossebank. För räkna med fler sosserekryteringar. 

Först ville Göran Persson ta över ordförandeklubban, och såg till så att det blev. Tro inget annat än att idén kommer från Persson själv. Han är en mästare på spelet och han hade en kompis i valberedningen: Jens Henriksson. 

Han är lojal Göran Persson sedan länge.

Först jobbade han åt Erik Åsbrink, sedan Göran Persson själv och därefter Bosse Ringholm. 


Men karriären i sossarna inleddes tidigt, som uppväxt med radikala vänsteraktivister till föräldrar var ett steg till höger att gå med i Socialdemokraterna.

Han tog över ordförandeklubban för S-studenter i Lund efter Morgan Johansson. 

Redan 1994, när Göran Persson blev finansminister, började han jobba för sossarna i regeringen. Och det gjorde han i 12 år, de sista fyra åren som Per Nuders statssekreterare. 

Han pluggade på Handelshögskolan samtidigt med Anders Borg så när Sverige skulle utse en representant till IMF ringde han Henriksson, som började jobbet 2008. Även om han hävdade att han rankats högst i rekryteringen och inte fick en personlig tjänst av sin kompis Borg. 

2010 var han en het kandidat innan valet att få det åtråvärda finansministerjobbet, men vi vet som bekant att Mona Sahlin inte blev statsminister tack och lov. 

I maj 2013 utsågs han att efterträda Anders Sundström som VD för Folksam, ett jobb bara Socialdemokrater får.  

Han blev sedan medlem i valberedningen för Swedbank, som föreslog Göran Persson som ny styrelseordförande. Henriksson var såklart mest drivande för att de skulle välja Persson.

Som jag skrev kan Göran Persson det här spelet. Med sin tidigare närmaste man Henriksson i valberedningen för ny ordförande för Swedbank passade Persson på när det stormade och fick in sitt namn i processen, genom kompisen Jens. Som också lyckades få hans namn överst på listan, eftersom han har decennier lång erfarenhet av förhandling och politiskt spel givetvis. 

Persson valdes den 19 juni 2019 till ny ordförande för Swedbank. 

 


Det är styrelsen som utser VD och är dennes chef så arbetet med att ersätta sparkade Birgitte Bonnesen inleddes säkert direkt när Persson tillträtt.

Och jobbet gick till samme person som föreslagit Persson till ordförande – Jens Henriksson. 

Först bearbetade Henriksson valberedningen för att få in Persson och sedan återgäldade han tjänsten genom att bearbeta styrelsen för att få Henriksson vald. Ett perfekt sosse-hat-trick (som ska vara tre, jag vet men vi får väl vänta och se om det kommer en tredje.)

Utan någon erfarenhet att leda en bank ska han nu försöka ta sig an jätteuppdraget att bygga upp bankens förtroende igen. 

Han har dock det vikigaste – han är Socialdemokrat och lojal med ordförande Persson.

För arbetarrörelsens fokus att göra Swedbank till sin bank och förtrogna, det började redan tidigare. Socialdemokraterna bytte bank i november 2017.

Samtidigt bytte LO och flera LO-fack bank från Nordea till just Swedbank. Artikeln är från 25 januari 2018.  

Faktum är att samtliga fackförbund inom LO nu har Swedbank. 

Det handlar om miljarder. Många miljarder. IF Metall är dessutom aktieägare och äger 66 000 A-aktier. 

I sig inga konstigheter då Swedbank är en vanlig placering men jag tyckte ändå att det skulle nämnas i sammanhanget. 

Arbetarrörelsens bolag Folksam är redan sedan tidigare den näst största ägaren i Swedbank med 80 miljoner A-aktier. I Folksam styr av tradition alltid sossar. 

 

Deras förra bank Nordea, tidigare Nordbanken, tidigare PK-banken var en statlig affärsbank. Redan på 1920 la Socialdemokraterna förslag på att starta en affärsbank. 

PK-banken startades 1974, av Socialdemokraterna, som sedermera blev Nordea. Men relationen Nordea och Arbetarrörelsen är nu slut, och S och LO bestämde sig för att ta så mycket makt de kunde över en annan bank – Swedbank. 

Det är nu fulländat. 

Eller vi får väl se. VD utse själv vilka han vill jobba med. Jag skulle inte bli förvånad om fler partitrogna, och Persson-lojala, börjar jobba på Swedbank nu på höga positioner. 

This is how they roll. 

……………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 0762096244 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!