Sparken i hederns namn

Det har aldrig hänt att jag försvarat en vänsterpartist. Det är ett extremt parti som inte borde få vara med i finrummen utan isoleras. 

Men idag händer det.

För igår uteslöt de Amineh Kakabaveh, en av våra största kämpar mot hedersförtryck och den enda rösten från vänster som hörs, vid sidan om Nalin Pekgul. 

Hon fick igår veta, via medier, att hon uteslutits. Partisekreterare skyller på att hon spridit ”fejk news”


I Studio Ett sa partisekreterare Aron Etzler att Kakabaveh ”kränkt en religion” (lyssnar på klippet, ca 17.10 in i sändningen) Det vill säga begått hädelse.

Jag kollade därför upp en del andra fall med övertramp och då Vänsterpartiet haft solklara fall för uteslutning.

Här är vad jag hittade:

 • Före detta partiledare Lars Ohly sextrakasserade folk, i trettio år har anklagelserna varit kända. Han blev partiledare, en av de utsatta kvinnorna tvingades till ”parterapi” med Ohly. Han blev inte utesluten, han fick bara tillträdesförbud till arrangemang hösten 2017 när #metoo härjade. Det såg väl dåligt ut. 

Han har även beskyllts för antisemitism av SKMA. 

 • 2004 anklagades politikern och ordföranden i Kortedala stadsdelsnämnd i Göteborg för sexuella trakasserier och förnekade inte händelserna vid konfrontation. och blev av med sina uppdrag. Han blev inte utesluten. 

Artikeln låg uppe tio dagar, sedan plockade partistyrelsen ner den, vilket föranledde att distriktsstyrelsen kritiserade partiet för toppstyrning. Artikeln ersattes sedan av en som påstod att det finns hemliga koncentrationsläger dit personer kan förhöras av kontrollorgan anställda av storfinansen. 

 • 2004 startade före detta viceordförande för partiet Johan Lönnroth föreningen Vägval Vänster, för ”förnyelse”. Partiet hotade med uteslutning men han fick stanna kvar. Starta konkurrerande partier är alltså okej.

 • 2013 mordhotade Ung Vänsters ordförande i Kalmar och lokalpolitikern David Jonsson Jimme Åkesson på Twitter. Han blev inte heller utesluten utan blev av med politiska uppdragen men försvarades samtidigt med att det ”var humoristiskt skrivet”. 

 • Simon Fors, vänsterpartist från Pajala, och landstingspolitiker i Norrbotten twittrade också saker utan att uteslutas. Som att journalisten Per Gudmundsson borde skjutas (2012), vilket han polisanmäldes för. 

 

 • Suppleanten i partistyrelsen och lokalpolitikern i Umeå Peter Möller riskerade uteslutning 2015 för att han förespråkade revolution och gick med föreningen Revolution. Inte heller han blev utesluten trots att Revolution av partiet ansågs vara ett konkurrerande parti. 

Den 1 maj 2017 talade han för revolution för 1000 åhörare i Umeå, som representant för sitt nya parti. Han har förmodligen gått ur Vänsterpartiet själv då jag inte hittar honom. 

 • En Vänsterpartist i Stockholm stad utreddes 2015 för sexuella trakasserier men fick jobba kvar. Metoo-hösten kom nya anklagelser och ny utredning. Ingen uteslutning. I det feministiska partiet V är nämligen att sextrakassera kollegor okej. 

 

Det krävs med andra otroligt mycket för att man ska bli utesluten. Allt detta är okej för att vara med, och även representera Vänsterpartiet:

 • Antisemitism – okej
 • Hota att mörda journalister – okej
 • Hota att mörda politiker – okej
 • Starta nya partier – okej
 • Engagera sig i konkurrerande partier – okej
 • Sextrakassera folk – okej
 • Försvara våld – okej

Det enda som inte är okej är att vara porrskådis.

Och som Markus Allard, både försvara Revolutionära fronten och kritisera partiet. Då åker man också ut. 

Är man ett parti som slussar miljoner till revolutionärer, där man fortfarande har aktiva kommunister samt en partiledare som inte bara gick med i partiet när man myste med diktaturer och var kommunister utan själv myst med föreningar kopplade till palestinska terrorister i Sverige antar jag att anything goes. 

Men kämpa mot hedersförtryck, det är inte okej. 

Notera att alla personer som betett så där illa utan att uteslutas är män dessutom.

Det ska dessutom inte uteslutas att det även är ett problem för Jonas Sjöstedt att de, som vägrat befatta sig med hedersfrågan ända fram till nyligen och kallat allt sådant rasistiskt, nu av populistiska skäl bestämt sig för att försöka profilera sig i just den, råkar ha en annan person som är så hårt profilerad. Lättast att bli av med henne om Sjöstedt ska kunna blir ”den store hedersförtryckkämpen” från Vänsterpartiet. 

Vänsterpartiet hävdar att Amineh Kakabaveh brutit mot stadgarna. Låt oss kolla vad stadgarna om uteslutning säger först. 

”Medlem som uppträder mot partiets program, bryter mot stadgarna, tillhör konkurrerande politiskt parti eller på annat sätt allvarligt skadar partiet kan uteslutas”.

Ingenstans i stadgarna står något om ”fejk news” förresten.

Då borde partiet avskaffas för det är ju det kommunister och socialister gör, hela deras partiprogram bygger på fejk news. 

Att inte gå på riksdagsmöten är inte ett brott mot stadgarna, det står ingenstans och måste betraktas som något för riksdagsgruppen att hantera, inte partiet. Då kvarstår enda tolkningen – att kritisera hedersförtryck är det som är brottet. 

Ergo, Vänsterpartiet tycker hedersförtryck är okej. Annars hade inte Kakabaveh brutit mot partiets program. 

Eller är det partistyrelsen som bryter mot stadgarna kanske?

För här står det svart på vitt att ”partiets medlemmar har ett gemensamt ansvar för säkerställande av en fri debatt där alla bemöts med respekt och tolerans”.

Sedan står det något mer intressant: beslut om uteslutning fattas av partistyrelsen efter det att berörd medlem och dennes partiförening och distrikts getts möjlighet att yttra sig.

Amineh Kakabaveh säger att ingen pratat med henne ens. Enligt stadgarna ska partistyrelsen ge henne chansen att yttra sig, alltså är det de som ska bevisa att hon fått chans att yttra sig. Annars borde uteslutningen vara ogiltig. 

 

Men det är som i alla partier kongressen som är högst beslutande organ.

De som vill att Kakabaveh ska vara kvar i partiet har därför en chans – yrka att uteslutningen ska upphävas på nästa kongress. Då måste kongressen rösta. 

Vänsterpartiet har kongress 2020, det vill säga nästa år. De som tycker behandlingen av Kakabaveh är fel borde skaffa sig så många röster inför kongressen att  när man väcker ett yrkande om upphävning så vinner de.

Då har partistyrelsen inget annat val än att släppa tillbaka henne in, om hon fortfarande vill vara med det vill säga. 

Oavsett vore det en markering från Vänsterpartiets ombud mot partistyrelsen att genomföra detta, en ”feministisk” partiledning som accepterar alla möjliga övertramp av män inklusive sexuella trakasserier men inte pallar starka kvinnor. 

 

……………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 0762096244 

 

 

 

 

 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!