Fd LO-medarbetare och vänsteraktivist bakom knark-drevet

Saker är sällan en slump, det är den viktigaste erfarenheten av mitt jobb som är inne på sitt femte år. 

Varför Stefan Löfven gick ut och babblade om knarkandet i Danderyd är lite oklart. Kanske för att de lanserade någon slags strategi mot droger samtidigt eller så var det ett helt vanligt utspel för att ta bort fokus från budgetförhandlingarna som pågår. Eller så handlar det om att försöka dra igång en klassretorik. 

Men vi vet att han använde information från 2018. Då skrev SVT om en liten studie Brå gjort och de ägnade sedan ett flertal artiklar åt att sätta bilden att Danderyd var ett knark-problem.  Den första artikeln i artikelserien publicerades den 7 mars 2018, valåret. 

Då var rubriken ”Ungdomar i rikare stadsdelar misstänks sällan för narkotikabruk”. 

Tesen artikeln driver är att polisen på något sätt skulle låta bli rikare ungdomar men så är det givetvis inte. De ungdomar med pengar som tar droger gör det garanterat på ett sådant sätt att det märks mindre och därmed inte drar till sig polisens uppmärksamhet. Att insinuera att polisen skulle klassmarkera fattiga ungdomar är bara trams. De åker fast oftare för att de tar droger mer öppet givetvis. 

Det står längst ner i artikeln att uppgifterna bygger på en pytteliten undersökning av ungdomar födda 1997-1998 och att den dessutom har kompletterats med enkätsvar. 

Den artikeln kompletterades på SVT med ytterligare en artikel samma dag, och sedan en rad på samma tema, av samma journalist – Bilbo Göransson. 

7 mars: Droganvändaren Peter: Inte mitt fel att knarkgängen växer

Här nämns Danderyd första gången, i meningen ”det är ungefär sju gånger vanligare att Danderyds gymnasieelever tagit droger senaste månaden jämfört med Södertälje”

Jag kollade på enkäten. Och där framgår tydligt att Nynäshamn har lika stor droganvändning, ett området som inte på något sätt är ett överklassområde. Kommunen är en klassisk sosse-kommun faktiskt. 

Varför SVT valde att lyfta fram Danderyd är solklart – man ville hänga ut en rik kommun, styrd av Moderater istället för en typisk medelklassort som styrts av sossar i åratal. 

De påstår i artikeln också att det är sju gånger vanligare än i Södertälje. Tja, bland flickor. Bland pojkar är det bara 2,5 gånger vanligare. Man ville heller inte ta Botkyrka som exempel, som har många invandare och lägre inkomst för där skiljer det bara 1,5 gånger. ¨

SVT-grävet fortsatte under mars månad. Och Danderyd singlas ut i varje artikel. Inte Nynäshamn eller Solna, som också låg högt. 

27 mars: Danderydseleverna: Ecstasy och kokain är väldigt vanligt här.

27 mars: Lista: Så många unga har testat droger i din stadsdel

28 mars: Langaren: Utan innerstan skulle jag aldrig gå runt.

”Allt från 16-åringar i Danderyd till framgångsrika företagare i innerstan”.

29 mars: Polisen anklagas för diskriminering om narkotikabrott.

Även här används just Danderyd som referens nummer ett. 

Man får nästan intrycket att SVT-reporterns huvudsakliga syfte inte är drogerna utan att kampanja mot just Danderyd. Och han lyckades, för statsministern har nu använt bland annat detta som något slags bevis.

Vem är då denne Bilbo Göransson?

En vänsteraktivist såklart. 

Han var som 22-åring ansvarig för ungdomsverksamheten på LO-fackförbundet Kommunal, när han riskerade uteslutning för att han använt förbundets resurser för att göra reklam för en demonstration de avböjt att medverka i på grund av vilka som arrangerade. 

Demonstrationen var 2007 och mot den nya borgerliga regeringen. Gissningsvis ville inte Kommunal associeras med revolutionära kommunister, som arrangerade. 

Bilbos eget parti Rättvisepartiet Socialisterna hade till och med ett upprop mot att han hotades av uteslutning. 

Han fick heller varken sparken eller uteslöts utan gjorde istället karriär för tre år senare publicerades en artikel där ombudsman Bilbo Göransson mobiliserade för en kampanj mot bemanningsföretag, som arbetarrörelsen alltid hatat. 

Aktivismen fortsatte för 2011 stod han på en demonstration och krävde att arbetarrörelsen borde ockupera ”Sergels torg och hela stan” i ett Youtubeklipp. 

Han var var fortfarande ombudsman 2013 och var då delaktig i Carema-drevet, som byggde på att Dagens Nyheter hittade på olika saker, vilket bevisats gång efter gång utan att de någonsin tagit ansvar. 


Men barnskötare och sedermera fackliga karriäristen Bilbo Göransson bestämde sig 2016 för att sadla om till skribent så våren 2016 började han praktisera på Dalademokraten.

Där fick har som reporter skriva ”nyheter” under några månader för de artiklarna han skrivit är rakt igenom vinklade för bland annat fackets fördel. 

Sedan beslutar han sig för att börja plugga och valde då Södertörns högskola, där han bland annat deltog i KTH:s hackaton 2017 om näthat. 

Hans idé var ett slags Wikipedia för journalister för att granska media. Ironiskt nog är ju just den här artikeln en sådan granskning, av media och av vem som skrivit vad, varför och vilka källor som använts. 

Bilbo vann inte tävlingen. Men han fick träffa Peter Wolodarski och Cilla Benkö. 


Vi vet redan att Bilbo har ett särskilt intresse för förorter så därför kommer det inte som en överraskning att hans uppsats handlade just om det. 

”Forskningen har bedömt journalistiken har bedömts som oförmögen att gestalta förorten på ett adekvat sätt”.


Och det lönade sig ju för han landade ett jobb på statliga TV-bolaget SVT och hans medförfattare Ellinor Knoxborn på statlig radio Sverige Radio.

På SVT Nyheter fortsatte Bilbo sin aktivism för bara genom att läsa de ämnen han bevakat och de rubriker han satt (ja, journalister sätter sina egna rubriker, det är en gammal myt att de inte gör det. Däremot sätter debattartikelförfattare inte sina rubriker.) ser man snabbt mönstret.

Ni hittar artiklarna här, här, här, härhär och här. Det är ett urval, det finns många fler exempel. 

Numera arbetar Bilbo Göransson på P4 Uppland, där han inte verkar ges lika stort utrymme för aktivismen ännu i alla fall. 

Så här är det gång på gång när man granskar SVT och SR – de anställer vänsteraktivister och låter dem sedan bedriva kampanj i sina kanaler. 

Nu har detta lett till att vänsterregeringen med sina vänsterstödhjul fått till en debatt som osakligt målat ut Danderyd som ett knarkhål, och som grundar sig just i denna vänsteraktivists artiklar på SVT våren 2018. 

Den fd LO-medarbetaren och engagerade vänsteraktivisten skrev en serie artiklar som pekade ut just moderatstyrda Danderyd som problem nummer ett när det gäller knark.

Trots att enkäten han stödde det på visar att Nynäshamn har exakt lika stor andel. 

För att SVT-reporten privat hatar moderater. 

Och ett år senare använder landets statsminister bland annat detta som underlag för att i sin tur peka ut just Danderyd som problem nummer ett när det gäller knark. 

Det fanns ingen grund i det då och det finns ingen grund i det idag heller. Allt är en kampanj. 

Pinsamt SVT. Igen. Och igen och igen. 

……………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 0762096244 

 

 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!