Så skapas en pamp

Jag har skrivit en bok om pampar, den är sen men den kommer ut inom kort. I boken går jag igenom pampens historia från 1970-talet och framåt, de flesta pamparna kommer från LO och arbetarrörelsen helt enkelt för att det är där de absolut flesta pamparna funnits. 

Och om ni trodde att pampen var ett historiskt fenomen tror ni fel – det finns flest pampar i avsnittet 2010-talet. Därför är det intressant att de hur en pamp blir till, i realtid. 

Får jag presentera Philip Botström?

Nuvarande SSU-ordförande som på ett helt makalöst sätt visar oss hur en nutida pamp blir till, helt frivilligt. 

Botström blev förmodligen mest känd för allmänheten när han 2017 valde att åka taxi hela vägen från Sälen och konferensen Folk & Försvar hem till Stockholm. Och lät förbundet betala. 

Han påstod att han blev tvungen att ta taxi för att vara med på ett möte dagen efter klockan 9, men han deltog sedan aldrig på mötet. 

Då var Botström 26 år gammal och hade varit SSU-ordförande i 1,5 år. Efter kritiken valde Botström att betala taxiresan privat. 

Kritiken som var då tänker kanske en vanlig människa borde gjort att herr SSU-ordförande fick sig en läxa. Men icke. För i Maktpartiet är detta inte något negativt direkt, det är bara tecken på framgång. 

Året efter taxiresan var det val och Botström valde att ställa upp som riksdagskandidat, precis som hans ungdomsförbundskollegor Joar Forsell för Folkpartiet och Magnus Ek från Centerpartiet (båda kom in). 

Margot Wallström är från samma distrikt som Botström, Värmland, så han ringde sin kompis och bad henne hjälpa honom i personvalskampanjen. Han hamnade nämligen inte på valbar plats när listorna sattes. 

Landets utrikesminister valde då att öppet stödja Botströms kampanj och var bland annat med på hans valaffischer.  I strid med distriktet, som ju valt andra namn att representera dem. 

Han kom inte in utan fick nöja sig med ca 1800 kryss (3 %). 

När skandalen kring SSU Skåne briserade påstod Botström att han ”inte hade någon kännedom” om att föreningar tagits över av radikala som bråkade på möten, uttryckte sig homofobiskt, antisemitiskt, kvinnofientligt och som också var aktiva islamister. Men Botström kände visst till problemen genom flera interna rapporter. 

Han lät dem hållas så länge media inte skrev om det, först då gick han till botten med skandalen.

Varför då?

Givetvis kände partiet också till det men man ville ha hjälp av den radikala gruppen för att få röster i den muslimska radikala commuityn, där många också röstar som imamen eller annan ledare förordar. Klanröstning helt enkelt. Botström har spelat sitt eget spel väl och har många högt uppsatta vänner, som bekant. Han vill göra karriär i partiet. 

Ett år efter Botström kritiserade Wallström-kampanj kom avslöjandet att Boström fått SSU att finansiera hela sin personvalskampanj, med en kvarts miljon. 

En tio gånger så stor summa som SSU normalt dessutom går in med i kampanjer. Vad han lovat SSU Värmland eller personerna i styrelsen i gengäld vet inget men det är ju så sådant här fungerar.

Det räcker dock inte här utan det visar sig också att Botström har fler mäktiga vänner, som till exempel internrevisorn för SSU Värmland som även är kommunpolitiker i Karlstad. 

Bara 28 år och redan pamp.

Det är ändå imponerande. För det som kategoriserar en pamp är att han eller hon ger sig själv fördelar som ingen annan får – som taxiresor och personvalskampanjer – och skickar notan till någon annan. Och att personen är duktig på att bygga ett nätverk i karriären så att man lyckas med detta. 

Botström har utan tvekan med dessa meriter en lysande framtid i pamp-partiet nummer ett Socialdemokraterna. 

Där fuska och tillskansa sig fördelar inte leder till skandal och avsked utan statsrådsposter. 

För ingen har väl glömt att Ardalan Shekarabi gjorde samma sak och Lena Hallengren fuskade med medlemssiffror som SSU-are?

Ylva Johansson har inte påkommits med fusk men lyckades på ren inkompetens orsaka SKL förluster på flera hundra miljoner kronor när hon lekte företagare. Margot Wallströms alla tiotals miljoner som hon inte skattat för i Sverige ligger, om hon inte satt in dem på ett 0 ränte-konto i Sverige, någon annanstans. För hon har inga kapitalinkomster och inga pengar i några svenska bolag. 

……………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 0762096244 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!