Giriga SSU

Av någon obegriplig anledning slopade MUCF kravet på att ungdomsförbund ska ha en medlemsavgift (!) i våras. SSU var snabba att direkt göra det gratis för samtliga. 

Det kan de göra för att de inte är beroende av vare sig medlemsavgifter, eller offentliga bidrag. De lurar nämligen pensionärer för det, genom kombilotteriet. 

I april blev det känt att SSU är det i särklass rikaste ungdomsförbundet. 

De får 60 miljoner kronor i bidrag varje år, men då kommer 30 miljoner kronor från lotteriet. 

Det är nästan fyra gånger mer än näst intäktsdrivande ungdomsförbund, CUF. Men de tillhör det i särklass rikaste partiet så det är inte konstigt – Centern har en miljard eller så sedan de sålde ett mediehus. 

MUF har 8,4 miljoner kronor per år i intäkter. 

SSU däremot, de är kapitalister. De lever på sin aktieportfölj, förutom att sälja lotter på kredit till godtrogna pensionärer och skicka dem till Kronofogden. 

140 miljoner kronor har de sparat ihop från spelmissbruk etc och det ger förstås en ansenlig slant i kapitalinkomster varje år. 

Trots alla pengar är det stor ironi att SSU kan vara det sämsta ungdomsförbundet, för deras jobb är att locka unga väljare till moderpartiet. Bara knappt 20 % av de unga väljer S i valen och det blir sämre för varje val. Störst väljargrupp har S hos utlandsfödda bidragstagare och pensionärer. 

I våras hade SSU sin kongress, i Karlstad. 

Vad gjorde då SSU? Tog de sina kapitalinkomster och betalade kongressen ur egen ficka, som man borde om man har så mycket pengar?

Såklart inte. 

Finns det en ficka att stoppa sin hand i för att ta andra människors pengar gör SSU det först. Alltså sökte de bidrag (!) till Karlstads kommun för kongressen, för att spara några kronor från högen de tjänat på börsen. 

Så de fick 50 000 kronor av Karlstad kommuns skattebetalare. De som äger 140 miljoner, och inte behöver en spänn på många år. 

Men det finns fler syltburkar SSU stoppar sina händer i, faktiskt alla de kan hitta. De söker varje år bidrag från MUCF (deras sajt för bidrag ligger nere så jag kan inte komplettera med summor just nu) och i augusti avslöjade Expressen att ordförande Philip Botström lät sitt distrikt Värmland betala hans misslyckade personvalskampanj, för 250 000 kronor. 

Det finns ett ord för det, eller två faktiskt – girig kapitalist. 

Sug på den SSU. 

……………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 0762096244 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!