Larger than life Jan

Jan Guillou har levererat ännu en av sina i bästa fall platta analyser om svensk politik, oftast dock bara en av alla dessa redan skrivna och därför gammal skåpmat i ett försök till ny kantstött förpackning. 

De rika, ett av de skojigaste temana den gamla kommunisten Guillou vet. 

I kolumnen påstår han att han utövar ”negativ skatteplanering”. Han förklarar inte vad han menar med det utan låter läsaren tolka så min tolkning är att han menar att han anstränger sig för att betala så mycket skatt som möjligt. 

Längre ner i texten kommer lite mer information – utdelning. Det är att skatteplanera, alltså torde negativ skatteplanering vara att man inte tar utdelning. 

Hur Jan själv gör i sina bolag låter han bara läsaren få gissa, men först efter att ha nästa bokstaverat för oss – ”JAG BETALAR SÅ MYCKET SKATT JAG KAN OCH TAR INGEN UTDELNING”.

Så jag kollade. Eftersom Jan inte har enskild firma där allt räknas som lön och man därför betalar otroligt mycket skatt utan han har enbart aktiebolag. Flera stycken. 

Han, hans fru Ann Marie Skarp och Lisa Marklund äger Piratförlaget. Eller de äger ca en tredjedel var, resterande 5 % ägs av okända, kanske har han låtit personal köpa in sig, vad vet jag. 

Det roliga är att eftersom han och Skarp lever ihop så tillfaller ju hennes eventuella utdelning det gemensamma hushållet. Alltså förfogar Jan Guillou och Ann Marie Skarp över två tredjedelar av Piratförlagets eventuella utdelningar. 

Piratförlaget ägs i sin tur av Piratföretaget Holding AB och de har tagit en rad utdelningar, som tillfallit ovanstående tre ägarbolag. 

Sedan 2010 har Piratförlaget delat ut nästan 17 miljoner kronor. Varav ca två tredjedelar gått till Jan Guillou och hustrun Ann Marie Skarp. 

Den sortens lågbeskattad inkomst som han skrev om i krönikan, med skatt på 20 %. Men tar man inte ut den som person utan behåller den i bolaget faller inte skatten ut så hur mycket har då Guillou och Skarp tagit ut ur sina respektive bolag då?

Även om skatteplanerande som synes redan genomförts i första ledet. 

Achilleus Art & Media är Guillous bolag.

Sedan 2010 har Jan tagit ut 20,2 miljoner kronor i utdelning. Han är ensam ägare.

Dessutom äger hans bolag en bostadsrätt, ett ur skattesynpunkt fördelaktigt upplägg då pengarna som bostadsrätten köpts för inte behöver betalas med som lön skattade pengar (eller utdelning).


Vidare äger bolaget konst och antikviteter för nästan 14 miljoner kronor. 

Bolaget har också lånat ut en miljon kronor till en person. Eftersom det är otroligt liten ränta just nu att låna pengar har jag svårt att se andra skäl än att lånet är räntefritt, annars finns det ingen poäng i att låna av Jan Guillou och inte banken. Eller så är personen en person som inte hade fått låna i bank. 

Skarp har tagit lite mindre utdelning från sitt bolag. Bara 3,1 miljoner sedan 2010. 

Så om det här är negativ skatteplanering undrar jag hur Jan Guillou ser på att inte ta någon utdelning utan allt i lön, att betala bostadsrätten med skattade pengar och att köpa konst och lyxföremål också på lön skattade pengar?

Jag ser nämligen ingen negativ skatteplanering. Bara helt vanlig.

Och hyckleri. 

……………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 0762096244 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!