Äldre som ägg i SSU:s omelett

Rubrikens referens är det välkända Stalin-citatet om att man inte kan göra omelett utan att knäcka några ägg. Ett annat av hans minnesvärda är ”ett dödsfall är en tragedi, en miljon är statistik”. 

Om det verkligen var Stalin som sa det om äggen tvistar dock de lärde men eftersom det ändå är det vanligaste att tillskriva honom citatet gör jag också det. 

SSU:s förslag om ”vegetarisk norm” på äldreboenden platsar rätt in i det sammanhanget. 

För det reducerar våra äldsta till redskap för socialistiska sociala ingenjörer. Det är inte individer som ska avsluta sina långa liv på ett tryggt omsorgsboende med dedicerad personal utan de är redskap för att uppnå statistik. Kosta vad det kosta vill. 

Bara en person som helt slutat se människor som individer kan ens föreslå något så ogenomtänkt. 

Men man kan inte förvänta sig mer av ett parti som Socialdemokraterna, vars ideologi delvis delas av den förmodade upphovsmannen till citatet. 

Varje gång ni hör en politiker vilja använda den offentliga upphandlingen till något har de detta synsätt – inga är individer. Man kan krossa några ägg. 

Skolbarn, dagisbarn, äldre, sjuka. Alla som är beroende av välfärden är beroende av den offentliga upphandlingen. Det är de till syvende och sist ska betala priset. 

Mindre nogräknade politiker struntar nämligen i medborgarna utan de är bara medel för att nå ideologiskt fattade beslut om hur man VILL att saker ska vara. Oberoende på hur det är eller konsekvenser. 

Det offentliga upphandlar 600-800 miljarder per år. Stora pengar. Om man inför vegetarisk norm i all välfärd kan man oavsett folks vilja tvinga dem att åtminstone på deltid bli vegetarianer och veganer (en kittlande tanke för alla militanta veganer), om man via offentlig upphandling tvingar alla att ha kollektivavtal får LO fler medlemmar och högre intäkter samt mer makt, om man bara köper in Fairtrade tjänar LO ännu mer pengar och Naturskyddsföreningen. Och så vidare. 

Att just äldre personer riskerar att drabbas av undernäring är irrelevant. Att deras muskler försvinner och de därför behöver äta ännu mer protein och ännu mer kött när de är äldre likaså. 

Det var många som reagerade på utspelet. Utom deras moderparti. Därifrån är det tyst, som vanligt när det gäller SSU. 

Det verkar vara okej för dem att göra vad som helst. Som att gapa antisemitiska slagord på demonstrationer, vara homofober i talarstolen eller fuska med bidrag.

Trots att SSU är plantskola för kommande S-politiker. Det är ändå chockerande hur lite moderpartiet verkar bry sig om alla deras övertramp. 

För just att de vill ta livet av Socialdemokraternas största väljargrupp – folk över 65 år – borde ändå vara något som intresserar dem. 

Jag har givetvis aldrig satt min fot på Bommersvik men det är inte utan att man undrar om det just är saker som ”man måste knäcka några ägg för att göra en omelett” de lär ut där.

Tvång, tvång och åter tvång. 

Det är ett av skälen varför jag är borgerlig. Jag tycker nämligen att varje individ är född fri. Och att man därför ska bestämma så lite det är möjligt över vuxna människor. 

Dit räknar jag även folk på äldreboenden. 

……………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 0762096244 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!