WWF, barnarbetet och den utnyttjade pandan

Kommer ni ihåg när pandan var symbolen för allt som måste räddas i naturen?

Det är den fortfarande. Jag fick reklam från dem i veckan och på framsidan – pandan. Nu är det i och för sig deras logga men utöver loggan fanns alltså en stor fluffig urgullig panda, som är en av deras bästa opinionsbildare. 

Vem vill inte rädda en panda?

Och detta utnyttjar WWF skamligt i all sin marknadsföring.

Jag fick som förälder precis ett tjockt kuvert från WWF. Reklam. Som vänder sig till mina 8-åringar. Pandan på omslaget, och ”117 miljoner kronor insamlat”.

Vi ska få vara med och rädda pandan. Pandaförsäljningen är visserligen ett eget företag men har WWFs tillstånd att utnyttja deras varumärke.

Nyfiken som jag är öppnade jag såklart och där hittade jag……jultidningsupplägget. Komplett med flashiga bilder på allt en 8-åringar kan drömma om, och helt orimligt låg provision på försäljningen. 

Om min  son skulle hoppa på detta (det får han inte) och säljer för 1400 kronor skulle ha bara få behålla 130 kronor av det. En provision på 9 %. Och ett barn måste slita för att sälja för 1400 kronor. I katalogen för ”WWF-produkter” folk kan köpa hittar du allt från tesilar till necessärer och strumpor.

Säljer han för 248 skulle han få en provision på 4 %. 

Genom att utnyttja gulliga pandan och påskina att den måste räddas samt locka med mini-motocross, Iphones och annat barn önskar sig utnyttjar Pandaförsäljningen och WWF skamlöst både barns arbete och pandan. 

Men WWF vänder sig till vuxna också. 

Som möjligheten att ”bli pandafadder”. Kostnad: 100, 200 eller 300 kr per månad.

Eller 1200 kr/2400 kr/3600 kr per år.

Problemet är att pandan inte alls behöver räddas.

Redan på 1940 inledde kinesiska staten aktiviteter för att skydda pandan och som idag, sedan länge, satsar mycket på dess bevarande. Exakt vad WWF kan göra för pandorna i diktaturen Kina, som också äger alla pandor, är rätt oklart och därför är WWF också rätt luddiga med vad pengarna går till. Utbildning om pandor verkar vara största grejen. 


Faktum är att antalet pandor ökat från 1596 till nästan 1900 stycken sedan 2003. 

De lever i 67 naturreservat, vilka ökat i areal med 11,3 % sedan 2003.


Pandan inte ens längre utrotningshotad.

2016 ändrades dess status från det till ”sårbar”. Och Kina tjänar mycket på sina investeringar för pandan. Uppskattningsvis 255 miljoner dollar spenderas varje år av Kina för bevarandet. Genom att Kina hyr ut pandor till olika zoo:s drar de in 709 miljoner dollar per år, vilket innebär en avkastning på 923 % per år.

Men detta står som ni kan ingenstans på WWF:s hemsida. Att pandan inte är utrotningshotad till exempel. Eller att Kina satsar 255 miljoner dollar per år själva, utan WWF:s inblandning. 

I själva verket är barnarbetet ett sätt för WWF att finansiera andra saker. 

Som generalsekreterarens lön på 102 000 kronor per månad plus pension på 729 000 kronor per år. Han har även en generös fallskärm på 1,8 miljoner kronor. 

Den lönen använder generalsekreteraren bland annat för att opinionsbilda. Mot plast till exempel. 

Ironiskt nog säljer de samtidigt den klimatsämsta ekologiska tygkassen, komplett med undergångsretorik som tryck. 


Eller elda på klimatalarmismen med hjälp av argument som Greta-effekt och ”klimatnödläge”.

Eller kräva ännu mer straffskatt på flyget för att verkligen få flyget att lägga ner i Sverige. 

 

WWF är en av de största opinionsbildarna i Sverige inom miljö och för att ha råd med det använder de inte bara barnarbete. 

Nej då. 

De viggar även SIDA och därmed skattebetalarna på pengar. 

Varje år finansierar skattebetalarna oerhört stora summa pengar – i fjol 91 miljoner kronor och 2017 var summan 120 miljoner kronor. 

Samtidigt sitter Wirtén i Skogsstyrelsens styrelse, utsedd av regeringen.

Där sitter även fd generalsekreterare för Naturskyddsföreningen och nära privat vän med högt uppsatta i Miljöpartiet Mikael Karlsson.

Dags att syna både pandabluff, isbjörnsbluff och WWF:s egentliga roll i svensk politisk offentlighet – en av klimatalarmismens starkaste röster i syfte att få politikerna att fatta en rad drastiska och skadliga beslut för såväl människors vardag som för landets ekonomi. 

Men glöm inte:

Konsumera mindre!

Och sälj sedan dåliga dyra produkter åt WWF så kan du tjäna ihop till egna dåliga prylar 👍

En sak till: Bonnier är de som tjänar mest på barnen. Pandaförsäljningen ägs av dem.

……………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 0762096244 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!