Ta Greta-effekten med en nypa salt


Jag skrev tidigare i våras om de fake news nyvalde språkröret Per Bolund strödde omkring sig om resor. Han talade om en Greta-effekt, ett ord allt fler börjar slänga sig med om saker de vill påstå har förändrats nu. 

Även Svenska Turistföreningen. 

Det är en förening från 1885 i syfte att främja turism i Sverige och idag har de dessutom ett dotterbolag som vinstdrivande driver 213 vandrarhem/hotell, 8 fjällstationer och 45 fjällstugor. 

I uppgifterna ingår även att bilda opinion för att semestra i Sverige. Och det kan man säga att de gjorde i artikeln som citeras nedan. 

Där de påstår att ökningen de sett på 18 % sedan förra sommaren handlar om en ”Greta-effekt”. Att folk på grund av flygskam stannar hemma i Sverige med andra ord. 

Eftersom jag i artikeln inte såg någon referens till en undersökning som backade upp påståendet om att deras bokningar gått upp tack vare en ”Greta-effekt” mailade jag dem för att fråga varifrån siffrorna kom samt vilka städer bokningar gått upp. 

Mycket riktigt, det fanns ingen. 

Och det var som jag misstänkte – det är fjällen som exploderat i bokningar. För det finns nästan inget trendigare resmål just nu än att vandra helst med hela familjen i just svenska fjällen. Det har inget med klimatet att göra. Det har blivit status. 

Nu vet jag att journalister väljer bort information, för att de tyvärr skapar en del av sina nyheter tesdrivet – de skär bort den info som inte bekräftar den tesen de på förhand vill att artikeln ska driva – blev jag heller inte överraskad över att STF i mailet meddelar att de försökt att nyansera för journalister. 

Men det fråntar inte det faktum att STF skarvade. De gissade. Eller snarare önsketänkte.

För att läsa kommentarer är sammas sak som det då en person som kommenterar på deras sidor knappat kan anses utgöra ett statistiskt urval utan det är ju de mest engagerade som kommenterar. Och miljövurmare är engagerade personer. 

Nu verkar det populärt att gissa så det dristar jag mig till att hänga på i – jag gissar att det inte är Östermalmsfamiljen som Instagrammat bilder från Abisko som kommenterat. Utan snarare de liksom media och STF gärna VILL att det ska finnas någon slags effekt. 

Om vi nu slutar gissar och kolla på fakta finns det saker även där som belägger dessa personer med fel. 

Som att SAS slog rekord i juli. 

Alltså nytt passagerarrekord för antal passagerare en månad – 2,9 miljoner.

 

Det flygandet som minskar är inrikesflygandet, inte semestrandet. Inrikes åker folk mer bil, och lite mer tåg. Men mest mer bil. 

För enligt charterbranschen ökade bokningar i somras. Apollo ökade med 20 % från rekordsommaren 2018, Tui med 50 % i juli.

Men inrikesflyget börjar tyvärr gå på knäna, framför allt på grund av det helt meningslösa flygskatten. 

BRA har varslade i våras mer än 30 % av personalstyrkan och tvingas sälja sina jetplan till förmån för propeller för att de är för dyra. 

Vad händer då om miljörörelsen lyckas med sitt mål sedan decennier – att fula ut flyget? 

Flygplatser kommer stängas. Så fungerar det. Folk kommer inte kunna flyga från små platser i framtiden, som Ängelholm och Kalmar till exempel. De kommer få stänga. Och går BRA i konkurs så får Norrland problem. Det är inget alternativ för folk som bor norr om Sundsvall att ta tåget, det tar en evighet. Folk kan idag ha bra jobb och bo norrut just tack vare flyget som gör att de till exempel som min svåger kan driva företag i Stockholm. Trots att han bor i Umeå. 

Men detta drabbar ju ingen politiker, tänker ni. Fel. Alla folkvalda som bor norr om Sundsvall är idag beroende av just flyget för att kunna ta sig till jobbet. 

 Hela Sverige ska leva. Vilken bullshit ändå. 

……………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 0762096244 

Copy link
Powered by Social Snap