Grönlandsfloppen

Trots att brottsligheten fortsätter med oförminskad styrka – fyra våldtäkter samma helg i Uppsala, nio rån på samma natt i Helsingborg och att de värsta gängkriminella i Stockholm nu släpps – ansåg vår Justitieminister att han hade tid att engagera sig lite i klimatfrågan från hängmattan i juli. 

Skönt ändå, att han unnar sig semester och tycker att han har så lite att göra. 

Det låter ju dessutom som jättemycket is som smält. 200 miljarder ton. Hans tweet byggde på nyheten att Grönland uppmätt ett värmerekord. 

Mmm. 

Men det hade de inte alls tydligen.

För nyss meddelande danska SMHI att de mätt fel. Det var inte alls något rekord på 4,7 grader i juli utan 2 minusgrader. 

Faktum är att det var långt i från ett rekord utan visserligen en rätt varm sommar men inte mer än så. 

Det var för mycket snö på en av mätstationerna som ligger längst bort att man inte läste av rätt. Nedan ser ni en nytagen bild på den stationen. Ser somrigt ut. 

Var är rubrikerna nu? Rättelserna?

Såg en liten notis från TT bara. Men inte alls så enormt genomslag som ”rekordet” fick. 

Och på sommaren smälter alltså isen varje år. För att det blir plusgrader igen, precis som isen och snön smälter i Sverige och i fjällen inte minst. 

Det säger oss ingenting, hur mycket 200 miljarder ton är. Inte i kontexten. Så jag fick ett litet räkneexempel sänt till mig. Enligt den skulle nuvarande smältning ge ett snöfritt Grönland på bara……12 500 år. 

Hur är det då med varmaste månaden?

Det verkar inte heller stämma. 

Professor Roy Spencer, med fokus på meteorologi, har jobbat åt NASA. Och har en intressant hemsida. 

Enligt honom var det inte alls den varmaste månaden juli 2019.

Inte i närheten. För problemet är att de mätstationer man bygger den iaktagelsen på inte alls är gjorda för att mäta just dessa långa mätserier man nu använder dem till. Juli 2019 var troligtvis den fjärde varmaste månaden på 41 år snarare. 

Han förklarar utförligt varför han drar den slutsatsen. 

Inte minst mäter man fel för att urbaniseringen gjort att stenstäderna växt enormt och därmed kapslas värmen in i städerna. Alla vi som bor i en stad vet att det är betydligt varmare där än utanför städerna. Själv bor jag i stenhus och det tar flera veckor in på hösten innan huset kylts ner i sig om huset blir mindre varmt. 

Det finns dock många som VILL att det ska vara så här. Sossarna är som bekant bara intresserade av makt och spelar man med i klimathysterin kan man driva igenom olika slags ”lösningar” i klimatets namn som passar deras agenda. Där har vi förklaringen varför den gode Morgan Johansson orkade twittra från hängmattan när Sveriges brottslighet skenar och han borde vara på jobbet för att försöka lösa läget. 

Men han har ju redan låtit meddela via polisen att våra ungdomar ju inte borde ha så dyra jackor så slipper de bli rånade, använd inte dina dyra klockor själv heller för då kan du pistolrånas i din port och gå för Guds skull inte ut själv om du är tjej vid någon tid på dygnet längre utan ta med dig ett förklä eller ett eget medborgargard kanske?

Tills media börjar intressera sig för det här kommer jag i högre grad bevaka klimatfrågan på bloggen från och med nu.

……………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 0762096244 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!