LO:s ungdomsklubb Inte Rasist Men får svar på tal

Första gången jag skrev en rad om Inte Rasist Men var på Twitter 2015 tror jag, då jag efter att ha läst en DN-intervju med grundaren och överstekucku Henrik Johansson frågade varför de inte var ärliga med att LO-förbund finansierade dem. 

Det tog 3 minuter ungefär innan 30-talet troll invaderade mitt flöde. Det är så de jobbar. Vissa av de anonyma kontona tillhörde definitivt dem själva, andra deras kompisar. 

Sedan dess har jag roat mig med att återkomma till dem ibland. Inte alls så ofta som de själva vill, trots att jag blockat dem sedan länge kan de inte sluta prata om allt jag gör. Lite sött ändå. Men jag undviker dem med framgång. 

Tills det största trollet av dem alla Axel Luo dök upp, han är för övrigt tidigare dömd för olaga hot och jobbar enligt uppgift fortfarande så. 

Så nu är jag nödgad att skriva om dem igen för att reda ut det här med LO, pengarna och att de inte är små söta gräsrötter utan sedan många år en del av den mäktiga arbetarrörelsen opinionsbildningsmaskineri – just deras jobb är att skrämma LO-medlemmar att inte överge S för SD. 

Givet hur det sett ut i valen kan man tolka det på två sätt. Antingen att IRM gör ett shitty job med den grejen – aldrig röstade så många LO-medlemmar på SD som i valet 2018. Eller så kan man vara mer välvillig och tolka det som att det hade varit ännu fler utan detta gapiga tonårsgäng och deras mycket tvivelaktiga metoder. Ni får välja vilket. Personligen ser jag bara en stor flopp.

IRM påstår på sin hemsida att de har en kanslichef anställd. 

Skärmdump från idag. 


Som ni kan se skriver de också att alla donationer hanteras av föreningen Support IRM. Det finns inget bolag knutet till dem. Eftersom de hävdar att de lever på donationer och att dessa betalar lönerna är det alltså tydligt att det är föreningen som är kanalen mellan donationer och lön. 

Myra är en del av IRM och hon hävdade idag på Twitter att hon varit anställd. Varför de nu påstår på sajten att de HAR en anställd (presens) är oklart. Men hon medger att hon varit anställd ett år och att hon haft lön ”som en undersköterska”. 

Låt oss för sakens skull utgå från en undersköterskas medellön. Och ignorera att de ”haft en tjej till anställd några månader”. Jag gör en välvillig uträkning här. 

Enligt Kommunals tidning Kommunalarbetaren var snittlönen 2019 för en undersköterska 25 856 kronor per månad. 


Myra fick lön ett år enligt egen uppgift och det kostar i sociala avgifter, semesterersättning, försäkringar etc följande summa per år att ha en person anställd på en undersköterskelön:

438 716 kronor per år. 

Uträkning gjord via Verksamt.se


För 25 000 kronor per månad handlar det om denna summan, för 20 000 kronor per månad handlar det om 338 829 kronor per år. 

Summan IRM lagt ut rör sig alltså någonstans mellan 438 000 och 338 000 kronor. Lägre än 20 000 kronor är det svårt att tro att de betalat och varför då använda undersköterska som ett exempel ens då det inte ens är i närheten? Myra orkade väl som vanligt inte ens Googla utan killgissade. 

Enligt Patreon har de 609 dollar per månad i donationer där så resten måste alltså komma från Swish eller bankgiro. 

De hävdar alltså att de via Swish och donationer får in mellan 22 000 kronor per månad och 30 000 kronor per månad (jag har dragit av Patreon).

Varje månad. Åtminstone det året (?) de betalade hennes och ”tjejens” lön. 

Då frågar man sig – vem har betalat ut lönen?

För när jag kollade med Skatteverket är deras förening Support IRM inte registrerade för F-skatt. 

De är visserligen reggade som arbetsgivare men har man ingen F-skatt

De hade kunnat haft en lösning att Myra i sin tur fakturerade föreningen från eget bolag, men då utgår moms. Då har föreningen köpt in en tjänst och det är 25 % moms på det. 

Men det är inte heller registrerade för moms. 

Detta innebär att de inte kan fakturera och köper de saker på faktura kan de heller inte dra av momsen.

Enligt Verksamt.se ska även en förening ha F-skattsedel om de bedriver näringsverksamhet. IRM tar emot pengar av folk för att opinionsbilda och betalar enligt egen uppgift lön för det.

Även om de är förening ska de enligt Verksamt.se skaffa en F-skattsedel om de ska betala lön.

En annan sak tillkommer här – moms på donationer när det gäller näringsverksamhet även om den bedrivs i förening.

Om man betraktar deras verksamhet som skribent-verksamhet handlar det om 6 % moms. 

Bara för de donationer som påstås ha betalat Myras lön ett år handlar det om ett skattebelopp på mellan 20 och 26 000 kronor per år. I moms. 

Men de är inte registrerade för moms. 

De är iofs nu påstått ideella och är en förening så deras svar på detta är garanterat att de ju jobbar med politik och därför ska donationer vara skattebefriade.

Men var går gränsen då? För skatt? Och näring?

Om en förening betalar ut heltidslöner till flera personer under 1,5 års tid för att professionellt jobba med opinionsbildning via podd och blogg, vad är då skillnaden mellan deras verksamhet och min? Jag betalar moms. Och höga skatter.

Allt detta leder ju till fler frågor. Som vad de ljuger om till exempel. 

Om de får in 22 000 till 36 000 kronor per månad i ”donationer”, varför betalar de inte moms på pengarna? 

Lagstiftaren kan knappast ha tänkt att finansiera skribenters löner via Swish och Patreon är beskattningsbar inkomst för folk med enskild firma eller AB men gratis pengar om du tar lön av en förening. Det är noll skillnad mellan vad IRM gör och valfri av dem bespottad ”swishjournalist” gör. Opinionsbildning via blogg, podd och sociala medier.

Då är det i så fall bara för alla andra att starta en förening och hepp! Är 400 000 kr i Swish skattebefriade. Varför ska jag betala moms på min Patreon när de som gör samma sak fast sämre slipper?

Om IRM istället för att skatteplanera bort sina intäkter och bidrog till välfärden som jag gör hade de varit mer trovärdiga ändå.

Eller får de kanske inte in dessa pengar i donationer egentligen? Och varifrån kommer då pengarna till lön?

Är det kanske så att föreningen inte alls är den som betalar lönerna utan en annan förening eller ett annat bolag de inte är öppna med?

Eller betalar de ut svarta löner? På svarta pengar? Det skulle ju förklara varför de inte betalar in moms trots att de borde anses som samma verksamhet som andra bloggare men då handlar det ändå om att minst 240 000 kronor i årslön betalats ut till Myra. 

Det sistnämnda tror jag personligen inte på. Det är för riskabelt och det går dessutom att dubbelkolla om man ställer sig i Skatteverkets telefonkö och kollar Myras deklarerade årsinkomst de åren hon jobbade åt IRM. 

Givetvis får de inte in dessa fantasisummor på donationer.

Det är det som är lögnen. De får in 6 000 kronor per månad via Patreon och säkert lite kaffepengar till via Swish. 

Lönerna och omkostnaderna betalas inte av föreningen. 

De betalas av någon annan. Får man blogga på påstått ideella IRM på arbetstid för sin arbetsgivare är det likställt med ett bidrag då lön är det enda som kostar vad gäller opinionsbildning. Jag vet, jag är själv i den branschen. Har man lönen fixad är det allt man behöver. 

Nu kanske vi kan stänga den här diskussionen en gång för alla. 

IRM är inte försörjda av donationer.

Om det vore sant hade de varit landets i särklass mest framgångsrika crowdfundare ever. Jag får in över 1000 dollar via Patreon. Swish är marginellt.

En sak att crowda projekt. En helt annan att dra in 35 000 i månaden VARJE månad året om.

Någon annan plockar upp deras kostnader för framför allt lön.

Här har vi deras arbetsplatser: 

Christoffer Gummesson, distriktsombudsman för SSU.

Henrik Johansson är ombudsman för Fastighetsanställdas förbund men har även jobbar på Handels och IF metall. Han är även samordnare facklig-politisk ungdom och jämlikhet. 

Myra Åhbäck Öhman är enligt LinkedIN skribent och frilansare men söker man på allabolag.se hittar man inget bolag registrerat på hennes namn. Hon har dock inte skyddad identitet då hon finns på Hitta.se så hon kanske använder frilansfinans.se eller något annat sådant bolag. 

Men hon står märkligt nog inte som medarbetare. 

Däremot har hon listat att hon var anställd kanslichef 1,5 år och inte ett år, vilket gör att summorna jag använt kan adderas 50 % på. Plus en till medarbetare ”några månader”.

Vilka tjänar på IRM:s jobb?

LO och S. Det är deras väljare och medlemmar som i allt högre grad väljer SD. 

Finns det något som stödjer deras uppgifter att de helt lever på donationer och dessa donationer uppgått till fantasisummorna 340 000 – 440 000 kronor per år?

Nej. 

Vilka har hela IRM-gänget nära band till och jobbar delvis åt?

Case closed. 

Inlägget utökades med några förtydligande stycken efter publicering pga de medvetna missförstånd vänstern jobbar med. Man måste vara övertydlig tyvärr.

Edit kl 15.06:

Hon påstår att hon, vilket hon inte anger på LinkedIn, jobbade halvtid.

Och IRM tecknade kollektivavtal.

Med vilka? Och då är det ju bara att bevisa kontoutdraget på 400 000 kronor i Swish och Patreon och visa upp kollektivavtalet. Posta en lista anonymiserade donationer som visar att ni dragit in summorna ni påstår. En månads inbetalningar via Swish räcker som start. På 40 000 kr. Så stryker vi ett streck här.

I annat fall har någon annan betalat lönen åt era anställda. Förslagsvis ett fackförbund.

Och sluta ljug på LinkedIn. Jobbade du halvtid ska det stå på ditt CV.

Uppdatering 23 juli:

Äntligen levererar IRM en del av sin redovisning, visserligen en Marjasin-utklippt del men man får vara glad för det lilla.

Där kan man se att det faktiskt verkar vara föreningen som betalat lönerna. Bra att IRM valde att lägga korten på bordet. Jag har inga problem alls med att när det finns svart på vitt medge att just det antagandet i inlägget var fel. 

Men massa frågor kvarstår. 

Varför har de ingen not som visar varifrån Erhållna gåvor och donationer, kontonr 3993, kommer ifrån?


Man kan också se att de gick över 200 000 back 2018 och inte visar balansräkningen eller några noter för Erhållna gåvor och donationer. 

Hur täcktes underskottet upp? Vem pyntade det? Eller fick IRM innan valet 2018 bidrag från någon organisation för att ha råd att anställa två personer kanske?

Det får ingen se. 

För att de inte, som jag med aktiebolag tvingas vara, är öppna med pengarna. Vem som helst kan ladda ner mina årsredovisningar. Aktiebolag är publika. Där kan de läsa att Patreon och Swish är kaffepengar för mig. Jag drar in 1,2-1,5 miljoner kronor per år i konsultintäkter. Då kanske man fattar att de 1100 dollar per månad på Patreon jag får in, som visserligen är dubbelt så mycket som IRM får, inte på något sätt styr min försörjning. 

Att samla in 200 000 kronor via Swish och Patreon är sannolikt. 72 000 via Patreon och resten via Swish och ”donationer” är inte orimligt. 

Jag som har ett större Patreon än dem vet att framför allt yngre målgruppen ansluter sig dit och att jämfört med Swish är Patreon för mig den större intäktskällan. Men 10 000 per månad via ”donationer” är inte orimligt. 

Det är summan 430 000 kronor per år som inte är rimlig. 

IRM försökte reda ut saker på sin Facebook-sida men lyckades bara skapa fler frågetecken. 

För svaret på min fråga hur de kan ha fått in 430 000 på Swish ett år är att de donerat 250 000 kronor till välgörenhet….. Okej, men då är ju frågan istället – varifrån kommer 670 000 kronor? Plus den halva lönekostnad på 430 000 kronor som de hade 2017, då Myra enligt Linked in jobbade även halva 2017. 

Hade de visat balansräkningen, noter och flera årsredovisningar hade ju alla kunnat följa pengarna men nu valde IRM att klippa och klistra. 

I Marjasin-urklippet kan man också läsa att Myra, som enligt egen uppgift jobbade 50 % bara, tjänade 29 000 kronor per månad. För en halvtid. Oookej…. 

Ni ser ju själv hur mycket de trasslar in sig ju mer de försöker ”bevisa” att det jag säger inte är sant. 

Det viktigaste är dock inte hur många kronor de fått Swishat eller inte. Det är att de på riktigt driver hatkampanjer mot folk som till skillnad från mig, som ju bevisligen lever på fakturerade intäkter via aktiebolag, lever på Swish. Hyckleriet är slående.

Varför bryr jag då mig om IRM?

Ja, mot bättre vetande eftersom deras strategi är att vara så elaka mot folk och hetsa dumvänstern mot alla till höger om gamla VPK att de inte pallar. 

IRM är del av LO:s opinionsbildning genom att anställda hos förbund får blogga på arbetstid. Och en del kostnader plockas upp av LO. 

Jag har inget emot det, jag vill visa att det existerar då LO är landets mäktigaste lobbyorganisation som ligger bakom mycket mer än folk ser. Som moderat struntar jag i om SD är måltavlan om vi ska vara krassa, mitt jobb är inte att försvara dem. Och det gör jag heller inte. 

Jag siktar in mig, som alltid, på vad som ligger bakom. På motiv och pengar. 

Huruvida de ger kontanta bidrag kommer IRM aldrig avslöja. Men tid är pengar och genom att Henrik Johansson alla år han jobbat åt olika LO-förbund, han har hoppat runt, på arbetstid fått ägna de få timmar det tar att göra deras ”avslöjanden” på bloggen har IRM kunnat byggas upp. 

IRM startade efter att SD kommit in i riksdagen, enligt Johansson 2012. 

Det handlar såklart om småpengar för LO. Att låta Johansson föreläsa på arbetstid om SD för fackförbund är liksom ingen utgift egentligen. 

Och tur är väl det för sämre opinionsbildningsverksamhet får man leta efter. 

IRM:s mål är att så få som möjligt av LO:s medlemmar ska rösta på SD. Nedan ser ni en enkel graf hur det gått med det. 

Under tiden IRM jobbat med sin låtsasjournalstisk i kombination med mobbingdrev är SD idag näst största parti i LO. Bland manliga LO är de nära att vara största och fortsätter trenden är de det 2022. 

 

Uselt resultat. 

Varför fortsätter de?

Så den tid LO donerat till verksamheten och/eller reda pengar hoppas jag är försumbar för det här kan knappast räknas som en framgång. 

Avslutningsvis ett axplock från hatet de låter oemotsagt stå kvar i sina flöden och som ju är delsyfte två – att med alla fula metoder få bort folk från offentligheten. 

Det funkar som bekant inte det minsta på mig men tyvärr skräms mindre tåliga personer bort av det här. 

Notera också att ett av trollen ifrågasätter att jag blev attackerad i mitt hem av en vuxen okänd man som väntat i min port tills någon granne kom ut ur porten och sedan väntat i trapphuset ytterligare för att komma in genom den andra dörren med portlås. 

Jag såg mannen via titthålet i dörren, och när han hällde brun vätska genom mitt brevinkast som skvätte på mina barns skor i hallen. 

Jag var ensam hemma. En tisdag vid lunch. Efter det gick jag inte ut utan överfallslarm, ifall någon väntade på mig utanför porten som han gjorde. 

Det polisanmäldes såklart. 

Detta har Henrik Johansson, som själv gråtit ut i media om att hot han fått och polisanmäldes inte togs på allvar, låtit stå kvar på deras Facebook. Kom ihåg det nästa gång han vill ha sympati. Jag tar själv avstånd från alla som utsätts för hot, även de mot Johansson. IRM är därmed del av den våldsvänster som de daltar med, som tycker att hot mot offentliga debattörer är okej bara för att det sker mot högern. 

Hot mot högern är saker dessa personer skrattar åt. 

 


Hall syftar på bilden på mig och Mattias Karlsson som jag la ut på Instagram nyligen. Fräscht, eller hur?

……………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!