Nåd i onåd

Det har varit mycket skriverier om den ukrainska kvinnan Iryna som var ett av terroroffren på Drottninggatan och blev av med ett ben. 

Hon hade varit i Sverige med dottern ett år när olyckan hände. Varför framgår inte i media men hon fick tillfälligt uppehållstillstånd för att kunna vittna. Sedan sökte hon permanent. 

Gissningsvis åkte ukrainskan hit på turistvisum eller något liknande, och stannade kvar för att få stanna. 

Men som Hanne Kjöller skriver i sin balanserade krönika som är det enda inlägget jag sett för att inte ge nåd – att vara terroroffer är ingen grund för asyl. 

När resten av tyckar-Sverige försöker följa den svenska kultursjälen konsensus och snällism ska vi vara tacksamma att några skribenter, som Kjöller i detta fall, istället tänker själv. 

Vi kan inte ha ett asylsystem som bygger på godtycke. Eller media. Tyvärr blev det så när vi inte hade Migrationsdomstolen att regeringen gång efter gång föll till föga för att ge nåd till de av media utvalda gunstlingar vars fall de valde ut att skriva om bland alla andra som skulle utvsisas. 

Vi kan inte ha ett system byggt på godtycke, skrev jag. Det innebär dock inte att vi inte har det. Den förfärliga och orättvisa afghan-amnestin är ett typ-exempel på när starka lobbygrupper lyckas skapa politiska kostnader och därmed lurade de in Centerpartiet att trycka igenom en av de sämsta lagarna under 2000-talet. Som just är godtycke. 9 000 afghaner fick automatiskt TUT, inga andra unga vuxna. Bara för att de är afghaner och påstått att de var barn när de sökte asyl innan november 2015.

Terroroffret Iryna har inte fler skäl att få asyl idag än hon hade när hon kom hit, innan terrorbrottet. Hon har heller inte på något extra ordinärt sätt bidragit till Sverige, som de afganska tolkat som riskerar livet i Afghanistan åt oss men de vägras ändå asyl.

Hon råkade bara vara på fel plats vid fel tillfälle.

Vi har inte asylgrund för folk från Ukraina som bara vill ha ett bättre liv. Det är lätt att förstå och känna sympati med alla de som söker lyckan i andra länder. Men det ger dem inte rätt att få flyktingstatus för det, eller permanent uppehållstillstånd. 

Ska människor som är här som turister och som ramlar ner på tågspår och förlorar ett ben också få nåd? Folk som Kjöller påtalar, blir ihjälkörda av rattfyllerister? Någon som får en hjärtinfarkt på semester här? Var går då gränsen?

Ett land ska av lag byggas. Det gäller även asyllagar och migrationen. 

Inte att den som får mest medial sympati får gräddfiler. 

……………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!