Lindesbergs kommun – filmjölk till barn för att köpa credd

Ibland undrar man om det helt slagit slint hos vissa politiker. De är så uppfyllda av vad DE VILL göra i sina jobb att de tappar markkontakten om vad de måste. Vad de är valda till. Vad deras uppdrag är. 

Det är så kommuner kan bygga äventyrsbad för miljarder, trots att grannkommunen har ett, ”sätta kommunen på kartan” genom att bygga sporthallar eller som i Lindesberg – spara in på skolmaten till barnen och erbjuda filmjölk en dag i veckan. 

I Lindesberg styr Centerpartiet och Socialdemokraterna tillsammans med Vänsterpartiet.

Här har alltså C inga som helst problem att regera ihop med gamla kommunister. Hur anständigt är det?

Och spara in på skolmaten. Att det finns barn som inte får så mycket lagad mat hemma och skolmaten därför är jätteviktig är inget socialister verkar bry sig om. Eller att alla barn behöver bränsle för att orka att lära sig. 

Men trots att S alltså styr i kommunen gick de direkt när de fick kritik (vad trodde de?) och låtsades vara opposition. Precis som sossar alltid gör – de kan inte ta ansvar. Så sossekommunalrådet gick ut och ”krävde” att det beslut hans eget parti fattat skulle rivas upp. 

Men det viktiga här är att det ens lades fram som förslag och att det sedan klubbades igenom.

Det sätter fingret på fartblinda politiker som inte vet vad deras jobb är. En av kommunens viktigaste uppgifter är skolan. Att kommunens barn får en bra utbildning. 

För det är inte så att det inte finns pengar i Lindesbergs matbudget. Det handlar bara om att man inte vill släppa de roliga lattjo-lajban-projekten som vänstern så gärna hellre lägger pengar på än sådant som först måste fungera. 

Som ekologisk mat. 

Trots att ekologisk mat är dyrare, inte bättre för hälsan än vanlig mat och på grund av att de ger 30 – 50 % lägre skördar är mindre klimatvänligt har Lindesbergs kommun valt att öka eko regelbundet. 

Ser man i årsredovisningen från 2017 var det en av sakerna som lyftes fram. 

På deras hemsida kan man läsa att andelen nu är uppe i 34 %.

Det är dyrt. Och gör ingen klimatnytta. Det främsta det gör är faktiskt att köpa politikerna lite god credd, eftersom det är trendigt med eko. Politiskt korrekt. 

Men har man ingen deg kan man inte spendera den heller och kostnaden för att ha bara eko är 5 kronor mer per elev och dag.

Har man 34 % är merkostnaden 1,7 kronor per elev. 

Med 2 500 elever i Lindesbergs kommunala skolor innebär detta en merkostnad på minst 85 000 kronor. Per månad. 

Om man räknar på 178 skoldagar per år handlar det för Lindesberg om att man frivilligt har höjt sina matkostnader med 756 000 kronor per år. 

Detta slog aldrig Lindesbergs trendsökande politiker i Centernpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Att ta bort det ekologiska. Istället hade man tänkt att tvinga små barn att leva på filmjölk en dag i veckan, det vill säga 20 % av skolveckan, för att kunna behålla den helt meningslösa ekologiska maten och istället köpa vanligt odlad mat. 

Men det finns annat att spara in på också. 

Lindesberg var till exempel en av de tre bästa kommunerna i Fairtrades fikautmaning 2019. 

Fairtrade är trots att de är en förening ingen ideell verksamhet utan allt de gör syftar till att öka försäljningen av Fairtrade. De är en ren marknads- och PR-organisation för företaget Fairtrade AB.

 

Vad kostade det?

Fairtrade är liksom eko dyra produkter och också helt meningslösa då de dumpar världsmarknadspriset och exkluderar de allra fattigaste. Det är en PR-organisation för LO.

Så länge politiker glömmer bort varför väljarna valt dem och tror att uppdraget handlar om att förverkliga sina egna privata preferenser kommer kommuner agera så här. Vilja ge filmjölk till 13-åringar istället för riktigt mat så att man kan behålla snuttefiltar som eko och Fairtrade. Som är helt meningslöst slöseri med skattepengar men som köper politikerna credd i ”rätt” väljarkår. 

Patetiskt faktiskt. 

…………………

Uppdatering kl 13.52:

I en tidigare version stod det felaktigt Hyresgästföreningen i ett stycke.

……………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!