Jacob Hilding på Arbetarbladet följer inte pressetiska reglerna

Om man kallar sig media och journalist och dessutom lever på presstöd förbinder man sig att efterleva de pressetiska reglernas.

De kan ni läsa här.

Där står bland annat:

”Var generös med bemötanden”

”Hör båda sidor”

När Arbetarbladet i veckan skrev en artikeln att Gävle-moderaten Lars Beckman delat en av mina texter påstod de samtidigt att texten baserades på ”rykten” och att

”Det påstods att Thunberg tog betalt”.

Det är inget påstående. Talare, alla faktiskt, sätter, sina egna priser på föredrag. Det gör inte talarförmedlingar.

Om då ett företag som förmedlar talartjänster publicerar en förmedlingssida för Thunberg är det rimligt att anta att det är hon som satt priset.

.

Det är inget rykte att AAE på sin hemsida påstod att de kunde förmedla Thunberg. Det är fakta. Att de inte hade tillåtelse och hade hittat på priset var det INGEN som visste innan jag publicerade. Inte heller ett rykte. Utan fakta.

Tack vare mig kunde Thunberg plocka ner erbjudandet. Annars hade det legat kvar. Om varit journalist hade jag gett tipset till Expressen.

Som ni kan se sätter inte alla artister ut priser.

Arbetarbladet hävdade också att det jag skrev om AAE inte stämmer, men det är Arbetarbladet som inte fattar att AAE är som Ticnet, inte Talarförmedling.

Mitt namn finns tre gånger i artikeln och hela artikeln handlar om vad JAG skrivit. Inte vad Beckman skrivit.

Ändå hävdar ansvarig utgivare Jacob Hilding att artikeln inte handlar om mig. När det är min text de påstår är lögn.

Jag insisterade såklart.

Det är ett solklart brott mot pressetiken att neka. Mem som vi vet håller inte media så hårt på den, utan cherry pickar och väljer bort personer som de vill skriva ner för att de ogillar deras politiska åsikter. Henrik Jönsson namngavs i en krönika i Sydsvenskan i våras och nekades rättelse ända tills Heidi Avellan fick offentlig kritik.

Är det inte sött ändå att Hilding tror att jag når fler via hans perifera landsortstidning med 12 000 prenumeranter än jag når med det här inlägget på min egen blogg?

Jag har i snitt 100 000 läsare per månad. Mitt inlägg om Thunberg valde att citera utan att ens kontakta mig nådde 85 000 på Facebook.

Jag valde att skriva det här inlägget istället men vill du prata pressetik med Hilding står han säkert till förfogande.

Han tog emot 20 miljoner kronor av era pengar i presstöd i år. Det ingår ju i hans jobb. Och leva efter pressetiken är tydligen inte hans grej.

Tydligen ägs Arbetarbladet numera av Bonnier genom köpet av Mittmedia så yttrar handlar det om hur Bonnier tycker om att vara generös mes bemötande.

Vill ni prata annat är pressetik med honom bör ni dock hålla er till andra kanaler, låt bli att spamma hans mailkorg med sådant.

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!