Sosseblaskan Arbetarbladet missar målet

Som många av alla de sossetidningar med fallande siffror som lika desperat som Aftonbladet Ledare med sin idag befästa affärsidé att släppa all hederlig debatt och försöka trolla högern så mycket de kan, försöker Arbetarbladet som en sista sossebastion med flagnande rödfärg desperat försöka få klick genom att tillämpa samma metod. 

Alltså påstår de mer eller mindre att jag ljög i mitt inlägg.

Funderar faktiskt på om jag även ska ta till rättsliga åtgärder eller bara nöja mig med att anmäla dem till PON då de inte gett mig möjlighet att svara eller sökt mig och därmed brustit mot god journalistisk sed. 

Men jag inleder med att rätta det som är fel i deras inlägg. Det vill säga det mesta. 

De hävdar helt felaktigt att jag påstått att Greta godkänt och kontrakterats av talarförmedlingen och hänvisar till ”två knapptryckningar bort”. 

Aa

All American Speakers är visst en förmedling av talare.

Därmed inte sagt att talarna där har kontrakt med just AAE. En liten knapptryckning bort skulle visat de obegåvade journalisterna på Arbetarbladet att de alltså förmedlar andras kontrakterade talare till de kunder till dem som letar efter en talare till sitt event.

Jag vet att det är för mycket begärt att sossar på en sosseblaska eller vänstertroll ska orka tänka vad texten de läser betyder men nu begär jag ändå det. 

Vi tar det långsamt.  

AAE förmedlar talartjänster som en mellanhand mellan talarforum och talarköpare. 

Nej, det är inte Talarforum och vi har inga sådana stora byråer i Sverige som AAE är men det betyder alltså inte att de inte finns utan bara att Sverige är ett perifert litet pluttland. 

Jag har i mitt inlägg, ett kort inlägg, enbart konstaterat att hon fanns på sajten och att sajten, som är en stor amerikansk sajt som förmedlar talartjänster, erbjöd henne för 20 000 dollar. Sant, sant och återigen sant. 

Vi tar det igen. 

De är som Ticnet är för artister, de är mellanhanden mellan artisten och köparen. Mellan företaget som vill ha talaren och den talarförmedling artisten är knuten till. 

Tydligen är det för mycket begärt att folk läser sådant innantill. Jag tyckte att genom att länka till sajten kunde folk som de sossar på Arbetarbladet, som permanent i lokalerna i Gävle har den torka på redaktionen som andra stora riktiga tidningar refererar till som sommartorka, kunde läsa innantill själv och lista ut vilken slags talarförmedling de är men nix. 

Jag förstår att det är lättare att gå på ett miljötroll-spinn när man som Axel Lundqvist verkar göra – använda enbart Twitter som källa – men någon måste ju räta ut alla lögner i den här historien och när media inte har tänkt att göra det måste jag återigen ta den rollen. 

I söndags klockan 14 låg Greta Thunberg som talare listad för 10 – 20 000 dollar per föredrag på deras hemsida. De hävdade bokstavligen att de kunde förmedla henne som talare. Och de hävdade att kostnaden var upp till 20 000 dollar. Dvs, Thunberg tar 200 000 om hon förmedlas där. Ingenstans i mitt inlägg står det att hon skulle ha kontrakt med just dem eller att hon fått jobb. Utan ATT hon förmedlades.

Det är ett konstaterande inlägg – Greta Thunberg tar enligt den sajten 200 000 kronor för ett föredrag. Eller tog, söndag klockan 14. 

Det var sant från det ögonblick sajten listade henne (april 2019 enligt webcahe) tills efter jag publicerade mitt inlägg söndags klockan 14. 

Faktum är att AAE sedan april haft henne på hemsidan.

Jag har däremot ingenstans hävdat att hon de facto fakturerat 200 000 tusen kronor någon gång genom dem. Utan att hennes pris var det OM någon ville köpa.

Jag utgick, helt korrekt, att hon godkänt listningen. Varför skulle jag inte utgå från det när så många kändisar ligger på sajten och jag inte har någon anledning att ifrågasätta den efterfrågan hon som talare har efter att media fört fram henne som Jesus och Påvens högra hand. 

Vad på sidan om Greta antyder att detta var en bluff? En rövare?

Källkritik: man kollar att källan inte är en trollsajt, man bedömer trovärdigheten genom vilka referenser de har och vilken omsättning de har. 

Källkritik betyder inte alls att man som opinionsbildare ska misstro en seriös företagssajt just för att Greta-Jesus råkar ligga där. 

 

Thunberg bekräftade samma dag att det var en talarförmedling.

Det ser alltså alla som kan läsa innantill. 

Hon visste inte att sajten påstod att de kunde förmedla henne, hon visste inte att de påstod att hon tog 20 000 dollar. Jag påtalade i inlägget att hon låg där, då fick hon information och kunde plocka ner inlägget. 

Det finns ingen anledning för vare sig Arbetarbladet eller någon annan att förneka de faktum att:

 1. Bolaget förmedlar talare.
 2. Greta Thunberg låg på sajten fram tills att jag skrev om det. 
 3. Thunberg bekräftade att en talarförmedling lagt dit henne utan hennes vetskap.
 4. Vetskapen om att hon låg där kom från mig.

Det finns inga lögner mer än de Arbetarbladet serverar på skattefinansierat silverfat. 

För till skillnad från mig, som inte tar en enda krona från skatt, är presstöd deras huvudsakliga inkomstkälla. En tärande del av samhället alltså, medan jag är pengakranen till deras slaskjournalistik genom mina skatteinbetalningar. 

Mellan 2010 och 2014 fick de 16,8 miljoner per år i driftsstöd. Även 2015 fick de 16,8 Mkr. 

2016 fick de plötsligt 19,1 Mkr.  2017 fick de 18,7 Mkr, 2018 18,3 Mkr bara för 2019 slå rekord på 20 Mkr. 

Sosseblaskan Arbetarbladet har ätit upp 176 miljoner kronor av skattepengar sedan 2010. 

Upplagan är ynkliga 12 200, de tappade 600 mellan 2017 och 2018. Bara pinsamma 1300 digitala prenumeranter. 

Jag har en halvbra månad 85 000 unika besökare. 

Jag har använt noll kronor av med tvång inkasserade 176 miljoner kronor av andra människors pengar. 

Och hur har de använts av Arbetarsossebladet?

Tja, förutom att skriva lögner om mig utan att kontakta mig ägnar de sig till exempel åt att hylla sosse-kommunalrådet i Gävle. Som ju har samma partibok som tidningen själv. 

Den store ledaren, är ett uttryck som kommer spontant. 

Emanuel Karlsten, en fd DN-journalist som ondgjort sig över Swish-journalister och bloggare som nu själv några år senare försöker slå sig in i just den branschen (lycka till där….), ville gärna haka på trams-spinnet kring mitt inlägg för att plocka några enkla PK-poäng. Jag länkar inte till hans artikel dock utan konstaterar bara att han ville dansa med. 

Klappar på huvudet från Anders Lindberg och Per Svensson är tydligen viktiga. 

Summa sumarum. 

Ett antal vänstertroll vill göra gällande att jag skulle skrivit inlägget i söndags klockan 14 baserat på information som fanns tillgänglig efter publiceringen först. Den spåkulan vill jag gärna låna. 

Men kan du inte argumentera i sak kan du alltid hitta på att din motståndare ljuger. 

Faktum kvarstår att jag hittade henne hos en förmedlare av talartjänster. Jag påstod aldrig att förmedlingen hade kontrakterat henne utan utgick från informationen som fanns tillgänglig på sajten – om man kontaktade firman påstod de på sajten att de kunde boka Greta Thunberg som talare och arvodet var 10 000 – 20 000 dollar. 

En massa Greta-troll har flödat sociala medier med de mest absurda påståenden. Här är ett axplock:

 • Jag skulle först ha ringt talarförmedlingen i USA och verkligen dubbelkollat om de ringt Greta.
 • Jag skulle ha ringt Greta själv och kollat om hon verkligen verkligen ville ligga på sajten.
 • Jag borde radera inlägget från i söndags kl. 14 för att Greta i söndags kl. 17 dementerade att hon ville ligga där.
 • Talarförmedlingen är ingen talarförmedling. 
 • Sajten är en trollsajt som brukar hitta på att de kan boka gäster de inte kan boka
 • Jag hatar barn.
 • Jag hatar Greta.
 • Jag är en dålig mamma för att jag påtalade att en amerikansk förmedling av talartjänster, eller som Greta själv skrev, en talarförmedling, marknadsförde henne.
 • Jag borde vetat att Greta aldrig skulle gått med på det (detta kallar de källkritik).
 • Eftersom Greta efter jag påtalat att hon låg på sajten meddelat att hon inte ville det ljög jag i inlägget att hon låg där mellan april och i söndags. Innan Greta ens hade kännedom.
 • Jag borde be om ursäkt för ovanstående.

Här kommer den stora överraskningen till alla sändare av ovanstående budskap:

Jag struntar i Greta Thunberg. I personen.

Jag tycker att vilken tonåring som helst med politiskt engagemang ska leva ut det för att jag själv varit en tonåring med politiskt engagemang. Jag inledde mitt eget som 16-åring och jag har sedan dess varit moderat. 

Det jag bryr mig om är de som tjänar på fenomenet Thunberg. Stakeholders. Och det är mitt jobb att bry mig om den mäktiga miljörörelsen och de som vill införa socialism på grundval av klimatalarmism. 

Det tänker jag göra igen. Och igen. Och igen. 

Ni kan skriva hur många ”jag hatar barn”-kommentarer ni vill. Eller ljuga om mig i media. Jag kommer fortsätta att granska rörelsen runt Greta Thunberg så länge den rörelsen existerar i min värld opinionsbildning. 

Detta är en av alla deplatforming demobiliserings-kampanjer av många jag varit med om under snart sex år och den rör mig inte i ryggen men för att historieskrivningen ska bli rätt och jag vet att jag äger online tack vare att jag har så många kloka läsare som ser igenom dreven tvingas jag skriva den här i mitt tycke onödiga texten. Onödig om vänstern i Sverige kunnat be sig rimligt. Tyvärr kan de inte det. 

De ljuger, kallar mig vidriga saker, piskar igång hatsvansar och polare i media. Men det rubbar inte mina cirklar alls. Jag bryr mig inte.

Dyker hon upp på en annan talarförmedling kommer jag inte tveka en sekund att berätta om det för er. Inte då heller. 

För även om hon nu inte, som hon hävdar, tar emot en enda krona i ersättning för sina tal (varför hon nu inte gör det förstår jag inte) betyder det inte att inte massa människor runt omkring inte utnyttjar henne och i sin tur tjänar på det. 

Pengar är bara en av många valutor. Det folk framför allt tjänar på just nu på Thunberg är påverkan och makt i media. En valuta, bara en annan än monetär. En valuta även jag arbetar med, bland annat genom dem här bloggen.

Och de hatar motståndet.

Jag kommer därför givetvis fortsätta bevaka rörelsen runt Greta Thunberg och samtidigt kunna strunta i personen för det är olika saker. Och det är rörelsen runt omkring henne som är arga nu. Jättearga. Så arga att de inte drar sig för att skicka trollarméer och ljuga om mig i media. 

Men vet ni vad det visar?

Det visar ännu mer att jag är på rätt spår. 

……………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

 

 

 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!