Skatt på plastpåsar är bara en kassako

Miljöpopulism är ett perfekt ord att beskriva regeringen och stödhjulens nya giv skatt på platspåsar. 

För det handlar ingenting om miljö eller nedskräpning. Eller klimatet. Den nya skatten handlar bara om pengar. 

Per Bolund hävdar helt felaktig att många av de plastpåsar vi, som i svenskar alltså, hamnar i naturen. 

Miljöpartiet behöver som bekant inte fakta för att stifta lagar och regler, de hittar på allt eftersom det passar deras ideologi och eftersom de hatar plast är detta naturligt. 

Problemet är att de plastpåsar som säljs i Sverige inte alls hamnar i någon utsträckning alls i naturen – de blir fjärrvärme. 

De påsar som hamnar i havet kommer från världens tio största floder, varav 8 ligger i Asien och 2 i Afrika. Inga påsar som flyter iland på svenska stränder kommer i princip från Sverige, förutom någon enstaka från någon båt etc. Majoriteten slängs däremot i de asiatiska och afrikanska floderna som sedan tar med sig skräpet till havs. 

Detta har Bolund tänkt lösa med en skatt i Sverige. Trots att plastpåsen dessutom är den mest klimatvänliga påsen – en ekologisk tygkasse kräver 20 000 användningar för att kompensera medan plastpåsen kräver en gång. 

Men sedan kommer det egentliga skälet – pengar. 

För Centerpartiet älskar också höga skatter på allt utom på arbete och de är helt överens med Miljöpartiet att detta är ett av flera skattekranar de tänkt vrida på. 

Hitta på nya skatter har annars varit socialisternas paradgren nummer ett. 

Vi gör av med 832 miljoner plastpåsar per år men i princip alla bränns upp eller återvinns. Köper du en påse och sedan använder den som soppåse har du inte bara kompensera miljöpåverkan, du har även gett plastpåsen nytt liv genom att den bidrar till att värma upp hus. 

Men tack. 

Då kommer ju Miljöpartisternas bästa kompis tygkassen i ekologisk bomull trots att den är mest miljöfarlig av dem alla få en skjuts för folk väljer ändå till syvende och sist med plånboken. 

Ironsikt nog kommer det här leda till att de där 2,9 miljarderna inte alls kommer in till statskassan. 

Själv kommer jag från och med nu alltid bära med mig en liten rulle soppåsar från en mataffär att använda när jag handlar. 

För de är undantagna skatten. 

På så sätt kan jag fortsätta vara miljövänlig och handla med det mest effektiva materialet, men utan att bidra en enda krona till Bolund-Lööf-skatten. 

Ser fram emot när de påstådda miljöpartierna i regeringen och stödhjul C och MP tvingas erkänna att det inte handlar om miljön utan om pengarna och skatten därför visade sig vara ett fiasko när konsumtionen går ner radikalt och inte alls ger dem 2,9 miljarder att lägga på vindkraftssubventioner och elbils-bidrag som hamnar i Norge. 

……………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!