Skatt på plastpåsar är bara en kassako


Miljöpopulism är ett perfekt ord att beskriva regeringen och stödhjulens nya giv skatt på platspåsar. 

För det handlar ingenting om miljö eller nedskräpning. Eller klimatet. Den nya skatten handlar bara om pengar. 

Per Bolund hävdar helt felaktig att många av de plastpåsar vi, som i svenskar alltså, hamnar i naturen. 

Miljöpartiet behöver som bekant inte fakta för att stifta lagar och regler, de hittar på allt eftersom det passar deras ideologi och eftersom de hatar plast är detta naturligt. 

Problemet är att de plastpåsar som säljs i Sverige inte alls hamnar i någon utsträckning alls i naturen – de blir fjärrvärme. 

De påsar som hamnar i havet kommer från världens tio största floder, varav 8 ligger i Asien och 2 i Afrika. Inga påsar som flyter iland på svenska stränder kommer i princip från Sverige, förutom någon enstaka från någon båt etc. Majoriteten slängs däremot i de asiatiska och afrikanska floderna som sedan tar med sig skräpet till havs. 

Detta har Bolund tänkt lösa med en skatt i Sverige. Trots att plastpåsen dessutom är den mest klimatvänliga påsen – en ekologisk tygkasse kräver 20 000 användningar för att kompensera medan plastpåsen kräver en gång. 

Men sedan kommer det egentliga skälet – pengar. 

För Centerpartiet älskar också höga skatter på allt utom på arbete och de är helt överens med Miljöpartiet att detta är ett av flera skattekranar de tänkt vrida på. 

Hitta på nya skatter har annars varit socialisternas paradgren nummer ett. 

Vi gör av med 832 miljoner plastpåsar per år men i princip alla bränns upp eller återvinns. Köper du en påse och sedan använder den som soppåse har du inte bara kompensera miljöpåverkan, du har även gett plastpåsen nytt liv genom att den bidrar till att värma upp hus. 

Men tack. 

Då kommer ju Miljöpartisternas bästa kompis tygkassen i ekologisk bomull trots att den är mest miljöfarlig av dem alla få en skjuts för folk väljer ändå till syvende och sist med plånboken. 

Ironsikt nog kommer det här leda till att de där 2,9 miljarderna inte alls kommer in till statskassan. 

Själv kommer jag från och med nu alltid bära med mig en liten rulle soppåsar från en mataffär att använda när jag handlar. 

För de är undantagna skatten. 

På så sätt kan jag fortsätta vara miljövänlig och handla med det mest effektiva materialet, men utan att bidra en enda krona till Bolund-Lööf-skatten. 

Ser fram emot när de påstådda miljöpartierna i regeringen och stödhjul C och MP tvingas erkänna att det inte handlar om miljön utan om pengarna och skatten därför visade sig vara ett fiasko när konsumtionen går ner radikalt och inte alls ger dem 2,9 miljarder att lägga på vindkraftssubventioner och elbils-bidrag som hamnar i Norge. 

……………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

0 kommentarer till Skatt på plastpåsar är bara en kassako

 1. Skatt på plastpåsar är så gruvligt korkat och fel ,men så blir det när miljöflummarna i mp agerar utifrån sin inskränkta horisont.Självklart är anledningen att det måste till mer intäkter för att betala massinvandringens konsekvenser.Det vågar man inte säga,ynkligt.Tänk på de ca 3 miljoner ton osorterade sopor som importeras till Sverige i år och sen eldas i våra fjärrvärmeverk.Vilka transportkostnader genereras inte av det !! Givetvis är det bara pengarna som styr även i det fallet,inte omsorg om miljön i de länder soporna kommer ifrån.

 2. Flygskatten avsåg enbart att ge ökade skatteintäkter för staten i alla fall för sossarna. Samma sak med plaspåseskatten. För sossarna betyder dessa skatter att de kan dela ut ytterligare allmosor till sina proselyter och därmed själva få belöning i form av nya röster från de nya bidragsmottagarna.

 3. Hej!
  Du har helt rätt i denna fråga.
  På 1980-talet hade jag en elev, vars pappa var sjökapten. Hon följde med sin pappa på en resa Göteborg-Brasilien-Australien. Hon berättade att när man lämnat Göteborg och kommit ut på internationellt vatten, så dumpade man alla soporna i havet. Det kunde vara 3 containrar med sopor. Jag sade åt henne: “Var tror du att denna skit hamnar? Kom och titta på stränderna.” Jag vet inte hur det är nu när båtarna lämnar hamnarna. Jag tror de måste lämna soporna innan de lämnar hamnen.
  PS. Rederiet i fråga hade tre fartyg av en speciell modell. De kunde lasta järnmalm och olja. Två av dessa fartyg exploderade och sjönk av okänd anledning. Endast två besättningsmän överlevde. Hennes far var hemma då det hände.DS.

 4. PLAST NY SKATTEBAS

  Vid kustens stränder finns ilanddrivet gods som träbitar, stycken av plasttrossar och många olika plastdunkar. Plastdetaljer har nästan uteslutande utländsk text. Däremot ser man inga plastpåsar. Det kan möjligen förklaras av att de är så klena att de har fragmenterats så att man inte ser dem, men jag är tveksam till den förklaringen. Den plast vi ser i haven härrör inte från svenska konsumenter som handlar dagligvaror i plastkassar. Jag ser aldrig någon som kastar påsar i sjön, varken i samhället där jag bor eller från fritidsflottan. Folk lägger dem i plasttunnor som de betalar dyrt för att få tömda av det kommunala sopmonopolet, så hamnar något i havet är det efter det lagts i avfallskärlen.

  Jag färdas med båt bland öarna och ser aldrig att fritidsflottans folk kastar skräp i vattnet. De mest frekventa naturhamnarna har både sopkärl och hus för torrtoa. Förr i tiden användes öarna som toaletter men numera har båtarna blivit större och har toa med tank ombord.

  Nu avser regeringen införa skatt på plastpåsar som man inte ser vid stränderna. Regeringen tar chansen att skapa en ny skattebas på plastprodukter. Vi kan befara att skatt på plastpåsar bara är en början. Politiker har förstått att de nått lafferkurvans topp då det gäller inkomstskatter. Vanliga löntagare får endast behålla en tredjedel av arbetsgivarens lön! Har du tänkt på det?

  Politiker har gjort skatten mindre synlig genom att dela upp den på arbetsgivaravgift, löneskatt, moms och punktskatter. De senare vill man utöka med skatt på plastpåsar för att komma åt mer av den sista tredjedelen av folks lön. Som så ofta numera motiveras det av miljöskäl.

  Plastpåsar som eventuellt hamnar i havet kommer med få undantag direkt från svenska konsumenter. Om sådana finns, kommer de från spill från de som svarar för insamling eller från andra länder. Nästan varje storhelg kan man se överfulla återvinningsstationer. Låt oss börja med att få en bättre ordning där.

 5. Jag använder sen många år tillbaka påsar av armerad plast. Rektangulär botten, stadiga och de tar nästan ingen plats när man viker ihop dem. Så de har jag alltid med mig vid besök i affärer. Några är säkert över 10 år och jag handlar dagligvaror ungefär två gånger per vecka. Hur länge kommer de att hålla? Dessutom de funkar bra när jag bär tomflaskor eller tidningar till återvinning.

 6. Hej
  Bra inlägg om plastkassar.
  Vill tillägga att flertalet av handelns kassar nu är tunnare och brister på väg ut ur butiken, vilket de äldre sällan gjorde.
  Framöver får vi alltså betala mer för de sköra ”miljövänliga”
  jämfört äldre kraftigare dito som kunde användas ett flertal gånger innan de blev sopembalage för kommunal avhämtning och förbränning.

 7. Ha! Ha! Ha!
  Räkna med att miljöterroristerna kommer att lägga skatt på ALLA typer av plastpåsar. Även fryspåsar etc för bären. Och hur blir det f ö med de stora påsar, genomskinliga, som gräsrötterna uppmanas av kommunerna att använda då vi deponerar avfall. Eller skall miljöverksamhet OCKSÅ börja beskattas??

  Svenska folket kommer sannolikt att börja beställa sina påsar via nätet, så nu skall en i o f s obefintlig tull, börja kontrollera paket från utlandet om huruvida de innehåller plastpåsar.

  MP och C kommer snart att bli utskrattade av folkets gräsrötter och hånas utomlands. S får välförkänt sin slev.

 8. Finns det någon källa på att vi eldar upp våra plastpåsar? Har det gjorts någon undersökning? För mig låter det självklart men jag kan inte hitta någon tillförlitlig källa/undersökning.

 9. Dessutom importerar Sverige 95000 ton plastavfall plus 1,3 miljoner ton sopor från övriga världen. Allt för att hålla igång våra sopförbränningsanläggningar och fabriker för att producera ny plast av den återvunna.
  Färre plastpåsar i soporna = behov att importera mer plast och mer sopor. Kostar pengar också. Och vem vet – kanske blåser några av de importerade påsarna ut i havet?

 10. Regeringen vill införa skatt på plastpåsar som man inte ser vid stränderna. Regeringen tar chansen att skapa en ny skattebas på plastprodukter. Vi kan befara att skatt på plastpåsar bara är en början. Politiker har förstått att de nått lafferkurvans topp då det gäller inkomstskatter. Vanliga löntagare får endast behålla en tredjedel av arbetsgivarens lön! Har du tänkt på det? Nu vill politiker åt mer av den sista tredjedelen av folks inkomster.

 11. Du kan inte var ute så mycket i naturen precis. Plastskräp är ett reellt problem även i Sverige. Gå några kilometer längs en vanlig svenska väg där det inte finns kommunalt ansvar och plocka skärp så ska du få en uppenbarelse. Det går fort att fylla en sopsäck. Inte bara med plastpåsar, men plast är en stor del. Om då kommunerna kan få ett påslag för att ta hand om lite mer av de vi kastar (och det blir färre påsar i omlopp när de blir dyrare) så är väl det en bra sak. Natur och djur skiter i partipolitik. Det borde vi människor också göra. Vår miljö är nu snarare inne på att vara en fråga om överlevnad.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap