Kemikaliefobi

Dagens svenskar verkar bli allt mer rädda och det finns en uppsjö av intressenter som står i kö för att spä på rädslan och oron. Allra längst fram står miljörörelsen som  alltid jobbad med skam, oro och ångest för att få hävstång i sin opinionsbildning.

Jag tror aldrig jag träffat på en mer cynisk lobby-verksamhet faktiskt än just miljörörelsen. 

Därför är jag bekymrad över att ingen i media någonsin granskar dem. Ingen verkar intresserad i den påstått objektiva nyfikna journalistiken att lyfta på några stenar där och problematisera. 

Naturskyddsföreningen är värst. Det sprider i bästa fall vidare myter, i värsta fall rena lögner. 

Som artikeln ”Allt du behöver veta om hormonstörande ämnen”. 

Spoiler: det är inte alls allt du behöver veta, faktum är att inget av det SNF skriver är värt att lägga ens på minnet. 

Deras tipslista är värst. Som att konventionellt odlad mat är hormonstörande. 

Det är den inte, eftersom de få ämnen som ingått i bekämpningsmedel, vars effekt alltså inte alls är belagd, ändå är förbjudna. 

Skrota konserverna är också ett helt värdelöst hitte-på-råd. 

Konserver är inte farliga, inte ens de som har ett lack som innehåller bisfenol A. Inte enligt Livsmedelsverket. 

En av alla rädslor som miljöhattarna jobbar med är rädslan för olika sorters kemikalier. Som om kemikalier inte finns naturligt i naturen och som allt som kan beläggas vara en kemikalie per automatik är hälsofarlig. 

Efter miljörörelsen finns en radda olika intressegrupper, där Miljöpartiet och andra vänsterpartier som kapitaliserar på den oro miljörörelsen bygger upp vill hålla sig framme för att fånga upp väljare.

Centerpartiet sällar sig numera till den klubben. Därefter finns miljömärkningar, företag som ”erbjuder naturliga alternativ” och även media, som nu skaffar sig ”klimat/miljöredaktioner” som har som uppdrag att förmedla all den oro och ångest miljörörelsen effektivt pumpar ut. 

På deras hemsida insinuerar de till exempel att badankor är giftiga (!). 

Det är ingen slump, en av de tidiga böckerna av en kemikaliefobiker heter just ”Den onda badankan: ditt barn och de osynliga gifterna”. 

Det enda den boken bidragit till, och som Centerpartiet spär på, är att stressa upp föräldrar helt i onödan. Badankor är givetvis vare sig onda eller giftiga. 

Synd bara att Centern sällar sig till de partier som kapitaliserar på den av miljörörelsen helt konstruerade och därför meningslösa oro för kemikalier. 

Allt är kemikalierna. Vi består av kemikalier. Framför allt kemikalien H20 till exempel. Vi andas in kemikalien O2 och andas ut kemikalien C02, livets gas eftersom koldioxid är förutsättningen för växterna, som i sin tur producerar syre åt oss. 

Allt handlar om dos. 

Något två professorer nyss tog upp i en debattartikel i SvD. Lennart Dencker och Magnus Ingelman-Sundberg, båda professorer i toxologi skriver bland annat: 

”De stora kemikaliehoten diskuteras mer sällan. Istället får rädslan för små mängder kemikalier i miljön och maten enorm uppmärksamhet”.

Helhetsperspektiv. 

Där har ni tyvärr den saknade komponenten i så många politiska debatter idag, inte bara kemikaliehysterin. 

Hade vi haft det hade inte miljörörelsen nått sådan framgång med sina domedagsprofetior och uppskruvade liv-och-dödhot, som Centerpartiet och Miljöpartiet nu så ofta de kan reproducerar i eget syfte att locka skrämda kemikaliefobiker som väljare.

Redan 2015 skrev jag om Centerpartiets oheliga Allians med de värsta alarmisterna Naturskyddsföreningen i sin jakt på att klicka giftpoäng i debatten. 

Allt handlar som sagt om dos. 

H2O är livsfarligt. Om du tar för mycket. Dricker du för mycket vatten dör du. Vattenförgiftning rubbar kroppens balans och orsakar död på kort tid. Men utan vatten dör du också. 

Varför är folk så lättlurade?

Du kan lugnt slicka och till och med bita på din gula badanka varje dag om du vill. Du behöver äta en hel badanka för att komma i närheten av de lågt satta gränsvärden vi har reglerat i EU och Sverige. Eller gör inte det om du inte är säker på att badankan är ren. 

Det enda farliga med en gul plastanka kan nämligen vara att det samlas bakterier där, om du inte förvarar den torrt och rengör den. Precis som på allt material alltså. 

Det påstått farliga med badankan är nämligen ftalater, eller mjukgörare. Ett ämne som gör den från början hårda plasten mjuk och mysig. Mjukgörare finns i alla mjuka plastsaker och på till exempel plastgolv. 

Det är dessa ämnen som kallas ”hormonstörande”. Men återigen, dosen. Du får inte i dig ens i närheten av några dosen som är just hormonstörande av de saker som är tillåtna i EU. 

Enligt artikeln i SvD visar en amerikansk studie att sojaprodukter, som innehåller stora mängder fytoöstrogen, är betydligt starkare än ftalater.  

Det finns inga studier på människor som befäster att man får sämre fertilitet av den lilla mängd ftalater som finns i olika produkter. 

Det säger till exempel just en forskare på ftalater och mäns fertilitet. 

”Vi ser inget orsakssamband”.

Där är nyckeln. Det finns inga bevis för myten som Naturskyddsföreningen sprider och som reproduceras av ledande politiker för såväl Miljöpartiet som andra partier. 

Ironiskt nog äter samma personer som är kemikaliefobiker inte sällan enorma mängder just sojaprodukter på grund av att de är vegetarianer, eller åtminstone flexitarianer. Och går och dräller med klimatboven ”den ekologiska tygkassen”. Istället för det bästa valet platspåsen. 

Låt bli att frossa i soja om du är rädd för hormonstörningar, tips i all välmening. 

Miljödebatten är så dum att jag blir deprimerad. 

……………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 0762096244 

 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!